Ostatnio całkiem często przygotowuję risotto. Tym razem było kremowe, lekko kwaskowate i pachnące owcami leśnymi za sprawą polewy na bazie octu balsamicznego z dodatkiem leśnych smakołyków.

Risotto pomidorowe z mascarpone – przepis:

300 g ryżu do risotto
600 ml bulionu
200 ml białego wina
200 g serka mascarpone
1 duża cebula
150 g brokułów
2 duże pomidory
ser do posypania (ulubiony lub parmezan)
sól, pieprz, oregano
polewa na bazie octu balsamicznego z owocami leśnymi

Pomidory obieramy ze skórki i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (danie robimy w dość wysokim garnku). Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Później wsypujemy ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Po chwili dolewamy wino i dokładnie mieszamy. Na sam koniec zalewamy wszystko bulionem, dodajemy: brokuły, przyprawy oraz sól. Gotujemy przez 15 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec  dodajemy mascarpone i gotujemy kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy serem, przybieramy świeżą melisą i skrapiamy polewą na bazie octu balsamicznego z owocami leśnymi.

Risotto pomidorowe z mascarpone