Uwielbiam zakupy na Hali Mirowskiej. Warzywa, owoce i pachnące pęki ziół, przynoszę je kilogramami do domu, by potem gotować i piec.
Czarny makaron ryżowy z warzywami w sosie – przepis:
250 g czarnego makaronu ryżowego
1 średnia cukinia
3 szalotki
250 g brokułów
100 ml wody
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka kurkumy
2 liście kafiru
świeża kolendra
sól
Szalotki kroimy w plasterki i przesmażamy w głębokim garnku. Dodajemy wodę, garam masalę, kurkumę, liście kafiru i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, gotujemy 3-4 minuty i dolewamy mleko kokosowe. Po tym jak mleko zacznie się gotować dodajemy brokuły. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowany makaron nakładamy do miseczek i dodajemy warzywa oraz sos. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.