Ciasto z kajmakiem, płatkami kokosowymi i orzechami włoskimi

Jeśli po świętach jeszcze mało Wam słodkości to proponuję pyszny kruchy placek pachnący orzechami.

Ciasto z kajmakiem, płatkami kokosowymi i orzechami włoskimi – przepis:

100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
50-60 g masła
1 małe jajko
100-150 g orzechów włoskich
garść płatków kokosowych
100-150 g kajmaku

Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy i przekładamy do formy o średnicy 17-20 cm. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy je przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Na ostudzony spód nakładamy warstwę kajmaku, a następnie całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami kokosowymi.

Ciasto z kajmakiem, płatkami kokosowymi i orzechami włoskimi, Fot. Hanami

Nóżki kurczaka z sosem sojowym i słoniną

Przyznaję się. Mam ogromną słabość do słoniny. Uwielbiam kanapki z ciemnego pieczywa z soloną słoniną, jak i chrupiące skwarki. Tym razem wykorzystałam ją jako dodatek do nóżek kurczaka.

Nóżki kurczaka z sosem sojowym i słoniną – przepis:

około 500 g podudzia z kurczaka (4 nóżki) Nasz Kurczak QAFP (informacje dotyczące miejsc, gdzie można kupić Nasz Kurczak QAFP dostępne są tu)
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki sosu sojowego (lub jabłkowego)
8-12 plasterków cienko krojonej słoniny
oregano, majeranek, estragon

Nóżki myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy oliwę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Pokrywamy mieszaniną nóżki i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie ponownie pokrywamy nóżki mieszaniną, po czym posypujemy przyprawami. Nóżki pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia okładamy każdą nóżkę 2-3 plastrami słoniny.

Nóżki kurczaka z sosem sojowym i słoniną, Fot. Hanami

„Tradycje kulinarne Korei” nominowane do Gourmand World Cookbook Awards

Wczoraj późnym popołudniem dostałam spóźniony prezent świąteczny, ale za to jaki. W skrzynce znalazłam maila z informacją, że Tradycje kulinarne Korei zostały uznane za najlepszą książkę w Polsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w dwóch kategoriach. Bardzo się cieszę i trzymam kciuki, by trafiły do finału!
Gourmand World Cookbook Awards

Śledź z jabłkiem i orzechami włoskimi – Boże Narodzenie 2015

To już ostatnia śledziowa propozycja przed Wigilią. Tym razem coś dla miłośników jabłek.

Śledź z jabłkiem i orzechami włoskimi – przepis:

filety śledziowe
olej lniany
orzechy włoskie
pieprz
rozmaryn

Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy olejem lnianym. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i przesmażamy przez 2-3 minuty na patelni (uważając by się nie połamało). Jabłko doprawiamy pieprzem i rozmarynem. Orzechy włoskie drobno siekamy. Na talerzu układamy plasterki jabłka, a na nie śledzie. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Śledzie z jabłkiem i orzechami włoskimi, Fot. Hanami

Ciasteczka migdałowe z orzechami laskowymi – Boże Narodzenie 2015

Szukacie ciasteczek, które można podać do szklanki mleka? Te na pewno się sprawdzą.

Ciasteczka migdałowe z orzechami laskowymi – przepis:

100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
50-60 g masła
1 małe jajko
orzechy laskowe

Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5-4 mm. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka.. Ciasteczka posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi (lekko dociskamy go do ciastek), po czym pieczemy je przez 14-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Ciasteczka migdałowe z orzechami laskowymi, Fot. Hanami

Korzenne nóżki z kurczaka

Święta za pasem. Jeśli szukacie pomysłu na świąteczne nóżki kurczaka to polecam drugi przepis jaki przygotowałam dla Nasz Kurczak QAFP. Świetnie smakują także jako przegryzka do grzanego piwa.

Korzenne nóżki z kurczaka – przepis:

około 500 g podudzia z kurczaka (4 nóżki) Nasz Kurczak QAFP (informacje dotyczące miejsc, gdzie można kupić Nasz Kurczak QAFP dostępne są tu)
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu ryżowego (lub jabłkowego)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka przyprawy do pierników

Nóżki myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy oliwę, miód, ocet ryżowy i dodajemy przyprawę do pierników, dokładnie mieszamy. Pokrywamy mieszaniną nóżki i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie ponownie pokrywamy nóżki mieszaniną. Nóżki pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut.

Korzenne nóżki z kurczaka, Fot. Hanami