Sałatka tuńczyk, suszone pomidory, awokado

Dobra treściwa sałatka jest idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Dlatego też na początek tygodnia proponuję mariaż tuńczyka z awokado, suszonymi pomidorami oraz cebulą.

Sałatka tuńczyk, suszone pomidory, awokado – przepis:

160 g tuńczyka z puszki w oliwie
1 awokado
7-8 połówek suszonych pomidorów
pół małej cebuli
tymianek, pieprz czarny, natka pietruszki, sól

Tuńczyka wrzucamy do miseczki, przyprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i suszone pomidory (2 połówki zostawiamy do przybrania). Całość dokładnie mieszamy. Obręcz cukierniczą o średnicy 4-6 cm umieszczamy na talerzu nakładamy sałatkę. Na wierzchu układamy plasterki awokado. Ozdabiamy paskami suszonych pomidorów oraz natką pietruszki. Sałatę podajemy z grzankami albo śwież bagietką.

Sałatka tuńczyk, suszone pomidory, awokado, Fot. Hanami®

Sernik ananasowy

Nie ma nic lepszego niż dobry, domowy sernik. Z okazji soboty zapraszam na delikatne ciasto pachnące ananasami.

Sernik ananasowy – przepis:

800 g sera do serników
130 g cukru
150 ml + 20 ml śmietany kremówki 30%
1 puszka ananas w zalewie (owoce i syrop)
3 jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżeczka kurkumy

Oddzielamy owoce od syropu. Owoce miksujemy. Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, kremówkę oraz masę ananasową wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Sernik wstawiamy na 65-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika przygotujemy polewą. Do rondelka wlewamy syrop i redukujemy go. Na sam koniec dodajemy do niego około 20 ml kremówki oraz kurkumę. Sernik polewamy polewą.

Sernik ananasowy, Fot. Hanami®

Śniadanie na mieście

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia? Wszystko zależy od badań. Jakiś czas temu czytałam artykuł naukowy mówiący o tym, że jeśli go nie zjemy zaraz po obudzeniu, albo nie jemy w ogóle to świat też się nie zawali. Większość ludzi jednak spożywa je w przeświadczeniu, że to dobry nawyk służący zdrowiu i samopoczuciu. To najsławniejsze? Oczywiście u Tiffany’ego i koniecznie w towarzystwie uroczej Audrey Hepburn.

Kiedyś śniadanie na mieście kojarzyło się Polakom głównie z pobytem w hotelu. Ostatnie dwa, trzy lata to czas wschodzącej mody na śniadaniownie. Oczywiście mody, która pojawiła się w dużych miastach. Według raportu MAKRO Cash & Carry Polska na talerzu 2013 tylko 0,8% spośród wszystkich osób jedzących na mieście chodzi na śniadania. Może wiąże się to z tym, że w Polsce ciągle jedzenie poza domem związane jest w dużej mierze z kontaktami towarzyskimi (spotkania, wyjścia biznesowe, imprezy okolicznościowe). Myślę, że powodów jest więcej. Jednym z nich jest brak lokali serwujących śniadania w mniejszych miejscowościach. Kolejna kwestia to godziny otwarcia. Wielokrotnie spotkałam się z informacją: Śniadania serwujemy od 9:00! (czasem była to nawet 10:00). Ostatnio dużo się zmieniło i pierwszy posiłek można zjeść już o znacznie wcześniejszych porach. Ostatnia kwestia to aspekt finansowy. Analizując różne menu wyszło mi, że często na śniadanie trzeba przeznaczyć około 30 zł, co przewyższa znacznie koszt lunchu.

Mimo że sama bardzo rzadko korzystam ze śniadaniowni, to uważam je za dobry pomysł. W przyszłości mogą się stać dobrym rozwiązaniem dla zabieganych, ale o ich upowszechnieniu zadecyduje czynnik ekonomiczny oraz odpowiednio ułożone menu. A Wy jadacie śniadania na mieście? Jakie macie swoje ulubione miejsca?

Śniadanie, Fot. Hanami®

Ciasto czekoladowe z makiem

Dziś zapraszam na pyszne, aromatyczne ciasto czekoladowe z makiem.

Ciasto czekoladowe z makiem – przepis:

170-180 g mąki
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
5 jajek
mak
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty. Do czekolady z masłem dodajemy żółtka miksujemy, a następnie dodajemy  4/5 ubitych białek. Na sam koniec dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę albo do formy (moja miała 24 x 34 cm). Na wierzch wykładamy pozostałe białka (rozprowadzamy je dobrze po wierzchu), które następnie posypujemy makiem. Ciasto pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ciasto czekoladowe z makiem, Fot. Hanami®

Kurczak z kurkumą

Ta potrawa może być podana jako przystawka. Serwując kurczaka z ziemniakami, kaszą czy warzywnym purée otrzymamy zaś pełne danie obiadowe.

Kurczak z kurkumą – przepis:

500 g piersi z kurczaka
2 duże cebule
3 ząbki czosnki
1-2 łyżeczki kurkumy

sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki

Kurczaka kroimy w kostkę. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy około 3 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smaży kilka minut. 2 minuty przed zdjęciem mięsa z patelni przyprawiamy je i dokładnie mieszamy. Kurczaka podajemy przybranego natką pietruszki.

Kurczak z kurkumą,  Fot. Hanami®

Czekoladowe serduszka na miodzie

Czekoladowe serduszka na miodzie to pyszne ciasteczka o głębokim smaku. Idealne na prezent dla ukochanej osoby, dzieci, czy jako codzienny dodatek do kawy.

Czekoladowe serduszka na miodzie – przepis:

120 g masła
200 -220 g mąki
100 g miodu
1 jajko
40 g kakao
100 g czekolady gorzkiej
pół łyżeczki sody

Masło rozpuszczamy w misce z czekoladą, dodajemy jajko, miód, kakao i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Jeśli chcemy otrzymać ciasteczka w kształcie serduszek będziemy potrzebowali małej foremki w kształcie serca o wysokości nie większej niż 1,5-2 centymetry. Umieszczamy foremkę na papierze do pieczenia, nakładamy łyżką od góry masę, dociskamy, zdejmujemy foremkę a następnie przy pomocy małej plastikowej deseczki spłaszczamy ciastka do grubości około 5 mm. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Czekoladowe serduszka na miodzie, Fot. Hanami®

Ciasto z kremem z dodatkiem czarnego sezamu (walentynki)

Szary to mój ulubiony kolor. Dlatego tak bardzo lubię pastę z czarnego sezamu, która nadaje potrawom na słodko i na słono mysi kolor. W tym roku moją walentynkową propozycją jest delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z krem na bazie pasty z czarnego sezamu. Smaki i kolor na pewno zaskoczą Waszą ukochaną osobę.

Ciasto z kremem z dodatkiem czarnego sezamu – przepis:

Jasny spód
100 g białej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.

Szary krem
200 g białej
150 ml śmietany kremówki 30%
150 g mascarpone
4 łyżki pasty z czarnego sezamu
czarny sezam

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie łączymy ją małymi porcjami ze śmietaną dokładnie mieszając. Kolejnym składnikiem jest pasta z czarnego sezamu. Dodajemy ją do masy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dorzucamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Krem studzimy. Chłodny krem nakładamy na ostudzony spód, posypujemy ziarnami sezamu i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Ciasto z kremem z dodatkiem czarnego sezamu (walentynki), Fot. Hanami®

Zupa kukurydziana

Dziś zapraszam na słodko-ostrą, rozgrzewającą zupę kukurydzianą.

Zupa kukurydziana – przepis:

1500 ml wody
skrzydełko z indyka
2 marchewki
2 pietruszki
pół małego selera
por
500 g kukurydzy z puszki
ser żółty
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano, estragon

Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy skrzydełko z indyka, obrane i pokrojone marchewki, pietruszki, selera oraz pora. Zupę gotujemy przez około 60 minut. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki, kukurydzę oraz przyprawy. Po godzinie gotowania wyjmujemy skrzydełko z zupy i przerabiamy zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Przed podaniem ozdabiamy zupę natką z pietruszki oraz kawałkami żółtego sera.

Zupa kukurydziana