Uwielbiam ciasta ziołowe. Za ich formę, lekko trawiasty posmak i przecudowny, aromatyczny zapach, a w tym przypadku również naturalny, zielony kolor. Jednym z najprostszych jest placek z dodatkiem świeżej mięty i odrobiny rumu. Świetny dodatek do popołudniowej kawy z mlekiem.

Placek miętowo-rumowy – przepis:

220 g mąki pszennej
100 g masła
110 g miodu
15-20 g liści świeżej mięty
30 ml rumu
4 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodając szczyptę soli. Rozpuszczamy masło w misce i gdy jest już płynne, dolewamy miód. W blenderze miksujemy na gładką masę liście mięty z dodatkiem rumu. Następnie dodajemy do tej masy żółtka oraz miętę z rumem i ponownie mieszamy. Później powoli dosypujemy przesianą przez sito mąkę z sodą, a na sam koniec ubite białka. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, po czym przelewamy do formy. Pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Placek miętowo-rumowy