Koralowy tort angielski
Ciasto z kremem czekoladowym i ciasteczkami Oreo
Dziś pomysł na szybkie, słodkie i pyszne ciasto bez pieczenia.
Ciasto z kremem czekoladowym i ciasteczkami Oreo – przepis:
50 g masła
90 g ciasteczek jasnych
100 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietany kremówki
120 g mascarpone
5-6 ciasteczek Oreo
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej kremówkę oraz mascarpone i dokładnie mieszamy. Jasne ciastka rozgniatamy i mieszamy z roztopionym masłem. Masę wykładamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie uciskamy, tak by powstała również warstwa na bokach (około 1 cm wysokości). Na spód nakładamy wcześniej przygotowany krem czekoladowy, po czym wierzch posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo. Ciasto wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
La Marea restauracja peruwiańska
Jakiś czas temu pisałam o kuchni peruwiańskiej, a także o tym, że nie ma chyba w Polsce miejsca, gdzie można jej spróbować. Jeśli mielibyście ochotę na kulinarną podróż do kraju Inków, wystarczy teraz zajrzeć do La Marea restauracji peruwiańskiej w Sopocie. Dania przygotowuje Nick Silva – szef kuchni z Limy.
Lokal jest urządzony klasycznie, klimatu nadają mu peruwiańskie akcenty. Miałam okazję spróbować trzech przystawek i ciasta. Dania podane zostały szybko i sprawnie. Jedzenie było świeże, a jedyna rzecz, która pozostawiała niedosyt był sposób podania. Polecam przepyszną zimną limonadę i świeże ceviche z ostrym, lekkim sosem. Wśród moich przystawek były jeszcze ziemniaki z krewetkami oraz sałatka warzywna z kurczakiem podana w awokado. Na deser było ciasto z kremem z owoców lukumy. Następnym razem jak będę w Trójmieście na pewno wpadnę na dania główne. Poniżej trzy zdjęcia potraw. Niestety, mój aparat w telefonie nie jest najlepszy, więc zdjęcia są trochę rozmazane.
Cukinia z szalotką
Na letni, lekki obiad polecam przesmażane warzywa.
Cukinia z szalotką – przepis:
2 średnie cukinie (zielona i żółta)
5-6 szalotek
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz biały, kurkuma
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię, solimy. Warzywa smażymy do momentu aż zrobią się miękkie. Przed zdjęciem z kuchni dodajemy pieprz i kurkumę. Dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami, albo świeżą bagietką.
Morski tort angielski
Ciasteczka piernikowe z białą czekoladą, malinami i rozmarynem
Podczas pobytu w Pekinie nagrywałam program dla chińskiej telewizji, w którym przygotowałam trzy desery inspirowane kuchnią polską. Jednym z nich były ciasteczka piernikowe z malinami i białą czekoladą. Wyszły pyszne i chrupiące.
Ciasteczka piernikowe z białą czekoladą, malinami i rozmarynem – przepis:
120 g masła
220 g mąki pszennej
50 g miodu lipowego
50 g cukru
1 jajko
200 g białej czekolady
150 g malin
2-4 łyżeczki przyprawy do pierników
pół łyżeczki sody
rozmaryn
Masło kroimy na kwaki i wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, miód, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę, przyprawę piernikową oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Z ciasta robimy kulkę i wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Masę rozwałkowujemy na grubość 5-8 mm. Przy pomocy obręczy wycinamy okręgi o średnicy 5-6 cm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Ostudzone ciasteczka maczamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Zanim czekolada ostygnie przyklejamy do niej maliny oraz rozmaryn. Odstawiamy i czekamy aż czekolada zrobi się ponownie twarda.
Ciasto czekoladowe z kremem jagodowo-czekoladowym i borówkami
Ciasto czekoladowe to świetna baza do deserów. Za sprawą kremów, musów, polew i dodatków można nadać mu sezonowy charakter. Latem chyba najlepiej smakuje z dodatkiem pachnących owoców.
Ciasto czekoladowe z kremem jagodowo-czekoladowym i borówkami – przepis:
Czekoladowy spód
100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na mus czekoladowy. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.
Kremem jagodowo-czekoladowy
200 g białej
200-250 ml śmietany kremówki 30%
40-50 g przecieru jagodowego (z przesmażonych jagód)
20 g masła
200 g borówek amerykańskich
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Następnie łączymy ją małymi porcjami z lekko ubitą śmietaną dokładnie mieszając. Kolejnym składnikiem jest przecier jagodowy. Dodajemy go do masy, po czym dokładnie mieszamy. Krem studzimy. Chłodny krem nakładamy na ostudzony spód, na wierzchu układamy borówki amerykańskie i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto należy przechowywać w lodówce.