Onigiri z sezamem i yukari

Onigiri to świetna przekąska, którą można zabrać ze sobą do pracy i szkoły. To także ciekawe danie piknikowe.

Onigiri z sezamem i yukari – przepis:

500 g ryżu krótkoziarnistego (takiego jak do sushi)
yukari (lub świeże, osolone i posiekane liście akajiso)
ziarno sezamu

Ryż należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, płucząc do momentu, aż woda będzie klarowna. Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą. Ryż gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, aż się zagotuje. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu, ani do niego zaglądać. Gdy ryż już się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy go przez kolejne 9 – 15 minut. Następnie odstawiamy na około 10 – 15 min, nie podnosząc pokrywki. Dobrze ugotowany ryż ma nierówną powierzchnie z wklęśnięciami. Zaraz po ugotowaniu należy przełożyć go z garnka do innego naczynia (drewnianego lub plastikowego, ale nigdy metalowego). Ryż studzimy i dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy yukari (ilość według upodobań) i dokładnie mieszamy. Z ryżu formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa. Z drugiej części ryżu formujemy kulki wielkości piłeczki do golfa, po czym obtaczamy je w ziarnie sezamowym.

Onigiri z sezamem i yukari, fot. Hanami

„Tradycje kulinarne Korei” w finale Gourmand World Cookbook Awards

Wczoraj miałam niezwykle miły wieczór. Moja książka Tradycje kulinarne Korei znalazła się w finale Gourmand World Cookbook Awards i wraz z innymi dziewięcioma książkami z Francji, Kanady, Niemiec, Hiszpanii, USA, Wielkiej Brytanii, Singapuru i Szwecji powalczy o miejsce na podium w kategorii Najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone podczas uroczystej gali, która odbędzie się 28-29 maja 2016 roku w Yantai w Chinach.

W tegorocznej edycji Gourmand World Cookbook Awards jurorzy zapoznali się z kilkunastoma tysiącami książek z 209 krajów i regionów.
Gourmand World Cookbook Awards 2016

Kluski śląskie

Kluski śląskie to jedno z moich ulubionych dań. Z okrasą ze smalcu czy boczku, z sosem, z grzybami, z mięsem czy odpiekane zawsze smakują wybornie.

Kluski śląskie – przepis:

750 g ugotowanych ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
1 małe jajko
sól
okrasa ze skwarek

Ugotowane i wystudzone ziemniaki dokładnie rozgniatamy na gładką pastę. Masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko i sól. Dokładnie wyrabiamy, tak by ciasto nie miało żadnych gródek. W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy do niej trochę soli. Ciasto dzielimy na cztery części, z których następnie robimy walce. Walce kroimy na kawałki o długości 3-4 cm. Z kawałków lepimy okrągłe kluski, w których na koniec robimy palcem niewielką dziurkę. Kluski wrzucamy na gorącą wodę i wyjmujemy 1-3 minuty po tym, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy je okraszone skwarkami z boczku lub jako dodatek do innych dań.

Kluski śląskie, Fot. Hanami

Tłusty Czwartek

Dziś Tłusty Czwartek. Aby zapewnić sobie szczęście i powodzenie, trzeba zjeść co najmniej jednego pączka. Słodkie łakocie wywodzą się od wytrawnych drożdżowych przekąsek nadziewanych między innymi skwarkami. W następnym roku spróbuję poszukać jakiegoś starego przepisu na wytrawne pączki, a tymczasem pora na kawę i coś słodkiego. Miłego dnia!

Pączek, Fot. Hanami

Onigiri z łososiem

Onigiri lub inaczej omusubi to jedna z najstarszych i najbardziej znanych japońskich potraw. Jadana była już w epoce Heian (794-1185 rok n.e.)., o czym donosiła w Opowieści o Księciu Promienistym Murasaki Shikibu. Obecnie trudno wyobrazić sobie bez nich drugie śniadanie, lunch czy piknik. Kulki ryżowe występują w wielu wariantach smakowych i każdy region w Kraju Kwitnącej Wiśni może się poszczycić swoją unikatową recepturą.

Onigiri z łososiem – przepis:

500 g ryżu krótkoziarnistego (takiego jak do sushi)
łosoś (zależnie od upodobań – świeży lub wędzony)
masło

Ryż należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, płucząc do momentu, aż woda będzie klarowna. Następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą. Ryż gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem do momentu, aż się zagotuje. W trakcie gotowania nie należy mieszać ryżu, ani do niego zaglądać. Gdy ryż już się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy go przez kolejne 9 – 15 minut. Następnie odstawiamy na około 10 – 15 min, nie podnosząc pokrywki. Dobrze ugotowany ryż ma nierówną powierzchnie z wklęśnięciami. Zaraz po ugotowaniu należy przełożyć go z garnka do innego naczynia (drewnianego lub plastikowego, ale nigdy metalowego). Ryż studzimy. Z ryżu formujemy przekąski o podstawie trójkąta z zaokrąglonymi rogami (kulka musi być dosyć dobrze zbita). Na patelni rozpuszczamy masło po czym na wolnym ogniu obsmażamy kulkę z dwóch stron. Po usmażeniu przekładamy onigiri na talerz, na jego wierzch nakładamy kawałki łososia. Możemy ozdobić je także szczypiorkiem lub liśćmi świeżych ziół. To onigiri najlepiej smakuje na ciepło.

Onigiri z łososiem, Fot. Hanami

Kurs kuchni koreańskiej

Kuchnia koreańska robi się coraz popularniejsza. Zawitała też do Torunia. W ostatni czwartek w bardzo miłej atmosferze miałam okazję prowadzić warsztaty w Akademii Kulinarnej Studio A. Podczas spotkania opowiedziałam trochę o kuchni koreańskiej, a później wspólnie przygotowaliśmy dwie odmiany kimchi, bibimbap i pyszny słodki deser pachnący cynamonem.

Kurs kuchni koreańskiej, Fot. HanamiKurs kuchni koreańskiej, Fot. HanamiKurs kuchni koreańskiej, Fot. HanamiKurs kuchni koreańskiej, Fot. Hanami

Makaron z łososiem i jarmużem w sosie śmietanowym

Niestety, ostatnio mam mało czasu na gotowanie. Praca pochłonęła mnie bez reszty. Jeśli już coś ląduje na stole to jest to danie z makaronem. Do tego dochodzą fatalne warunki do robienia zdjęć.

Makaron z łososiem i jarmużem w sosie śmietanowym – przepis:

180-200 g ulubionego makaronu
250 ml śmietany
150 g łososia wędzonego na ciepło
1 cebula
jarmuż (3 średnie liście)
sól, pieprz, oregano

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę siekamy i przesmażamy na patelni. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany jarmuż. Przesmażamy 2-3 minuty, dodajemy śmietanę i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy kawałki łososia. Mieszamy. Sos łączymy z ugotowanym makaronem.

Makaron, jarmuż i łosoś w sosie śmietanowym, Fot. Hanami