Śledź na katarzynce – Boże Narodzenie 2015

I kolejny śledź. Bardzo prosty, ale jednocześnie zaskakujący w smaku, bo ułożony na cienko pokrojonych pierniczkach.

Śledź na katarzynce – przepis:

filety śledziowe
olej lniany
katarzynki
pieprz

Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy olejem lnianym. Katarzynki kroimy w plasterki i układamy na talerzu. na katarzynki nakładamy śledzie i posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem.

Śledź na katarzynce, Fot. Hanami

Aussie burger – australijski smak

Mówi się, że na antypodach wszystko jest do góry nogami. Jest w tym ziarno prawdy, bo w Australii nawet burger wyglądają nieco inaczej. Aussie burger, bo o nim mowa, to kanapka, której charakterystycznymi składnikami jest burak i jajko sadzone (najlepiej z płynnym żółtkiem). Fast foody pojawiły się w Australii w latach trzydziestych XX wieku. Mieszkańcy Australii jednak bardzo szybko zaczęli tworzyć własne kombinacje smakowe odmienne od amerykańskich. W latach czterdziestych zaczęto dodawać do burgerów plastry buraków gotowanych (lub buraków lekko marynowanych w słodko-octowej zalewie). Współcześnie na odkrywców nowych smaków czeka ogromna ilość nietypowych kombinacji składników, a do popularniejszych burgerów należą: kanapka z jajkiem, serem i bekonem oraz kanapka z jajkiem, kotletem z mielonego mięsa wołowego, burakiem, pomidorem, sałatą oraz ananasem (krążki). Świetnymi dodatkami do kanapek są też: cebula (świeża lub przesmażona), piklowane ogórki, keczup, majonez oraz musztarda. Ze względu na to, że we współczesnej kuchni australijskiej łączą się wpływy europejskie, amerykańskie i azjatyckie to bardzo często wykorzystuje się do doprawiania mięsa w burgerach azjatyckich przypraw i dodatków takich jak: sos sojowy, sos ostrygowy czy sambal oelek. Aussie burger dobrze pasuje do australijskich win. Przepis przygotowany specjalnie dla Jacob’s Creek.

Aussie burger – przepis:

500 g mielonej wołowiny
4 bułki
4 jajka
2 pomidory
4 plasterki sera cheddar
1 średniej wielkości gotowany burak
30 ml wina Jacob’s Creek Shiraz Grenache
20-30 ml sosu sojowego
¼ łyżeczki sambal oelek
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ -1 łyżeczka rozmarynu
liście sałaty
musztarda
majonez

Mięso doprawiamy winem, sosem sojowym, sambal oelek, gałką muszkatołową i rozmarynem, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Z mięsa formujemy 4 kotlety (kształt odpowiedni do kształtu bułek) i smażymy na patelni do ulubionego stopnia wysmażenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy pomidory oraz sałatę. Pomidory i buraka kroimy na plasterki. Kiedy kotlety są już gotowe, smażymy jajka sadzone. Następnie składamy burgery. Spód bułki smarujemy musztardą lub majonezem, nakładamy sałatę, kotleta, plasterek sera, pomidora i buraka oraz jajo sadzone, możemy ponowie dodać sałatę i sosy.

Aussie burger, Fot. Hanamij1

Ciasteczka z makiem – Boże Narodzenie 2015

Jednym ze świątecznych produktów jest mak. Można z jego dodatkiem przyrządzić kluski, makowca, a także małe ciasteczka.

Ciasteczka z makiem – przepis:

100 g mąki pszennej
30 g mąki żytniej
50-60 g masła
1 małe jajko
mak

Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5-4 mm. Przy pomocy foremki wykrawamy ciasteczka np. gwiazdki. Ciasteczka posypujemy makiem (lekko dociskamy go do ciastek), po czym pieczemy je przez 12-16 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Ciasteczka z makiem – Boże Narodzenie 2015, Fot. Hanami

Seminarium o japońskich alkoholach

Niedawno miałam okazję uczestniczyć w seminarium o japońskich alkoholach zorganizowanym przez Japońską Organizację Handlu Zagranicznego (JETRO). Podczas kilkugodzinnego spotkania była możliwość nie tylko wysłuchania prelekcji o produkcji i sposobach podawania trunków z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale także porozmawiania z przedstawicielami producentów lub dystrybutorami. Wśród prezentowanych specjałów znalazły się nihonshu (to co w Polsce zwykło się nazywać sake), umeshu (w szczególności reprezentowane przez firmę Choya) i inne napoje alkoholowe. Wśród ciekawostek znalazły się: Souhana produkowane przez Nihonsakari – ulubiony alkohol cesarza Meiji; Choya Dry – bardziej wytrawne wino śliwkowe czy ciekawe drinki na bazie alkoholi japońskich.
Japońskie alkohole, Fot. Hanami

Śledzie z pomarańczami i imbirem – Boże Narodzenie 2015

Na Wigilii nie może zabraknąć dań ze śledziem. Ja w tym roku postawiłam na proste dania pachnące przyprawami i cytrusami.

Śledzie z pomarańczami i imbirem – przepis:

filety śledziowe
pomarańcze
imbir
pieprz

Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Imbir (kawałek 10 cm) kroimy w małe słupki i przesmażamy go na patelni na soku wyciśniętym z jednego pomarańcza (taka ilość imbiru starczy na 8-10 porcji śledzi). Śledzie oprószamy pieprzem i układamy na talerzu z kawałkami pomarańczy. Nakładamy imbir i całość polewamy odrobiną zredukowanego soku.

Śledzie z pomarańczami i imbirem , Fot. Hanami

Pierś z kurczaka z mozzarellą i natką pietruszki oraz frytkami z batatów

Niedawno miałam okazję współpracować z Nasz Kurczak QAFP. Owocem tej współpracy są dwa przepisy na stronę Nasz Kurczak. Pierwszą z moich propozycji jest receptura na aromatyczną pierś z kurczaka z mozzarellą.

Pierś z kurczaka z mozzarellą i natką pietruszki oraz frytkami z batatów – przepis:

Frytki z batatów:
500-600 g batatów
2 łyżki oliwy
sól

Pierś z kurczaka z mozzarellą i natka pietruszki:
500-600 g fileta z piersi kurczaka Nasz Kurczak QAFP (informacje dotyczące miejsc, gdzie można kupić Nasz Kurczak QAFP dostępne są tu)
180 g mozzarelli
natka pietruszki
2- 3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, rozmaryn

Bataty obieramy ze skórki, myjemy, osuszamy i kroimy (na średniej wielkości frytki). Frytki wrzucamy do miski, dodajemy oliwę oraz sól i dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, po czym pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. W połowie czasu pieczenia dobrze jest przekręcić frytki na drugą stronę.

W międzyczasie przygotowujemy pierś z kurczaka. Mięso myjemy osuszamy i kroimy na pół (wzdłuż). Na filecie robimy nacięcia. Mięso polewamy mieszaniną oliwy i octu balsamicznego, po czym przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Mozzarellę kroimy najpierw na plastry, a potem te plastry jeszcze raz na pół. W nacięcia na piersi kurczaka wkładamy połówki plastrów mozzarelli i ponownie lekko przyprawiamy. Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy pierś posiekaną natką z pietruszki.

Pierś z kurczaka z mozzarellą i natką pietruszki oraz frytkami z batatów,  Fot. Hanami

Ósmy Międzynarodowy Kiermasz Dobroczynny

W zeszłą niedzielę odbył się w Warszawie Ósmy Międzynarodowy Kiermasz Dobroczynny. To niezwykła impreza pozwalająca bliżej poznać kulturę, ale przede wszystkim kuchnie z różnych regionów świata. Podczas kiermaszu można kupić jakieś drobiazgi, produkty spożywcze (często nietypowe) i spróbować dań regionalnych. Dzięki zakupom moje niedzielne popołudnie i wieczór były bardzo miłe, gdyż w tym roku skusiłam się na specjały: pakistańskie, rumuńskie, kazachskie, koreańskie, malezyjskie, ormiańskie, marokańskie, uzbeckie i ukraińskie. Szczególnie intrygujące były makaroniki z ukraińskiej restauracji Kanapa (jak będę wybierała się na Ukrainę na pewno tam zajrzę) czy delikatne i pachnące kokosem malezyjskie naleśniczki kuih dadar (lub kueh dadar).

Ukraińskie makaroniki, restauracja Kanapa, Fot. Hanami

Ukraińskie makaroniki, restauracja Kanapa

Pakistańskie specjały, Fot. Hanami

Pakistańskie specjały

Rumuńskie danie, Fot. Hanami

Rumuńskie danie

Kanapka z serkiem i wędliną sezonowaną

Dla wielu osób kanapki to nieodłączni kompani codziennej walki z głodem. U mnie dominują w menu śniadaniowym.

Kanapka z serkiem i wędliną sezonowaną – przepis:

twaróg lub serek wiejski
ciemne pieczywo
wędlina sezonowana
rzodkiewka
szczypiorek
sól ze skórką pomarańczową, pieprz, rozmaryn

Rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Do miski wrzucamy serek dodajemy przyprawy i posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek. Dokładnie mieszamy. Mieszaninę nakładamy na kromki pieczywa. Na wierzch serowej masy nakładamy plaster szynki sezonowanej.

Kanapka z serkiem i wędliną sezonowaną, Fot. Hanami