Balkonowy ogródek ziołowy

Robi się cieplej, czas więc pomyśleć o posadzeniu na balkonie świeżych ziół. Niestety, należę do tych osób, które są dość słabo zaprawione w ogrodnictwie. Nie sieję zatem roślin z ziaren, tylko kupuje gotowe sadzonki. Lądują one na moim balkonie i od maja są dodatkiem do wszystkiego, co gotuję. Czego nie może zabraknąć w moim ziołowym ogródku? Oto lista najbardziej obowiązkowych roślin.

Mięta – bez niej nie było by cudownych deserów czy mojito. Dodaję ją również do dań mięsnych, rybnych oraz sałatek. Ze świeżych liści mięty można też zrobić pyszną herbatkę działającą zbawiennie na układ pokarmowy.

Oregano i bazylia – niezastąpiony duet do dań kuchni śródziemnomorskiej, z resztą nie tylko. Świeże zioła sprawdzają się świetnie jako dodatek do frytek (bardzo polecam, patent zapożyczyłam z Grecji).

Tymianek – dodaję do wszystkiego, to jedna z moich ulubionych przypraw.

Stewia – super słodzik. Liście można suszyć i przerabiać na pyłek do słodzenia lub dodawać świeże do wypieków oraz deserów. Ciągle uczę się tej rośliny, gdyż gotowanie z nią nie jest takie proste. Ze względu na to, że dodajemy jej niewiele trudno jest opracować odpowiednie proporcje składników.

Ziele oliwne – moje zeszłoroczne odkrycie. Cudowne zioło do sałatek o pięknym oliwnym zapachu. Pasuje również do ryb.

Werbena cytrynowa – pasuje do deserów, wypieków, mięsa i ryb. Dodaję ją też do sałatek. Zrobiona z niej herbatka poprawia działanie układu pokarmowego.

Mięta, Hanami®

Tarta cytrynowa ze świeżą miętą

Co można zrobić, jeśli mamy dużo cytryn? Pierwsza odpowiedź, jaka mi się nasuwa, to tarta cytrynowa. Jest wiele różnych pomysłów na to ciasto. Brytyjczycy pieką tarty z bezą, Francuzi dodają do nadzienia śmietanę. Bez względu na wybór wariacji, zawsze powstaje cudowne, cytrusowe ciasto, którego zapach roznosi się po całym domu. Ostrzegam tarta cytrynowa bardzo uzależnia.

Tarta cytrynowa – przepis:

Spód:

200 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 jajko

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy cukier, mąkę, jajko i dobrze wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (moja była o średnicy 26 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

400 g śmietany 12%
220 g cukru
3 jajka
3 duże cytryny
1 łyżka mąki
liście mięty

Ocieramy skórkę z cytryn, a następnie wyciskamy z nich sok. Do miski wrzucamy śmietanę, cukier, jajka, mąkę oraz skórkę i sok z cytryny i miksujemy przez 2-3 minuty. Po wystawieniu formy wyłożonej ciastem z lodówki wstawiamy ją na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Po tym czasie wlewamy masę do formy i pieczemy przez kolejne 35-45 minut. Przed podaniem ciasto ozdabiamy liśćmi świeżej mięty.

Tarta cytrynowa z miętą, Hanami®

Sałatka z kurczakiem, truskawkami, kaparami i botwinką

Uwielbiam truskawki i co roku w kwietniu daję się nabrać owocom truskawkopodobnym. Za każdym razem mówię sobie, że to ostatni raz, by w następnym roku znów się skusić na kwietniowe owoce. Wyglądają ładnie, nawet pachną, ale są praktycznie pozbawione smaku. Tegoroczne wykorzystałam do sałatki z kurczakiem, która mimo słabo zaznaczonej truskawkowej nuty okazała się i tak smaczna. Teraz pozostaje tylko czekać na prawdziwy sezon truskawkowy.

Sałatka z kurczakiem, truskawkami, kaparami i botwinką – przepis

400 g piersi z kurczaka
pół główki małej sałaty lodowej
1 papryka
10-15 truskawek
1 duża garść botwinki
kapary
glazura balsamiczna
sól, pieprz, tymianek

Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez kilka minut. Przed końcem smażenia przyprawiamy. Sałatę oraz botwinkę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę. Na talerzu układamy sałatę wymieszaną z botwinką, paprykę a na wierzch kurczaka, truskawki pokrojone w plasterki i kapary. Całość polewamy glazurą balsamiczną.

Sałatka z kurczakiem, truskawkami, kaparami i botwinką, Hanami®

Szybki deser owocowy

Czasem ma się ochotę na coś słodkiego. Wtedy zazwyczaj nie chcemy czekać na ciasto (aż się upiecze), więc sięgamy po batoniki, ciasteczka i chipsy. Zamiast tego możemy zaserwować sobie szybki deser owocowy. Jest to dobre rozwiązanie również w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości.

Szybki deser owocowy – przepis:

brzoskwinie z puszki
truskawki
serek mascarpone
cukier
kakao, wiórki czekoladowe, sezam mielony, syrop klonowy (wedle uznania)
plastikowe patyczki do koreczków

Połówki brzoskwiń układamy na talerzu. Do wgłębienia nakładamy niewielką ilość serka mascarpone utartego z cukrem. Na wierz kładziemy truskawkę, którą mocujemy przy pomocy plastikowego patyczka do koreczków. Przed podaniem ozdabiamy według uznania (wiórkami czekoladowymi, syropem klonowym czy sezamem mielonym).

Szybki deser owocowy, Hanami®

Sałatka z kurczakiem, bakłażanem, papryką i botwinką

Każdy na pewno spotkał się z powiedzeniem kto jada sałatki, ten piękny i gładki. Brzmi trywialnie, ale coś w tym jest. Warzywa i owoce to bogate źródło witamin oraz mikroelementów, a ponieważ robi się co raz cieplej chętniej sięgamy po coś lekkiego do jedzenia. Sałatki to też świetne propozycja obiadowa dla tych, co chcieliby zgubić kilka zbędnych kilogramów.

Sałatka z kurczakiem, bakłażanem, papryką i botwinką – przepis

400 g piersi z kurczaka
pół główki małej sałaty lodowej
1 mały bakłażan
1 papryka
1 duża garść botwinki
2 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz, tymianek, oregano

W misce mieszamy majonez z jogurtem i przyprawami. Kurczaka kroimy w cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki (lub ćwiartki plasterków) bakłażan i smażymy, aż będzie miękki. Sałatę oraz botwinkę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę. Na talerzu układamy sałatę wymieszaną z botwinką, następnie smażony bakłażan, paprykę a na sam wierzch kurczaka. Całość polewamy sosem majonezowo-jogurtowym.

Sałatka z kurczakiem, bakłażanem, botwinką i papryką, Hanami®

Schab duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią

Schab to smaczne, delikatne mięso. Nadaje się na kotlety, do pieczenia oraz duszenia. Możemy podawać go z warzywami z wody, ziemniakami, kaszami czy makaronami. Ja często przyrządzam na nim zupy. Jest to wygodniejsze niż gotowanie zupy na mięsie z kością, zwłaszcza że brak u mnie w domu amatorów obgryzania kości. Pokrojony w drobną kostkę schab natomiast zjada każdy. Dziś przepis na pachnące miętą danie obiadowe.

Schab duszony w sosie śmietanowym z pieczarkami i cukinią – przepis:

200 g makaronu
5-6 kawałków schabu
200 g śmietany 12%
350 g pieczarek
2 średnie cebule
1 mała cukinia
mięta
sól, pieprz, majeranek, tymianek

Kawałki schabu obsmażamy z obu stron na patelni. Po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i cebulę pokrojone w plasterki. Dusimy pod przykryciem przez 35-40 minut (jeśli mięso jest grubo pokrojone, czas ten może się wydłużyć). Następnie dodajemy śmietanę, przyprawy, pokrojoną w plasterki cukinię i smażymy przez kolejne 5-7 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Na makaron wykładamy kawałki mięsa oraz sos z dodatkami. Całość posypujemy posiekaną świeżą miętą.

Schab duszony z pieczarkami i cukinią, Hanami®

Sernik z kropkami czekoladowymi

Sernik to chyba ciasto, które ostatnio piekę najczęściej. Mimo tego, dawno nie zdarzyło mi się  upiec dokładnie takiego samego wypieku. Ciasto to daje tyle możliwości wyżycia się kulinarnego, że pewnie nie zabraknie mi pomysłów jeszcze przez kilka lat. Dziś, coś dla miłośników klasyki.

Sernik z kropkami czekoladowymi – przepis:

Spód sernika:

160 g jasnych ciasteczek
60 g masła

Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy (o średnicy 25 cm).

Masa serowa:

Masa serowa:

1000 g sera do serników
230 g cukru
100 g śmietany 12%
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g kropek czekoladowych do pieczenia (białych i czarnych)

Ser, cukier, jajka, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski i dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy z wcześniej przygotowanym spodem. Na wierzch rzucamy białe i ciemne kropki czekoladowe. Ciasto pieczemy prze 65-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Sernik w kropki, Hanami®

Kapusta włoska z kalarepą, kiełbasą i koperkiem

Śnieg powoli topnieje, słońce zagląda w okna, wreszcie czas brać się za wiosenne porządki. W tym roku zima kwietniowa pokrzyżowała mi ambitne plany generalnego sprzątania. Okna i balkon nie wyglądają za specjalnie więc nie pozostaje nic innego jak rzucić się w wir pucowania, zamiatania, mycia i odkurzania. Do tego wszystkiego potrzeba dużo siły. Z pomocą przychodzi sprawdzona kuchnia polska. Oto mój sposób na młodą kapustę.

Kapusta włoska z kalarepą, kiełbasą i koperkiem – przepis:

mała główka włoskiej kapusty
1000 ml wody
300 g kiełbasy
1 kalarepa
2 cebule
pęczek koperku
sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski

Kapustę myjemy i szatkujemy, kalarepę kroimy w kostkę. Oba warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy litrem gorącej wody. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 20-30 minut. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Kiedy kapusta jest już gotowa dodajemy do niej kiełbasę i cebulę, a następnie posiekany koperek, przyprawiamy. Gotujemy przez 5-7 minut.

Kapusta włoska z kalarepą, kiełbasą i  koperkiem, Hanami®