Połączenie mięsa z owocami daje ciekawe efekty. Polędwiczki wieprzowe bardzo lubią się z truskawkami. Gdy dodamy do tego liście szpinaku i kolendrę wyjdzie naprawdę dobre danie.
Sałatka ze szpinakiem, polędwiczką wieprzową i truskawkami – przepis:
300 g smażonych lub pieczonych polędwiczek wieprzowych
250 g szpinaku
150 g truskawek
świeża kolendra
olej lniany
ocet balsamiczny
sól, pieprz, tymianek
Szpinak myjemy i osuszamy. Polędwiczki kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy liście szpinaku i truskawki pokrojone w ćwiartki. Całość doprawiamy olejem lnianym, octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem. Lekko mieszamy. Ozdabiamy świeżą, posiekaną kolendrą. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.