Kolejne Gourmand World Cookbook Awards dla Polski!

29 maja 2016 odbyła się w Yantai w Chinach dwudziesta druga edycja największego na świecie konkursu literatury kulinarnej – Gourmand World Cookbook Awards. W tegorocznej edycji konkurowało ze sobą kilkanaście tysięcy publikacji prawie ze wszystkich krajów świata. Ze względu na prestiżowy charakter wydarzenia Gourmand World Cookbook Awards nazywane jest przez dziennikarzy kulinarnymi Oskarami.

Moja książka Tradycje kulinarne Korei zajęła drugie miejsce w kategorii Najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją, pokonując publikacje z Francji, Kanady (część anglojęzyczna), Niemiec, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Singapuru i Szwecji. Zgodnie z regulaminem konkursu książki zajmujące trzy finałowe miejsca uprawnione są do używania znaku „Best in the World”.

Gourmand World Cookbook Awards 2016

Gourmand World Cookbook Awards 2016, materiały konkursu

W zeszłym tygodniu…

Zeszły tydzień był przepełniony wydarzeniami. 17 maja (wtorek) miałam okazję wziąć udział, a nawet poprowadzić jeden z paneli podczas Poland Restaurant Forum by Nespresso. Była okazja do wymiany poglądów, poznania nowych ludzi, spróbowania dobrej kawy, win oraz ciekawego jedzenia. 19 (czwartek) i 20 maja (piątek) odbyła się w Polsce pierwsza, międzynarodowa konferencja Food in Central Europe: Culture and Business. Poza dyskusjami prelegenci z rożnych zakątków świata mieli okazję spróbować także kuchni polskiej w wykonaniu Aleksandra Barona (Solec 44). Później jeszcze dwa dni Warszawskich Targów Książki i niedzielna wizyta w radiowej CZWÓRCE. Działo się dużo!

sandacz / wędzony węgorz / czosnek niedźwiedzi / szparag - szef kuchni Przemysław Wolny

sandacz / wędzony węgorz / czosnek niedźwiedzi / szparag – szef kuchni Przemysław Wolny

rostbef / szczaw / marchew / anyż / burak / czerwone wino / goździk / botwina - szef kuchni Przemysław Bogucki

rostbef / szczaw / marchew / anyż / burak / czerwone wino / goździk / botwina – szef kuchni Przemysław Bogucki

troć / szyjki rakowe / szparagi / winogrono / chilli / arbuz / mięta / czarny sezam - szef Grzegorz Pomietło

troć / szyjki rakowe / szparagi / winogrono / chilli / arbuz / mięta / czarny sezam – szef Grzegorz Pomietło

cielęcina / topinambur / zielony groszek / młoda marchew / palone siano / glace - szef kuchni Karol Sankowski

cielęcina / topinambur / zielony groszek / młoda marchew / palone siano / glace – szef kuchni Karol Sankowski

Maciej Nowak otwiera Food in Central Europe: Culture and Business

Maciej Nowak otwiera Food in Central Europe: Culture and Business

Uroczysta kolacja, Solec 44

Uroczysta kolacja, Solec 44

Aleksander Baron, ja i kiszonki

Aleksander Baron, ja i kiszonki

Radiowa Czwórka

Radiowa Czwórka

Gourmand World Cookbook Awards 2016 finały

Już w najbliższą niedzielę, w Yantai w Chinach odbędzie się finałowa gala Gourmand World Cookbook Awards 2016. Niestety, mnie w tym roku tam nie będzie, ale do Państwa Środka poleciał reprezentant wydawnictwa Hanami. Tradycje kulinarne Korei nominowane są w kategorii Asian cuisine book published outside Asia i powalczą o nagrodę z innymi dziewięcioma książkami. A oto finałowa dziesiątka!

Gourmand World Cookbook Awards 2016

Risotto ze szparagami

I risotto i szparagi mogłabym jeść cały czas. Zapraszam zatem na miseczkę dania prawie idealnego. A jeśli macie ochotę dowiedzieć się o tym, jak i co grilluje się w różnych częściach świata to zapraszam dziś o 14:00 do słuchania Radia dla Ciebie.

Risotto ze szparagami – przepis:

300-350 g ryżu do risotto
około 600 ml bulionu
200 ml białego wina
3 szalotki
pół pęczka szparagów
1/2 małej cukinii
ser do posypania (ulubiony lub parmezan)
łyżka masła
sól, pieprz, oregano, tymianek

Szparagi myjemy i kroimy na kawałki o długości około 2 cm. Szalotki kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (danie robimy w dość wysokim garnku). Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy cukinię i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Później wsypujemy ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Po chwili dolewamy wino i dokładnie mieszamy. Na sam koniec zalewamy wszystko bulionem, dodajemy ogonki szparagów (główki dorzucamy 5-7 minut przed końcem gotowania) i przyprawy. Gotujemy aż ryż zrobi się miękki, przed końcem gotowania dodajemy łyżkę masła. Przed podaniem posypujemy risotto serem.

Risotto ze szparagami, Fot. Hanami

Konferencja Food in Central Europe: Culture and Business

Food in Central Europe: Culture and BusinessFood in Central Europe: Culture and Business odbędzie się 19 i 20 maja 2016 roku na Uniwersytecie SWPS w Warszawie, ul. Chodakowska 19/31. Organizatorami konferencji są: Food Studies, Instytut Kulturoznawstwa Uniwersytetu SWPS oraz Stowarzyszenie Cook in Poland.

Konferencja Food in Central Europe: Culture and Business to wydarzenie mające na celu poszerzenie i aktualizację wiedzy o kulturze kulinarnej i biznesie gastronomicznym krajów, które mimo bogatej oraz zróżnicowanej kuchni ciągle są mało znane. Wraz z rozwojem turystyki i dyplomacji kulinarnej jedzenie nabiera nowego znaczenia, staje się wizytówką oraz czynnikiem wpływającym na wzrost zainteresowania. Food in Central Europe: Culture and Business to program pełen ciekawych prelekcji przygotowanych przez specjalistów z różnych części świata, specjalistów od kultury kulinarnej i biznesu, którym zależy na propagowaniu kuchni Europy Centralnej.

Udział w konferencji, jako słuchacz jest bezpłatny. Jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja miejsc. Wszystkie osoby zainteresowane konferencją prosimy o przesłanie swojego imienia i nazwiska na adres [email protected]. Strona konferencji: foodincentraleurope.hanami.pl


organizatorzy_partnerzy

Makaron z boczkiem w kremowym sosie

Jest już cieplej, wiosenniej, więc chętniej sięgamy po lżejsze potrawy. Przyznam jednak szczerze, że makaron z kremowym sosem smakuje świetnie o każdej porze.

Makaron z boczkiem w kremowym sosie – przepis:

250 g makaronu
3 szalotki
10-12 plastrów boczku
300 ml śmietany 36%
starty, twardy ser do posypania
5-6 połówek suszonych pomidorów
sól, pieprz, oregano, tymianek
szczypiorek

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Boczek w plastrach podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną szalotkę i smażymy aż zrobi się złocista. Na koniec dorzucamy pokrojone w paski suszone pomidory. Patelnię zdejmujemy z palnika i dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sos łączymy z makaronem, przed podaniem posypujemy serem i posiekanym szczypiorkiem.
Makaron z boczkiem w kremowym sosie, Fot. Hanami

Czarny makaron ryżowy z warzywami w sosie

Uwielbiam zakupy na Hali Mirowskiej. Warzywa, owoce i pachnące pęki ziół, przynoszę je kilogramami do domu, by potem gotować i piec.

Czarny makaron ryżowy z warzywami w sosie – przepis:

250 g czarnego makaronu ryżowego
1 średnia cukinia
3 szalotki
250 g brokułów
100 ml wody
400 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka kurkumy
2 liście kafiru
świeża kolendra
sól

Szalotki kroimy w plasterki i przesmażamy w głębokim garnku. Dodajemy wodę, garam masalę, kurkumę, liście kafiru i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, gotujemy 3-4 minuty i dolewamy mleko kokosowe. Po tym jak mleko zacznie się gotować dodajemy brokuły. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Ugotowany makaron nakładamy do miseczek i dodajemy warzywa oraz sos. Całość posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.

Czarny makaron ryżowy z warzywami w sosie, Fot. Hanami