Kiedy gotuje się wołowinę z warzywami cały dom wypełnia przyjemny zapach. U mnie najczęściej przebija się woń tymianku oraz rozmarynu.

Wołowina z topinamburem i pasternakiem – przepis:

500 g mięsa wołowego
200-300 g kiełbasy
3 średnie pasternaki
3 średnie marchewki
300 g topinambura
700-900 ml wody
sól,pieprz, garść tymianku
mąka
80 g masła

Mięso kroimy w grubsze kostki, obtaczamy w mące i obsmażamy dwie trzy minuty. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojone w kawałki warzywa, kiełbasę, dodajemy przesmażone mięso i na wierzch kładziemy garść tymianku (związaną nitką). Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, po czym gotujemy ją na wolnym ogniu przez 70-80 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wyjmujemy tymianek i dodajemy sól, pieprz oraz masło.

Wołowina z topinamburem i pasternakiem, Fot. Hanami®