Pierś z kaczki lubię dobrze wypieczoną, podobnie jak wielu mieszkańców Azji. Dziś zapraszam na cienkie plastry kaczego mięsa zatopione w aromatycznym, cynamonowo-imbirowym bulionie z dodatkiem makaronu mie.
Pierś kaczki w cynamonowym bulionie z makaronem mie – przepis:
 1300 ml bulionu warzywnego
 300 g pieczonej piersi kaczki
 300 g makronu mie
 1 średnia marchew
 3 szalotki
 pęczek kolendry
 2 łyżki cynamonu
 1 łyżeczka imbiru w proszku
 2 łyżki tłuszczu z pieczenia kaczki
 sól, pieprz
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kaczy tłuszcz, marchew i szalotki pokrojone w plasterki oraz sól, pieprz, cynamon, oraz imbir. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy przez 20-30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron mie. Kaczkę kroimy w plastry. Do miski nakładamy makaron, na wierzchu układamy plastry kaczki i zalewamy całość bulionem, tak by mięso było pod wywarem. Po wierzchu posypujemy posiekaną kolendrą. Jemy po 2-3 minutach.

 
					