Kluski śląskie to jedno z moich ulubionych dań. Z okrasą ze smalcu czy boczku, z sosem, z grzybami, z mięsem czy odpiekane zawsze smakują wybornie.
Kluski śląskie – przepis:
750 g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
sól
okrasa ze skwarek
Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy na gładką pastę. Masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Dokładnie wyrabiamy, tak by ciasto nie miało żadnych gródek. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej trochę soli. Ciasto dzielimy na cztery części, z których następnie robimy walce. Walce kroimy na kawałki o długości 3-4 cm. Z kawałków lepimy okrągłe kluski, w których na koniec robimy palcem niewielką dziurkę. Kluski wrzucamy na gorącą wodę i wyjmujemy 1-3 minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy je okraszone skwarkami z boczku lub jako dodatek do innych dań.