Pogoda wróciła. Słońce zagląda do mieszkania przez żaluzje. Pora intensywnie zająć się ogródkiem ziołowym. Nie wyobrażam sobie jedzenia bez dodatku zieleniny. Tej mniejszej, jak i większej. Jedną z moich ulubionych jest szpinak. Cudowny akompaniament do każdego dania. Dziś gości u mnie na jednym talerzu z kurczakiem i skąpany jest w sosie śmietanowym.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym – przepis
200 g makaronu
duża pierś z kurczaka
2 cebule
600 g świeżego szpinaku
300 g śmietany 12%
2 ząbki czosnku
ser do posypania
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cebulę oraz czosnek (pokrojone w kostkę). Smażymy 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, przyprawy i dusimy 2-3 minuty. Następnie dodajemy umyty szpinak, dusimy 2-3 minuty, dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Danie przed podaniem posypujemy serem.