Dobra treściwa sałatka jest idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Dlatego też na początek tygodnia proponuję mariaż tuńczyka z awokado, suszonymi pomidorami oraz cebulą.
Sałatka tuńczyk, suszone pomidory, awokado – przepis:
160 g tuńczyka z puszki w oliwie
1 awokado
7-8 połówek suszonych pomidorów
pół małej cebuli
tymianek, pieprz czarny, natka pietruszki, sól
Tuńczyka wrzucamy do miseczki, przyprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i suszone pomidory (2 połówki zostawiamy do przybrania). Całość dokładnie mieszamy. Obręcz cukierniczą o średnicy 4-6 cm umieszczamy na talerzu nakładamy sałatkę. Na wierzchu układamy plasterki awokado. Ozdabiamy paskami suszonych pomidorów oraz natką pietruszki. Sałatę podajemy z grzankami albo śwież bagietką.