Linguine ze szpinakiem i polędwiczkami marynowanymi w occie balsamicznym

Pogoda się popsuła. O ile jeszcze sama temperatura mi nieszczególnie przeszkadza, to padający cały czas deszcz znacznie utrudnia codzienne spacery. Wczoraj planowałam odwiedzić Hale Mirowskie, ale niestety nie udało mi się. Pokrzyżowało to trochę moje plany związane z ciastem na Dzień Matki – miał być torcik z owocami, będzie z pistacjami. Na pocieszenie i poprawę humoru przygotowałam niezawodne polędwiczki marynowane w occie balsamicznym. Idealne na każdy dzień tygodnia, nie tylko od święta.

Linguine ze szpinakiem i polędwiczkami marynowanymi w occie balsamicznym – przepis:

500 g polędwiczki wieprzowej
250 g linguine
250 g szpinaku
3 cebule
ser do posypania (ja użyłam Primo sale pepe nero stagionato)
ocet balsamiczny
sól, pieprz

Polędwiczki kroimy w plasterki o grubości około 6 milimetrów. Przyprawiamy je, zalewamy 6-7 łyżkami octu balsamicznego, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie smażymy mięso na oliwie z oliwek. Po 3-4 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki, a 3-4 minuty przed końcem smażenia szpinak. Po dodaniu szpinaku przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy całość 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron. Przed podaniem posypujemy startym serem.

Linguine ze szpinakiem i polędwiczkami marynowanymi w occie balsamicznym, Hanami®

Makaron mie ze szparagami, czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami

Czasem mam w domu kilka, różnych, pootwieranych produktów, które zostały z przygotowania innych dań.  Staram się je zużyć, jak najszybciej wymyślając potrawy ich zastosowaniem. Tak też było w przypadku makaronu mie ze szparagami, czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami, w których jedynym dokupionym warzywem były sezonowe szparagi.

Makaron mie ze szparagami, czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami – przepis:

150 g makaronu mie
pęczek zielonych szparagów
10 połówek suszonych pomidorów w oleju
3 czerwone cebule
szczypior
ser do posypania (ja użyłam Primo sale pepe nero stagionato)
sól, pieprz

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w plasterki cebulę i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy suszone pomidory (pokrojone w paski) i szparagi pokrojone na kawałki, doprawiamy. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Kiedy makaron jest już gotowy łączymy go z dodatkami. Danie podajemy posypane szczypiorkiem i startym serem.

Makaron mie ze szparagami, czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami, Hanami®

Krem matcha z biszkoptami

Jak jest cieplej większą popularnością cieszą się ciasta i desery na zimno. Niestety, w Polsce pogoda jest dość kapryśna. Po gorącym dniu może przyjść nieoczekiwanie taki bardzo zimny. To jednak nie powód, by rezygnować ze słodkości na zimno. Dostępność świeżych owoców jest naszym sprzymierzeńcem. Przygotowałam przepis na delikatny, rozpływający się w ustach krem o smaku herbaty matcha z biszkoptami. Można też urozmaicić jego smak owocami sezonowymi.

Krem matcha z biszkoptami – przepis:

500 g śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
150 g cukru
10-12 g herbaty matcha
biszkopty kocie języczki
cukier puder

W tortownicy (moja miała 28 cm średnicy) układamy warstwę biszkoptów na dnie. Ubijamy śmietanę z cukrem. Następnie dodajemy do niej serek mascarpone i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy herbatę matcha. Miksujemy, aż masa będzie miała jednorodny zielony kolor. Masę przekładamy do tortownicy, a na wierzchu układamy kolejną warstwę biszkoptów. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z kremem matcha i biszkoptami, Hanami®

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

W sezonie staram się jeść szparagi na tyle sposobów, na ile to możliwe. Mimo że najbardziej lubię te podane z młodymi ziemniakami, szynką szwarcwaldzką oraz sosem holenderskim, to ciągle szukam nowych smaków. Jednym ze sposobów wykorzystania szparagów jest dodanie ich do zapiekanki warzywnej.

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami – przepis:

600 g ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
1 cebula
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
200 g śmietany 12%
300 ml mleka
2 łyżki mąki
1 jajko
ser żółty do posypania
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki kroimy w plasterki i obgotowujemy przez 2o minut. Na dnie brytfanki najpierw układamy ziemniaki następnie szparagi, później cebule i czosnek. Do miski wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy warzywa w brytfance, po czym całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami, Hanami®

Kuskus z pieczonym schabem, cukinią i kalarepą

Ze względu na temperaturę coraz częściej gotuję lekkie obiadokolacje. Pachnące ziołami, oliwą z oliwek, z dużą ilością warzyw. Lubię różnorodność, więc jako dodatki pojawiają się różne kasze, ziemniaki, ryże i makarony. Do lekkich, aromatycznych dań z warzywami polecam popularny w północno-zachodniej Afryce kuskus.

Kuskus z pieczonym schabem, cukinią i kalarepą – przepis:

100 g kuskusu
150 g schabu pieczonego
250 ml rosołu (lub bulionu warzywnego)
1 mała cukinia
2 kalarepy
1 marchewka
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, estragon

Schab kroimy w paseczki, kalarepę w kostkę, czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek. Podsmażamy około 8-10 minut. Następnie dodajemy cukinię i marchew pokrojone w plasterki, zalewamy szklanką rosołu, doprawiamy i dusimy pod przykryciem 6-9 minut. W międzyczasie przygotowujemy kuskus (zgodnie z informacją na opakowaniu). Potrawę ozdabiamy grubo posieką pietruszką.

Kuskus z pieczonym schabem, kalarepą i cukinią, Hanami®

Babeczki kajmakowe

Mam słabość do kajmaku (z resztą nie tylko), dlatego też często wykorzystuje go do przygotowywania deserów. Jest to jednak produkt, którego używam raczej w sezonie jesienno-zimowym, chyba że mam gości czekających na takie wypieki. Dziś przygotowałam przepis na

Babeczki kajmakowe – przepis:

200 g mąki pszennej
80 g cukru
120 ml mleka
50 g kajmaku
80 g masła
2 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
70 g kajmaku (na krem do ozdoby)
120 g mascarpone (na krem do ozdoby)

Masło rozpuszczamy w misce, po czym dodajemy do niego jajka, kajmak oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Rozlewamy ciasto do foremek z papilotkami po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Kajmak ucieramy z mascarpone na gładką masę. Po ostudzeniu ozdabiamy przy pomocy szprycy kremem kajmakowym.

Babeczki kajmakowe, Hanami®

Białe szparagi z bakłażanem i cukinią

Idealny przepis na wiosenny, leniwy weekend w mieście? Dobre, zjedzone niespiesznie śniadanie, kubek aromatycznej kawy towarzyszący chwili z książką. Lekki obiad na świeżym powietrzu, spacer i spotkanie z przyjaciółmi. Wystarczy tylko tyle. Do całej koncepcji świetnie pasują szparagi. Na śniadanie, obiad, kolację – pora nie ma znaczenia. Dziś przygotowałam przepis, który powinien spodobać się też osobom, które nie jedzą mięsa.

Białe szparagi z bakłażanem i cukinią – przepis

pęczek białych szparagów
małą cukinia
mały bakłażan
3 łyżki masła
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, świeże oregano

Odcinamy zdrewniałe końcówki, a następnie obieramy szparagi. Wrzucamy je na gotującą się wodę z dodatkiem cukru. Gotujemy 10-15 minut. Bakłażana kroimy na cienkie plastry dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy na patelni na dwóch łyżkach masła. Po około 10-12 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i dusimy pod przykryciem 2-4 minuty. Szparagi wyjmujemy z wody, nakładamy na nie pół łyżeczki masła i posypujemy świeżym oregano. Obok nakładamy duszone warzywa.

Białe szparagi z bakłażanem i cukinią, Hanami®

Ciasto z rabarbarem i bezą

Czasem zastanawiam się, czy starczyłoby życia, aby wypróbować wszystkie przepisy świata. Obawiam się jednak, że nie. Ich różnorodność jest tak wielka, że jest to niemożliwe. Dodatkowo nie codziennie przygotowuje się zupełnie nowe potrawy. Często sięgamy po sprawdzone, ulubione przepisy. Jednym z moich ulubionych wypieków w sezonie wiosenno-letnim jest ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem i bezą – przepis

230 g mąki
80 g cukru
100 g masła
3 żółtka
700 g rabarbaru
3 białka
150 g cukru (do bezy)

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. W międzyczasie obieramy i kroimy rabarbar na kawałki około 2-3 centymetrowej długości. Do miski wrzucamy białka i ubijamy je na sztywno. Następne dodajemy powoli cukier i ubijamy kolejne 2-3 minuty. Po wyjęciu spodu z piekarnika rozkładamy na nim rabarbar, a następnie ubite białka. Ciasto wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 65-75 minut.

Ciasto z rabarbarem i bezą, Hanami®