W święta upiekłam ciasteczka oraz dwa ciasta. Jednym z nich obowiązkowo musiał być sernik. Znalazłam cudowne, delikatne oraz  pachnące suszone morele i to one przyozdobiły ciasto.

Sernik z suszonymi morelami – przepis:

1000 g sera do serników
150 g cukru
150 ml śmietany kremówki 30%
200-300 g suszonych moreli
3 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
80 g gorzkiej czekolady

Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy pocięte w paski kawałki moreli. Sernik wstawiamy na 75-80 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polewamy go roztopioną czekoladą. Możemy zrobić to również bezpośrednio przed podaniem.

Sernik z suszonymi morelami, Fot. Hanami®