Wielu osobom roszponka (roszpunka) kojarzy się z imieniem pięknej księżniczki o długich włosach uwięzionej w wieży. Dziś nie będzie o czarownicach i przystojnych mężczyznach biegnących białogłowom na ratunek, ale o sałatce. Bardzo prostej, smacznej, idealnej dla osób odchudzających się, a także tych którzy potrzebują dobrej energii.
Sałatka z roszponką, jajkiem i papryką: – przepis
 50 g roszponki warzywnej
 3 jajka na twardo
 1 średnia papryka
 oliwa z oliwek
 glazura balsamiczna
 sól, pieprz, tymianek, pokruszone kwiaty lawendy
Roszponkę myjemy i osuszamy. Nakładamy na talerz, skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę paprykę, a następnie pokrojone w ćwiartki jajko. Przyprawiamy i polewamy glazurą balsamiczną.

					