Przepis na polędwiczkę z mlekiem kokosowym, to dobry pomysł na wiosenny obiad
Polędwiczka wieprzowa z mlekiem kokosowym – przepis:
gotowany ryż
polędwiczka wieprzowa
2 średnie cebule
1 średnia czerwona papryka
1 mała cukinia
200 ml wody
500 ml mleka kokosowego
4 liście kafiru
curry lub ulubiona masala
pasta chilli (najlepiej słodka)
olej do smażenia
sól
natka pietruszki lub kolendra
Polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy polędwicę. Po około 5 minutach dodajemy cebulę i dokładnie mieszamy. Po kolejnych 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce. Do garnka wlewamy 200 ml wody i dodajemy: kafir, curry (lub masalę), pastę chilli i sól. Całość gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy mleko kokosowe i pokrojoną paprykę, gotujemy kolejne 5-10 minuty na wolnym ogniu. Polędwiczki podajemy z ryżem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.