W tym tygodniu czeka mnie jeszcze dużo pracy, co przekłada się znacząco na to, co ląduje na talerzu. W takich przypadkach kontrolę przejmują risotta, sałatki, kanapki i oczywiście pasty. Oto przepis na lekki, aromatyczny makaron pachnący estragonem.
Spaghetti z pomidorami koktajlowymi i oliwkami – przepis:
200-230 g makaronu spaghetti
20-25 pomidorów koktajlowych
1 duża cebula
70-90 g zielonych oliwek
4 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, estragon
opcjonalnie ser do posypania
Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy 6-7 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, pomidory koktajlowe oraz pokrojone oliwki. Przyprawiamy. Podsmażamy 3-4 minuty. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron wrzucamy na patelnię z sosem, dokładnie mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie przekładamy go na talerze.