Kuchnia polska w Chinach

Między 21. a 29. września 2016 roku na zaproszenie Konsulatu Generalnego RP w Kantonie oraz Instytutu Polskiego w Pekinie i Ambasady RP w Pekinie miałam przyjemność promować polską kulturę kulinarną.

W Kantonie cykl wydarzeń rozpoczął się od spotkania w Guangdong University of Foreign Studies, w którym najliczniej uczestniczyli studenci trzech roczników polonistyki. Wiele pytań i długa dyskusja były najlepszym dowodem na to, że tematyka kulinarna jest bardzo popularna w Chinach. Tego samego dnia wzięłam udział także w targach spożywczych Food Hospitality World, gdzie poza promocją książki Polish Culinary Paths wraz z przedstawicielami konsulatu piekliśmy szarlotkę z polskich jabłek. Dzień zakończyło nagranie wypowiedzi dla kantońskiego programu informacyjnego. 24. i 25. września odbyły się warsztaty kulinarne we współpracy z Canton Club Zgromadziły one międzynarodowe grono, Chińczyków jak i kantońskich ekspatów. Dorośli nauczyli się przygotowywać polskie, domowe dania, które bez problemu można zrobić w chińskich warunkach (boczek pieczony w miodzie z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z jabłek, kluski śląskie, lekką sałatkę ze świeżych warzyw doprawioną polskim olejem lnianym oraz szarlotkę). Dzieci (najmłodszy uczestnik miał 3 lata) w towarzystwie rodziców przygotowywały i dekorowały pierniczki. Kolorowa kulinarna mapa Polski oraz liczne produkty (kasza gryczana, sól z Wieliczki, mleko czy miód) ułatwiły dzieciom poznanie smaków naszego kraju. Podczas pobytu w Kantonie byłam także gościem w programie radiowym My Guangdong prowadzonym przez Matta Horna.

Pobyt w Pekinie rozpoczął się od wizyty w Pekińskim Uniwersytecie Studiów Międzynarodowych Er Wai. W spotkaniu wzięło udział ponad 100 osób. Zaś 28. września w siedzibie Ambasady RP odbył się wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem Gourmet Master dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni. Uczestnicy piekli boczek, mieli okazję spróbować także baby ziemniaczanej okraszonej domowym smalcem (robionym bezpośrednio na miejscu). Po wydarzeniach kulinarnych odbyło się doroczne przyjęcie dla dziennikarzy – czas na wywiady, rozmowy i autografy. Ostatniego dnia promocji kuchni polskiej w Pekinie miało miejsce spotkanie dla miłośników gotowania we współpracy z firmą Chunbo specjalizującą się w dostarczaniu na chiński rynek produktów spożywczych wysokiej jakości. Wydarzenie otworzyli: pan Ambasador Mirosław Gajewski, pani Xin Wang założycielka firmy Chunbo oraz pani Blanka Gołębiowska – radca, przedstawicielka Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy spotkania mieli okazję spróbować lekkiej sałatki z olejem lnianym, placków ziemniaczanych oraz klusek śląskich okraszonych domowym smalcem. Do wszystkiego podawano drinki na bazie polskiej wódki i soku jabłkowego (dzięki uprzejmości Stowarzyszenia Polska Wódka, Polish Vodka Association). Dzień zakończyły prace nad krótkim programem telewizyjnym, który zostanie wyemitowany na kanałach Chunbo.

Cykl spotkań poświęconych polskiej kulturze kulinarnej spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony mediów tradycyjnych. Odnotowano też ogromy ruch w social mediach.

Dziękuję za udostępnienie zdjęć Konsulatowi Generalnemu RP w Kantonie, Instytutowi Polskiemu w Pekinie i Ambasadzie RP w Pekinie.

Poniżej kilka linków do materiałów prasowych:
http://money.china.com/fin/xf/201609/30/3839831.html
http://bit.ly/2dsJ7Lg
http://eat.gd.sina.com.cn/hy/2016-09-22/18302842.html
http://www.kanton.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/jak_smakuje_polska_
http://chihe.sohu.com/20160930/n469465365.shtml
https://kknews.cc/agriculture/qrxo2b.html
http://news.wesend.tv/wd/?sd=83319&from=timeline&isappinstalled=0
http://www.gdifa.org.cn/magazine/p4/ (wywiad dla magazynu Food to China)

Jedno z dań, jakiego mieli okazję spróbować mieszkańcy Pekinu

Jedno z dań, jakiego mieli okazję spróbować mieszkańcy Pekinu

Plakat spotkania w Guangdong University of Foreign Studies

Plakat spotkania w Guangdong University of Foreign Studies

Zdjęcie z wykładowcami i studentami Guangdong University of Foreign Studies

Zdjęcie z wykładowcami i studentami Guangdong University of Foreign Studies

Targi spożywcze Food Hospitality World

Targi spożywcze Food Hospitality World

Wspólne gotowanie z panią Joanną Skoczek, Konsul RP w Kantonie

Wspólne gotowanie z panią Joanną Skoczek, Konsul RP w Kantonie

Nagranie dla programu informacyjnego

Nagranie dla programu informacyjnego

Nagranie audycji My Guangdong

Nagranie audycji My Guangdong

Kurs gotowania kuchni polskiej dla dorosłych

Kurs gotowania kuchni polskiej dla dorosłych

Kurs gotowania kuchni polskiej dla dorosłych

Kurs gotowania kuchni polskiej dla dorosłych

Robienie pierniczków z dziećmi

Robienie pierniczków z dziećmi

Spotkanie w Pekińskim Uniwersytecie Studiów Międzynarodowych Er Wai

Spotkanie w Pekińskim Uniwersytecie Studiów Międzynarodowych Er Wai

Spotkanie w Pekińskim Uniwersytecie Studiów Międzynarodowych Er Wai

Spotkanie w Pekińskim Uniwersytecie Studiów Międzynarodowych Er Wai

A po pracy koncert zespołu DAGADANA

A po pracy koncert zespołu DAGADANA

Wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem „Gourmet Master” dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni.

Wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem „Gourmet Master” dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni.

Wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem „Gourmet Master” dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni.

Wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem „Gourmet Master” dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni.

Wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem „Gourmet Master” dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni.

Wykład dla dziennikarzy i specjalistów pod szyldem „Gourmet Master” dotyczący polskiej kuchni oraz wspólne gotowanie ze znawcami kuchni.

Polsko-ukraińskie klimaty

Polsko-ukraińskie klimaty

Śniadanie chińsko-europejskie z panią Du Jing

Śniadanie chińsko-europejskie z panią Du Jing

Śniadanie chińsko-europejskie z panią Du Jing

Śniadanie chińsko-europejskie z panią Du Jing

Śniadanie chińsko-europejskie z panią Du Jing

Śniadanie chińsko-europejskie z panią Du Jing

Onigirazu z tuńczykiem i sałatą – japońska alternatywa dla kanapki

Rok szkolny już trwa, dziś rozpoczynają zajęcia studenci, w pracy też trzeba coś jeść. Jeśli znudziły Wam się kanapki to może spróbujecie przygotować onigirazu – połączenie klasycznej japońskiej kulki ryżowej z kanapką. W zeszłym roku Japonia oszalała na punkcie tych małych, świeżych i kolorowych przekąsek. Składniki możemy dowolnie ze sobą łączyć. Onigirazu świetnie nadaje się też danie piknikowe.

Onigirazu z tuńczykiem i sałatą – przepis:

ryż do sushi
sałata
tuńczyk w sosie własnym
majonez
glony nori (takie jak do sushi)

Gotujemy ryż. Arkusz glonów układamy na kawałku folii spożywczej (folia musi wystawać poza arkusz). Lekko ostudzony ryż nakładamy na środek arkusza glonów nori. Następnie na ryżu układamy tuńczyka, majonez i sałatę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ryżu. Zawijamy boki arkusza glonów, tak by ryż nie był widoczny, po czym całość ścisło zawijamy folią. Przekąskę odstawiamy na kilka minut, po czym kroimy na cztery części.
Onigirazu tuńczyk z sałatą, Fot. Hanami

Grzanki z gruyèrem, boczkiem, śliwką węgierką i orzechami laskowymi

Nie lubię kiedy jedzenie się marnuje. Kiedy zostaje pieczywo można przerobić je na pyszne sezonowe grzanki. Jesienią nie może zabraknąć wśród składników śliwek.

Dziś na na Kuchniokracji inauguracja nowej formy wpisów. Dzięki współpracy z Gosią i Michałem z bloga Enowersytet przy wybranych przepisach będą pojawiały się opisy win, które pasują do prezentowanego jedzenia. Mam nadzieję, że spodoba się Wam nowa formuła.

Grzanki z gruyèrem, boczkiem, śliwką węgierką i orzechami laskowymi – przepis:

bagietka
śliwki węgierki
gruyère
boczek
orzechy laskowe
masło

Bagietkę kroimy na pół i smarujemy masłem. Cienkie plastry boczku podsmażamy na patelni, aż zrobią się chrupiące. Na bagietce układamy kawałki sera gruyère i posypujemy go posiekanymi orzechami laskowymi. Następnie nakładamy bekon oraz śliwki węgierki pokrojone w plasterki lub paski. Bagietki podpiekamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści, a pieczywo zrobi się złociste.

W grzankach przeplatają się słodycz (śliwki, gruyère), lekka słoność (ser, boczek) i umami (boczek, gruyère). Wszystkie te smaki polubią się z winem o dobrze zaznaczonej kwasowości, niezbyt wysokim poziomie cierpkich tanin i sporej dawce owocowych smaków. Takim winem jest Pinot noir. Szczep ten jest utożsamiany z Burgundią, skąd pochodzi. Aromaty grzybów, mokrych liści i kwiatów (róż, fiołków), przeplatające się z zapachem wiśni to cechy charakterystyczne dobrego Burgunda. Do grzanek lepiej będzie natomiast pasować wino o dominujących aromatach owoców (wiśni, malin) – Pinot Noir z Nowej Zelandii. Regionem, który słynie z Pinot noir o szczególnie dobrej reputacji jest chłodna, niezbyt żyzna okolica miasteczka Martinborough. Więcej o winach znajdziecie na blogu Enowersytet.

Grzanki z gruyèrem, boczkiem, śliwką węgierką i orzechami laskowymi, Fot. Hanami

Promocja kuchni polskiej w Chinach

Od 21 do 30 września, na zaproszenie Konsulatu Generalnego RP w Kantonie oraz Instytutu Polskiego w Pekinie i Ambasady RP w Pekinie będę miała przyjemność przybliżyć w Chinach polską kuchnię.

W Kantonie odbędzie się prezentacja tradycji kulinarnych podczas targów Food Hospitality World, spotkanie ze studentami na Kantońskim Uniwersytecie Spraw Międzynarodowych, warsztaty kulinarne dla dzieci oraz dla dorosłych w Canton Club.

Natomiast w Pekinie planowany jest wykład pod szyldem Gourmet Master w siedzibie Ambasady RP dla dziennikarzy i specjalistów dotyczący polskiej kuchni, wspólne gotowanie ze znawcami kuchni oraz kucharzami z Chin.

Kuchni polskiej poświęcony jest najnowszy numer Food to China. Publikacja dostępna jest online http://www.gdifa.org.cn/magazine/p4/.

Wrześniowy cykl wydarzeń prezentujących kuchnię polską poprzedziła sierpniowa prezentacja książki Polish Culinary Paths na Beijing International Book Fair 2016. Podczas spotkania, w którym wzięło udział około 200 osób, pracownicy Instytutu Polskiego w Pekinie opowiadali też o polskich jabłkach i przygotowali jabłecznik. Książce została poświęcona też jedna strona w informatorze przygotowanym przez Instytut Polski – Wydział Kultury Ambasady RP w Pekinie http://www.polacywchinach.pl/images/targiksiazkicn.pdf

Food to China, wrzesień 2016

Food to China, wrzesień 2016

Food to China, wrzesień 2016

Food to China, wrzesień 2016

Temari zushi z awokado i łososiem

Temari to ozdobne kule. Ich pierwowzoru używano w VII wieku do gry w piłkę. W okresie Edo (1600-1868) poswatała ich bardziej zdobna, kobieca wersja wyrabiana z bawełnianych i jedwabnych nici. Temari zushi zaś, to niewielkie okrągłe kuleczki z dodatkami, taka elegantsza wersja nigiri zushi. Mówi się, ze wywodzą się z Kioto i początkowo podawano je geiszom oraz maiko, które ze względu na makijaż nie mogły jeść dużych kawałków jedzenia. Dziś temari zushi jest bardzo popularne także poza Japonią. Świetnie nadają się na przyjęcia, jak i do spakowania do pudełek lunchowych.

Temari zushi z awokado i łososiem – przepis:

ryż przygotowany tak, jak do sushi (ewentualnie można użyć świeżo ugotowanego ryżu)
plastry surowego lub wędzonego łososia
awokado
szczypiorek
sos sojowy
folia spożywcza

Odrywamy kawałek folii spożywczej. Na folii na środku układamy kawałek ryby lub awokado pokrojone w cienkie plastry. Na składnik nakładamy łyżkę ryżu i zawijamy w folię tworząc kulkę. Nadajemy temari zushi ładny kształt i odkładamy obok (w folii). Kiedy wszystkie kulki są już gotowe zdejmujemy z nich folię, układamy je na talerzu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z sosem sojowym.
Temari zushi z awokado i łososiem,  Fot. Hanami

Wspomnienia z wakacji

W wakacje zazwyczaj się odpoczywa. Ja już kolejny rok zamiast cieszyć się wolnym, głównie pracowałam. Były to jednak niezmiernie ciekawe projekty, a jeszcze więcej nowych wyzwań przyniesie tegoroczna jesień.

Jedną z ciekawszych rzeczy, która zadziała się w kwestii książki Polish Culinary Paths była jej prezentacja na targach w Pekinie. Na Beijing International Book Fair działo się bardzo dużo. Było spotkanie połączone z pokazem przygotowywania jabłecznika, w którym wzięło udział około 200 osób (serdecznie dziękuję Instytutowi Polskiemu w Pekinie za udostępnienie zdjęć).

Była też wizyta w Chilli Zet i w Jedynce, Śniadanie nad rzeką w Centrum Nauki Koperenik i praca nad nową książką.

Polish Culinary Paths, Fot. Instytut Polski w PekiniePolish Culinary Paths, Fot. Instytut Polski w PekiniePolish Culinary Paths, Fot. Instytut Polski w PekiniePolish Culinary Paths, Fot. Instytut Polski w Pekinie

Burger z kimchi

A może macie ochotę na ostrego burgera w stylu Asian fusion? Mięso doprawione solidną porcją kimchi na pewno Was nie zawiedzie.

Burger z kimchi – przepis:

500 g mielonej wołowiny
4 bułki
2 pomidory
100 g dowolnego kimchi
1 cebula
30-40 ml sosu sojowego
10 ml sosu rybnego
liście sałaty
musztarda
majonez

Kimchi bardzo drobno kroimy. Mięso doprawiamy sosem sojowy i sosem rybnym. Dodajemy kimchi i dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Z mięsa formujemy 4 kotlety (kształt odpowiedni do kształtu bułek) i smażymy na patelni do ulubionego stopnia wysmażenia. W międzyczasie myjemy i osuszamy pomidory, cebulę oraz sałatę. Pomidory i cebulę kroimy na plasterki. Następnie składamy burgery. Spód bułki smarujemy musztardą lub majonezem, nakładamy sałatę, kotleta, pomidora i cebulę..

Burger z kimchi, Fot. Hanami

Polanica Zdrój, Ząbkowice Śląskie, Świdnica – kulinarne migawki

Każdy w podróży jeść musi. Co czeka podróżnika na południu Polski? Ja trafiłam znacznie lepiej niż w przypadku zwiedzania Województwa Świętokrzyskiego. Tym razem nie będzie chronologicznie.

Chyba najlepszym lokalem podczas pięciodniowego wyjazdu okazała się restauracja Polskie Smaki w Polanicy Zdrój. Jedzenie było świeże, pachnące i dobre. Przyznam szczerze, że nieufność wzbudza we mnie bardzo długa karta, ale tu mi to zupełnie nie przeszkadzało. W menu dominuje kuchnia polska, są też steki. Polecam kwaśnicę z żeberkiem, deskę wędlin z własnej wędzarni czy kurki z grzankami oraz jajkiem.

Nie najgorzej wypadła też Świdnica. W restauracji Rynek 43 można zjeść dania klasyczne, specjały z listy Dziedzictwa Kulinarnego, a także potrawy w stylu fusion. Moim typem numer jeden okazała się strudel z kapustą podany w lekko słodkawym sosem grzybowym. Gorzej wypadły desery w tym Gryz Bolka, czyli ciastko piwne.

Ząbkowice Śląskie kulinarnie nie były dla mnie łaskawe. Z drugiej strony potrawy świetnie wpisały się w klimat (dawna nazwa miasta to Frankenstein, od tego doktora). Polędwiczki były suche, a makaron ze szpinakiem bardzo tłusty. Restauracja Dolnośląska nie zrobiła dobrego wrażenia.

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Polskie Smaki, Polanicy Zdrój

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Rynek 43, Świdnica

Restauracja Dolnośląska, Ząbkowice Śląskie

Restauracja Dolnośląska, Ząbkowice Śląskie

Restauracja Dolnośląska, Ząbkowice Śląskie

Restauracja Dolnośląska, Ząbkowice Śląskie