Co można zrobić, jeśli mamy dużo cytryn? Pierwsza odpowiedź, jaka mi się nasuwa, to tarta cytrynowa. Jest wiele różnych pomysłów na to ciasto. Brytyjczycy pieką tarty z bezą, Francuzi dodają do nadzienia śmietanę. Bez względu na wybór wariacji, zawsze powstaje cudowne, cytrusowe ciasto, którego zapach roznosi się po całym domu. Ostrzegam tarta cytrynowa bardzo uzależnia.

Tarta cytrynowa – przepis:

Spód:

200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 jajko

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy cukier, mąkę, jajko i dobrze wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (moja była o średnicy 26 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

400 g śmietany 12%
220 g cukru
3 jajka
3 duże cytryny
1 łyżka mąki
liście mięty

Ocieramy skórkę z cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok. Do miski wrzucamy śmietanę, cukier, jajka, mąkę oraz skórkę i sok z cytryny i miksujemy przez 2-3 minuty. Po wystawieniu formy wyłożonej ciastem z lodówki wstawiamy ją na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po tym czasie wlewamy masę do formy i pieczemy przez kolejne 35-45 minut. Przed podaniem ciasto ozdabiamy liśćmi świeżej mięty.

Tarta cytrynowa z miętą, Hanami®