Jajka z pastą z suszonych pomidorów

I kolejny przepis na jajka faszerowane.

Jajka z pastą z suszonych pomidorów – przepis:

jajka na twardo
oliwa
suszone pomidory
oregano
sól, pieprz

Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki. Suszone pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy i oliwę, po czym miksujemy na pastę. Pastę pomidorową mieszamy z żółtakami i nakładamy na białka.

Jajka z pastą z suszonych pomidorów, Fot. Hanami

Mazurek z czekoladą i piankami

Nieco ekstrawagancka wersja mazurka.

Mazurek z czekoladą i piankami – przepis:

Spód:
180 g mąki
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
130 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę, posiekane orzechy, cukier, dodajemy posiekane zimne masło, jajko i sól. Szybko wyrabiamy. Z ciasta robimy kulkę i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Możemy z niego zrobić jeden duży mazurek (około 26-28 cm średnicy) lub kilka małych. Spody pieczemy przez 17-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Polewa i dodatki:
100 g gorzkiej czekolady
małe pianki

Czekoladę łamiemy na kostki. Kostki układamy na zapieczonym spodzie i całość wstawiamy na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni. Kiedy czekolada się roztopi rozsmarowujemy ją równomiernie nożem. Na czekoladzie układamy pianki.

Mazurek z czekoladą i piankami, Fot. Hanami

Jajka z ziołami

Czas rozpocząć przygotowania do Wielkanocy! Na pierwszy ogień idą jajka faszerowane.

Jajka z ziołami – przepis:

jajka na twardo
majonez
mięta
lubczyk
oregano
sól, pieprz

Ugotowane na twardo jajka kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez i posiekane świeże zioła. Dokładnie mieszamy. Pastę nakładamy na białka.

Jajka z ziołami, Fot. Hanami

Prix de la Littérature Gastronomique dla książki „Polish Culinary Paths”

30 marca 2017 roku, w Warszawie odbyła się uroczysta gala podczas której rozdano prestiżowe AIG PRIX – nagrody przyznawane przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Miło mi poinformować, że moja książka o kuchni polskiej Polish Culinary Paths, wydana w czterech językach obcych (angielskim, chińskim, koreańskim i japońskim) i przygotowana na zamówienie MSZ została nagrodzona Prix de la Littérature Gastronomique. Gospodarzem uroczystości była Akademia Gastronomiczna w Polsce.

Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna (Académie Internationale de la Gastronomie) to prężnie działająca organizacja wspierająca i doradzająca w zakresie gastronomii, sztuki kulinarnej i kultury kulinarnej. Jej lokalne oddziały obecne są między innymi w takich krajach jak: Austria, Belgia, Francja, Indonezja, Japonia, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Peru, Polska, Portugalia, USA, Wielka Brytania czy Włochy.

Prix de la Littérature Gastronomique dla książki "Polish Culinary Paths", Fot. Hanami

Ciasto z migdałami i siemieniem lnianym

Mąka z siemienia lnianego ma wiele różnych zastosowań. Często dodaję ją do placków i naleśników. Można ją wykorzystać także do przygotowania ciasta.

Ciasto z migdałami i siemieniem lnianym – przepis:

60 g mąki pszennej
40 g mąki z siemienia lnianego
100 g masła
80 g cukru
2 jajka
100 g migdałów
1/2 płaskiej łyżeczki sody

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy cukier i masło, miksujemy około 2 minuty. Dodajemy jajka i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąki i sodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 15-18 cm. Migdały siekamy grubo i posypujemy po nimi wierzch ciasta. Ciasto pieczemy 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto z migdałami i siemieniem lnianym, Fot. Hanami

Kuchniokracja w mediach

Wiosna nadchodzi, a wraz z nią nowe zadania i projekty. W tym miesiącu opowiadałam w Radiu dla Ciebie o japońskim Święcie Dziewczynek. W magazynie Torii, który poświęcony jest kulturze japońskiej znajdziecie moje przepisy na koktajle z dodatkiem zielonej herbaty matcha, w Gotuj z pasją! jest trochę o blogu i przepis na tosty z ziemniakami, zaś w Urodzie Życia całkiem długi wywiad, którego temat przewodni to kultura kulinarna i Azja (numer jeszcze przez kilka dni w sprzedaży).

Kuchniokracja media marzec

Świeradów Zdrój kulinarnie

Ferie skończyły się w całej Polsce ponad miesiąc temu. A jak były ferie, to i wyjazdy w polskie góry. Od dłuższego czasu podróżując po kraju, zwłaszcza miejscowościach turystycznych mam problem z jedzeniem. Nie chodzi o to, że nie ma lokali gastronomicznych. Większą bolączką jest wybór dań i jakość serwowanego jedzenia. Niestety w Świeradowie Zdrój było podobnie. Piersi z kurczaka z przyprawą o smaku kebaba, świeżutkie ryby w panierce do ryby, rozgotowane kluski śląskie oraz pizza z frytkami. Dużo lepiej można było zjeść w restauracji greckiej czy orientalnej niż polskiej. Zdarzyło mi się trafić na całkiem przyzwoitą kaczkę, ale już pączka w Tłusty Czwartek nie zjadłam, gdyż wszędzie (tam gdzie pytałam) dostępne były jedynie wyroby pączkopodobne. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś nadejdą czasy, kiedy w małych miejscowościach turystycznych będzie można zjeść pyszną regionalną kuchnię.

Świeradów Zdrój, Fot. HanamiŚwieradów Zdrój, Fot. HanamiŚwieradów Zdrój, Fot. Hanami

Ciasto karmelowe

Wśród nowych trendów kulinarnych jest i taki, który mówi, że najlepsze śniadanie to kawa i kawałek ciasta. Ja jestem za!

Ciasto karmelowe – przepis:

160 g mąki pszennej
100 g karmelu
100 g masła
50 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 płaskiej łyżeczki sody

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy cukier, masło, ekstrakt waniliowy i karmel, miksujemy około 2 minuty. Dodajemy jajka i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i sodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm. Ciasto pieczemy 35-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Ciasto karmelowe, Fot. Hanami