Trzy lata temu zrobiłam swój pierwszy tort angielski. I tak jakoś wychodzi, że z roku na rok przygotowuję ich coraz więcej.
Sernik rustykalny z wiśniami
Ostatnio często jadałam serniki na mieście, więc w końcu postanowiłam upiec coś w domu. Sernik z wiśniami świetnie pasuje do kawy i na podwieczorek.
Sernik rustykalny z wiśniami – przepis:
500 g sera do serników
90 g cukru
200 ml śmietany kremówki 30%
300 g frużeliny wiśniowej (lub wiśni w gęstym syropie)
3 jajka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy oraz kremówkę wrzucamy do miski po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem (moja miała średnicę 20 cm). Sernik wstawiamy na 55-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po 30-40 minutach pieczenia przykrywamy sernik folią aluminiową albo papierem do pieczenia (dzięki temu sernik pozostanie dość jasny). Po wyjęciu i ostudzeniu sernika na jego wierzch nakładamy owoce. Ciasto możemy dodatkowo ozdobić świeżymi liśćmi ziół. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu (i kilku godzinach spędzonych w lodówce).
Podpłomyk z cheddarem, oliwkami i szynką
Bardzo lubię robić podpłomyki. To praktycznie taka pizza, ale bez drożdży.
Podpłomyk z cheddarem, oliwkami i szynką – przepis:
160 g mąki pszennej
20 g mąki z ciecierzycy
20 g mąki z siemienia lnianego
20 g pasty z czarnego sezamu
mleko
sól
cheddar
szynka
mała papryka
oliwki
100 ml sosu pomidorowego
Do miski wsypujemy mąki. Powoli dolewamy mleka (tyle by powstało zwarte ciasto nadające się do wałkowania), po czym wygniatamy je. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 26-29 centymetrów, widelcem robimy dziurki w cieście (tak, by nie podnosiło się podczas pieczenia). Formę wstawiamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie na podpłomyk nakładamy sos pomidorowy, ser a na koniec pokrojone dodatki. pokrojone dodatki. Podpłomyk pieczemy przez kolejne 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Wołowina na winie
Kiedy na zewnątrz robi się zimno w mojej kuchni zaczynają rządzić treściwe zupy, potrawki i gulasze. Przygotowanie wołowiny na winie zajmuje trochę czasu, ale to danie jest tego warte.
Wołowina na winie :
500 g mięsa wołowego bez kości
300 g boczku
400 ml wina czerwonego
400 ml wody
4 duże marchwie
1 duża cebula
100 g masła
mała garść świeżego rozmarynu i tymianku
sól, pieprz, estragon
mąka z ciecierzycy
Do dużego garnka wlewamy 400 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy świeży rozmaryn i tymianek (zioła najlepiej związać, aby można je było łatwo później wyjąć) Na patelni podsmażamy pokrojony w grubą kostkę cebulę i boczek. Całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy marchew pokrojoną w plasterki, sól, pieprz, estragon oraz 400 mililitrów wina. Mieszaninę doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie kroimy mięso wołowe w kostkę około 3 na 3 centymetry. Każdy kawałek obtaczamy w mące z ciecierzycy i przesmażamy na patelni. Podsmażone kawałki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zalewamy mieszaniną z garnka (wyławiamy większość składników stałych oraz używamy w tym celu około 60% płynu). Pozostałą część zostawiamy w garnku (zioła wyrzucamy). Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 120-150 minut. Po upieczeniu całą zawartość naczynia wrzucamy do garnka z pozostałą częścią wywaru, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień na mały po czym dodajemy 100 g masła. Całość mieszamy do rozpuszczenia masła. Po kolejnych 5-6 minutach możemy podawać danie.
Ciasteczka na Halloween
Wczorajszy wieczór spędziłam piekąc halloweenowe ciasteczka, bo co roku do moich drzwi pukają dzieci i radośnie krzyczą: „Cukierek albo psikus!”. Ciasteczka świetnie sprawdzą się też na inne okazje.
Ciasteczka na Halloween – przepis:
120 g masła
170 g mąki pszennej
20 g mąki z siemienia lnianego
20 g pasty z czarnego sezamu
70 g cukru
1 jajko
60-70 g suszonej żurawiny
pół łyżeczki sody
czekolada, oczy z cukru, cukrowe serduszka
Masło rozpuszczamy w misce dodajemy jajko, cukier i pastę z czarnego sezamu. Następnie dosypujemy sodę oraz mąki. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy suszoną żurawinę i znowu mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Kiedy ciasteczka ostygną rozpuszczamy 2-3 kostki czekolady, która posłuży jako klej. Na czekoladę przyklejamy oczy i cukrowe serduszka.
Makaron z suszonymi pomidorami, cebulą i czosnkiem
Makaron sprawdza się zawsze. W szczególności w sytuacjach, kiedy jest już za późno na zakupy i trzeba wyczarować coś smacznego z produktów dostępnych w lodówce.
Makaron z suszonymi pomidorami, cebulą i czosnkiem – przepis:
200 g makaronu
1 cebula
4 ząbki czosnku
180-200 ml śmietany 18%
sól, pieprz, tymianek
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Po 4-5 minutach dodajemy suszone pomidory oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Tuż przed końcem smażenia doprawiamy całość solą, pieprzem i tymiankiem. W międzyczasie gotujemy makaron, kiedy jest on już gotowy łączymy go z sosem.
Ciasto z crème pâtissière i bezą z orzechami
Ciasto z crème pâtissière i bezą z orzechami – przepis
Cienki spód:
ciasto francuskie
Ciasto francuskie wkładamy do tortownicy o średnicy 27 cm, tak by bok był wysoki na 1,5 cm. Spód wysypujemy fasolkami do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (temperatura i czas pieczenia zależne od informacji podanych na opakowaniu ciasta). Po 2/3 czasu pieczenia wyjmujemy ciasto i usuwamy fasolki. Wstawiamy do dopieczenia. Jeżeli ciasto jest jeszcze surowe pozostawiamy je jeszcze na kilka minut w piekarniku. Po upieczeniu spód odstawiamy do ostudzenia.
Beza:
4 białka
190 g cukru
80 g migdałów
30 g słonych orzeszków ziemnych
Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier wymieszany i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 27 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na wyrysowany kształt. Orzechy siekamy i mieszamy, po czym wysypujemy na wierzch bezy. Bezę wstawiamy na 100-120 minut do piekarnika rozgrzanego do 100-110 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż beza ostygnie.
Crème pâtissière:
500 ml mleka
125 g cukru
4 duże żółtka
30 g mąki
30 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
W rondelku należy zagrzać mleko wymieszane z ekstraktem waniliowym i 65 g cukru. W międzyczasie ubijamy żółtka z cukrem. Kiedy są już ubite dodajemy skrobię kukurydzianą i mąkę. Do prawie gotującego się mleka dodajemy ubite żółtka. Mieszamy regularnie by nie było grudek i by krem się nie przypalił. Gotujemy przez chwilę ciągle mieszając. Krem przekładamy do metalowej blachy (tak by powstała cienka warstwa), osłaniamy folią spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia. Przed samym podaniem ubijamy krem mikserem, tak by zrobił się puszysty.
Kiedy wszystkie elementy ciasta są już gotowe składamy deser. Na spód z ciasta francuskiego wykładamy crème pâtissière a na wierzch kładziemy bezę.
Makaron z kurczakiem i papryką
Poziom zapracowania można u mnie poznać po częstotliwości podawania makaronu. Czasami pasty zamieniane są na kasze i ryże, ale i tak bezapelacyjnie rządzi makaron. Zapraszam zatem na kolejne szybkie danie.
Makaron z kurczakiem i papryką – przepis:
200 g makaronu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka
około 400 g piersi kurczaka
300 ml śmietany 18% (lub wyżej procentowej)
sól, pieprz, rozmaryn
Na oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Po 3-4 minutach dodajemy cebulę i czosnek, również pokrojone w kostkę. Kolejnym składnikiem, który dodajemy, kiedy cebula ma już złocisty kolor jest pokrojona w paski papryka. Całość przesmażamy 2-3 minuty po czym dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Po 3-4 minutach zestawiamy sos z kuchenki. W międzyczasie gotujemy makaron, kiedy jest on już gotowy łączymy go z sosem.
itemprop=”image”