Makaron z kurczakiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Już ostatni tydzień sierpnia. Chłodne wieczory zwiastują nieubłagany koniec lata, a na mojej liście cała masa zadań do wykonania. Kiedy mam mało czasu, zawsze robię pastę. Tym razem zatęskniłam za kremowym sosem z mascarpone.

Makaron z kurczakiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i natką pietruszki – przepis:

pierś z kurczaka
200-230 g makaronu
250 g mascarpone
20-26 połówek suszonych pomidorów
2 małe cebule
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
opcjonalnie ser do posypania

Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy 3-4 minuty, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy 5-7 minut. Dodajemy pocięte w paski pomidory, mascarpone, sól oraz pieprz, dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron wrzucamy na patelnię z sosem, dokładnie mieszamy i trzymamy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie przekładamy go na talerze, posypujemy serem i posiekaną natką pietruszki.

Makaron z kurczakiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i natką pietruszki, Fot. Hanami®

Tort bezowy z malinami

Już końcówka sezonu na maliny. Pomyślałam ostatnio, że żal by było nie zjeść w tym roku tortu bezowego z tymi przepysznymi owocami. Okazja trafiła się sama – wizyta znajomych. Żeby nie było, ten deser powstał przy współpracy bardzo wykwalifikowanego asystenta.

Tort bezowy z malinami – przepis:

250 g cukru
5 białek jajka
1 łyżka octu
500 g malin
200 g mascarpone
200 g śmietany kremówki 36%
0 g cukru
liście werbeny cytrynowej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy łyżkę octu i ubijamy jeszcze chwilę. Ubite białka wylewamy do dwóch tortownic o średnicy 25 centymetrów. Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i pieczemy 120-140 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy bezy do ostygnięcia. Kiedy bezy ostygną, przygotowujemy nadzienie. Śmietanę ubijamy z cukrem. Następnie powoli, delikatnie mieszając łączymy bitą śmietanę z mascarpone. Część masy nakładamy na jedną bezę, dodajemy maliny i przykrywamy drugą. Drugą część masy nakładamy na wierzch drugiej bezy, ozdabiamy ją malinami i liśćmi werbeny cytrynowej.

Tort bezowy z malinami,  Fot. Hanami®

Torcik brownie z borówkami amerykańskimi

Lubię nietypowe ciasta urodzinowe i często eksperymentuje z różnymi smakami i dodatkami. Biszkopt na podstawę tortu jest świetny, ale to nie jedyne ciasto, które się sprawdza. Równie słodkim i mniej popularnym rozwiązaniem jest brownie. Można połączyć je z bitą śmietaną oraz owocami sezonowymi. Efekt obłędny.

Torcik brownie z borówkami amerykańskimi – przepis:

50 g mąki
65 g gorzkiej czekolady
65 g masła
65 g cukru
2 jaja
bita śmietana, borówki amerykańskie, liście werbeny cytrynowej

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem przez 5-6 minut. Następnie dodajemy czekoladę z masłem i miksujemy. Na sam koniec dosypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto rozlewamy do dwóch foremek o średnicy 11-14 centymetrów. Ciasta pieczemy przez 16-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ostudzeniu jeden placek układamy na paterze albo talerzu, przekładamy go bitą śmietaną oraz borówkami amerykańskimi, po czym nakładamy drugi placek i kolejną warstwę bitej śmietany i borówek. Całość wykańczamy liśćmi werbeny zielonej.

Torcik brownie z borówkami amerykańskimi, Fot. Hanami®

Pasta z bakłażana, cukinii i papryki

Niestety, wakacje zbliżają się ku końcowi, a wszystkich czeka szybszy lub późniejszy powrót do stałych obowiązków. Pozytywnymi oznakami nadchodzącej jesieni są dojrzałe warzywa oraz owoce, które można przerobić na przepyszne dania. Korzystając z dobrodziejstwa bakłażanów, cukinii i papryki przygotowałam kolejną aromatyczną pastę kanapkową.

Pasta z bakłażana, cukinii i papryki – przepis:

1 duży bakłażan
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
pół pęczka natki pietruszki
5-8 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz, oregano, bazylia, estragon

Bakłażana myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go na 1,5 centymetrowe plasterki. Podobnie robimy z cukinią, ale jej nie obieramy ze skórki. Paprykę kroimy w dość grube paski. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki bakłażana, cukinii, paprykę (po upieczeniu obieramy ją ze skórki), sól, pieprz, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową albo dip do maczania krakersów.

Pasta z bakłażana, cukinii i papryki, Fot. Hanami®

Cytrusowy sernik na zimno

Owocowe smaki kojarzą się z latem i słońcem. Wprawdzie akurat cytrusy smakują mi lepiej zimą, to w sezonie wiosenno-letnim też się świetnie sprawdzają. Nie wyobrażam sobie bowiem upalnego dnia bez szklanki chłodnej, domowej lemoniady z miętą. Ostatnio naszło mnie na sernik na zimno z cytrusową nutą.

Cytrusowy sernik na zimno – przepis:

500 g sera do serników
300 g mascarpone
120 g cukru
2 pomarańcze
2 cytryny
23-25 g żelatyny
100 ml wody
1 galaretka truskawkowa + 450 ml wody

Pomarańcze i cytryny ocieramy na tarce (tak, by uzyskać skórkę cytrynową i pomarańczową), a następnie wyciskamy z nich sok. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Do miski wrzucamy ser, mascarpone, cukier, połowę skórki pomarańczowej oraz cytrynowej i wlewamy sok. Całość miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dodajemy żelatynę, po czym dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do formy o średnicy 26 centymetrów. Sernik wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po godzinie na wierzch wylewamy ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w 450 mililitrach wody wymieszaną z drugą połową skórek cytrusowych. Przed podaniem sernik ozdabiamy kawałkami pomarańcza i świeżymi liśćmi ziół.

Cytrusowy sernik na zimno, Fot. Hanami®

Fioletowe placki z brokułami

Chyba nie znam nikogo, kto by nie lubił placków. Dla mnie są one przede wszystkim miłym urozmaiceniem obiadów, ciekawym rozwiązaniem na imprezy oraz idealnym jedzeniem dla dzieci. Uwielbiam łączyć składniki z różnych zakątków świata. Tym razem wykorzystałam azjatycką mąkę z czarnego kleistego ryżu (która jest fioletowa) i zrobiłam placki z brokułami.

Fioletowe placki z brokułami – przepis:

60 g mąki z czarnego kleistego ryżu
100 g mąki pszennej
1 jajko
120 g drobno posiekanych brokułów
50-60 ml mleka
sól, pieprz

W misce mieszamy mąki, sól, pieprz, jajko oraz mleko. Kiedy masa jest gładka i jednorodna dodajemy drobno posiekane brokuły. Placki smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Na minutę przed zdjęciem ich z patelni dusimy je pod przykryciem. Podajemy je z kwaśną śmietaną lub kozim jogurtem oraz glazurą balsamiczną.

Fioletowe placki z brokułami, Fot. Hanami®

Krem czekoladowy z borówkami amerykańskimi

Czasem potrzebujemy szybkiego, sprawdzonego i łatwego przepisu na deser. Przydaje się on, kiedy mają wpaść niezapowiedziani goście czy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego. Jedną z moich ulubionych receptur jest ta na krem czekoladowy, który podaję z owocami sezonowymi i bitą śmietaną. Niestety tym razem główny element dania ukrył się na zdjęciu pod pierzynką ze śmietany i borówek.

Krem czekoladowy z borówkami amerykańskimi – przepis (2 porcje):

200 ml śmietany kremówki 30%
70 g czekolady gorzkiej (nie mniej niż 70% kakao)
20-40 g cukru
bita śmietana
borówki amerykańskie

Do miski wlewamy kremówkę, wrzucamy drobno połamaną czekoladę i podgrzewamy. Całość regularnie mieszamy, tak by czekolada się nie przypaliła. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Kiedy otrzymamy jednorodną mieszaninę przelewamy ją do filiżanek, po czym odstawiamy do przestudzenia. Krem wstawiamy na około 2 godziny do lodówki (można też go podać zaraz po przestudzeniu). Przed podaniem ozdabiamy go bitą śmietaną i borówkami amerykańskimi.

Krem czekoladowy z borówkami amerykańskimi, Fot. Hanami®

Małe torciki bezowe z kremem z zielonej herbaty matcha

Tak się śmiesznie złożyło, że większość urodzin oraz imienin w mojej rodzinie przypada między połową lipca a połową sierpnia. Wielki ciąg świętowania ma swój urok. Dodatkowym atutem jest to, że owe okazje wypadają w sezonie owocowym, co tym bardziej prosi się, aby to wykorzystać. Czasem jednak trzeba też odpocząć od owoców, więc w tym roku jedną z propozycji urodzinowych były zielone małe torciki bezowe z kremem z zielonej herbaty matcha.

Małe torciki bezowe z kremem z zielonej herbaty matcha – przepis:

Bezy:
4 białka
170 g cukru
odrobina zielonego barwnika
szczypta soli

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ołówkiem zakreślamy okręgi o średnicy 5-7 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę bezową, tak by nie wystawała za narysowany okrąg. Bezy suszymy przez 120-150 minut w temperaturze 100 stopni.

Krem z zielonej herbaty matcha:
150 g mascarpone
200 g śmietany kremówki 30%
40 g cukru
1-2 łyżeczki zielonej herbaty matcha
lukrowe kwiaty, świeże zioła, pistacje

Śmietanę ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy do niej mascarpone wymieszane z zieloną herbatą matcha i ponownie mieszamy, aż masa uzyska jednolity kolor. Bezy przekładamy masą, nakładamy ją również na wierz drugiej bezy. Całość ozdabiamy świeżymi ziołami, pistacjami oraz lukrowymi kwiatami.

Małe torciki bezowe z kremem z zielonej herbaty matcha, Fot. Hanami®