Ciasto z kremem sezamowym

Lekki biszkoptowy spód i delikatny aromatyczny krem to świetne połączenie.

Przepis na Ciasto z kremem sezamowym:

Biszkoptowy spód:

20-25 g mąki pszennej
30 g cukru
1 duże jajko

Jajko ubijamy z cukrem. Do puszystej masy dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 16-18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkoptowy spód pieczemy przez 10-15 min w temperaturze 200 stopni.

Krem sezamowy:

200 g białej czekolady
250 ml śmietany kremówki 30%
300 g mascarpone
50-80 g tahini (ilość zależna od upodobań)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pastę tahini i dokładnie mieszamy. Następnie masę łączymy z kremówką. Na sam koniec dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Kremową masę nakładamy na ostudzony spód. Wstawiamy na 6-7 godzin do lodówki.

Ciasto z kremem sezamowym, Fot. Hanami

Sernik z cytrynową nutą

Zapraszam na kawałek pysznego cytrynowego sernika.

Sernik z cytrynową nutą – przepis:

500 g twarogu półtłustego
150 g cukru
2 jajka
130 ml śmietanki kremówki 30%
30-50 ml soku z cytryny
skórka z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wrzucamy twaróg, dodajemy cukier, jajka, kremówkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy blendera przerabiamy składniki na gładką masę. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 17-19 cm wysmarowanej masłem. Sernik pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.

Sernik z cytrynową nutą, Fot. Hanami

Zielone placki ze szpinakiem

Wiosna na zewnątrz, to i wiosna na talerzu.

Zielone placki ze szpinakiem – przepis:

100 g młodego szpinaku
60-70 mąki pszennej
10 g mąki ryżowej
2 jajka
łosoś wędzony
olej do smażenia
sól, pieprz, oregano

Szpinak myjemy i lekko osuszamy. Na bok odkładamy kilka ładnych listków. Liście wrzucamy do blendera, dodajemy jajko, przyprawy i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąki i ponownie miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy placki i smażymy. Placki układamy na talerzu, ozdabiamy kawałkami łososia wędzonego i świeżymi liśćmi szpinaku. Do placków można też podać kwaśną śmietanę.

Zielone placki ze szpinakiem, Fot. Hanami

Promocja kuchni polskiej w Tajlandii

Od 24 do 29 kwietnia 2017 roku na zaproszenie Ambasady RP w Bangkoku będę miała przyjemność promować kuchnię polską w Tajlandii. W planach spotkania ze studentami Chulalongkorn University poświęcone historii kuchni polskiej, a także polskim tradycjom wielkanocnym. Uzupełnieniem wykładów będą warsztaty kulinarne oraz zdobienie pisanek. W ramach działań planowane jest również wspólne przygotowywanie śniadania wielkanocnego z dziennikarzami oraz blogerami kulinarnymi. W świątecznym menu znajdzie się zupa chrzanowa, jajka faszerowane, lekka sałatka z olejem lnianym i obowiązkowo słodkie mazurki. Promocja polskiej kultury kulinarnej odbędzie się w ramach Polish Arts and Culture Week.

Od 19 kwietnia zapraszam do śledzenia migawek z Tajlandii na Instagramie.

Książka kuchnia tajska, Fot. Hanami

Restaurant Week – Emocje na talerzach!

Jeśli lubicie smakować i próbować to nie możecie przegapić kolejnej edycji Restaurant Week. Tym razem tematem przewodnim festiwalu są EMOCJE NA TALERZACH! Ponad 360 restauracji w 25 miastach zaprasza gości od 21 do 30 kwietnia 2017 roku na trzydaniowe, wyjątkowe doświadczenia w festiwalowej cenie 39 zł. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie www.restaurantweek.pl.

Fot. Materiały Restaurant Week

Mazurek z dżemem jagodowym i bezą

Ostatnia świąteczna propozycja to mazurek z jagodami i bezą..

Mazurek z dżemem jagodowym i bezą – przepis:

Spód:
220 g mąki
130 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy posiekane zimne masło, jajko i sól. Szybko wyrabiamy. Z ciasta robimy kulkę i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Możemy z niego zrobić jeden duży mazurek (około 26-28 cm średnicy) lub kilka małych. Spody pieczemy przez 17-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Dodatki:
beza
dżem jagodowy

Ostudzony spód smarujemy gęstym dżemem jagodowym. Na wierzch kładziemy pokruszoną bezę.

Mazurek z dżemem jagodowym i bezą, Fot. Hanami

Krem chrzanowy z jajkiem

W niektórych regionach Polski jada się na śniadanie wielkanocne zupę chrzanową. Zapraszam na moją wersję tego dania.

Krem chrzanowy z jajkiem – przepis:

jajka na twardo
3000 ml wody
400 g żeberek
3-4 pietruszki
3-4 marchewki
1 seler
1 por
1 cebula
10-15 g chrzanu suszonego
kwaśna śmietana
jajka na twardo
sól, pieprz, liść laurowy, majeranek

Wodę wlewamy do garnka, wkładamy oczyszczone żeberka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 30 minut. Następnie dodajemy pietruszkę, marchew, selera, pora i cebulę, gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z zupy. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na krem. Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Zupę rozlewamy do misek dodajemy trochę kwaśnej śmietany i ćwiartki jajka.

Krem chrzanowy z jajkiem, Fot Hanami