W tym roku przygotowałam wiele przepisów na mazurki. Przedostatnim z nich jest ciasto przyozdobione małymi słodkimi czekoladowymi jajkami i posypane czarnym sezamem.
Mazurek z kremem z mascarpone, jajkami czekoladowymi i czarnym sezamem – przepis:
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
80 g + 30-40 g cukru
1 jajko
250 g mascarpone
150 ml śmietany kremówki 30%
100 g – 150 g małych jajek czekoladowych
czarnego sezamu
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier (80 g) i drobno pokrojone zimne masło. Składniki dokładnie rozcieramy, następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Zimne ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia (będzie je łatwiej przenieść). Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma o wielkości 24 x 34 cm lub 2-3 formy o wielkości 8 x 30 cm), nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po ostygnięciu ciasta (najlepiej przed samym podaniem) dodajemy nadzienie. Śmietanę ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Krem nakładamy na ostudzone ciasto przy pomocy szprycy. Następnie na cieście układamy jajka czekoladowe i posypujemy je czarnym sezamem.