Jest coraz zimniej. Ja w takim czasie stawiam na zupy i rozgrzewające curry.
Curry z topinamburem i cukinią – przepis:
2 średnie cukinie
300 g topinambura
2 duże cebule
pęczek natki pietruszki
700 ml wody
300 ml mleka kokosowego
sól, ulubiona pasta curry
3-4 liście kafiru
oliwa
Topinambur myjemy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę siekamy. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy topinambur i smażymy 2-3 minuty. Całość zalewamy wodą, dodajemy curry, sól, liście kafiru i gotujemy 25 minut. Po tym czasie dodajemy cukinie pokrojoną w grubą kostkę i gotujemy kolejne 20 min. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz posiekaną natkę pietruszki. Curry podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.