Ostatnio moja mama miała urodziny. Z tej okazji przygotowałam dla niej ciasto, które wizualnie przypominało Charlotte russe, zaś jego serce stanowił krem z białą czekoladą. Nie mogło zabraknąć też truskawek.
Ciasto z truskawkami i kremem z białą czekoladą – przepis:
2 paczki biszkoptów (kocie języczki)
400 g truskawek
120 g białej czekolady
200 g mascarpone
180-200 ml kremówki 36%
świeże zioła
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Formę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie i wokół rantu układamy biszkopty. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej połowę mascarpone i dokładnie mieszamy. Mieszaninę odstawiamy na chwilę. Kremówkę ubijamy. Ubitą kremówkę łączymy z mascarpone i ponownie miksujemy. Gotową masę łączymy z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na warstwie biszkoptów układamy warstwę truskawek (wybieramy takie mniejsze) następnie nakładamy krem, a na krem truskawki pokrojone na ćwiartki. Całość ozdabiamy świeżymi ziołami i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.