Makaron z pesto słonecznikowo-koperkowym

Nie ma nic lepszego niż domowe pesto. Można je wykorzystać do przygotowania dania z makaronem, grzanek czy sosu do sałatek.

Makaron z pesto słonecznikowo-koperkowym – przepis (na 4-5 dużych porcji makaronu):

500 g makaronu
100 g pestek słonecznika
1 pęczek koperku
30-40 g sera Grana Padano
5-7 łyżek oleju lnianego
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz

Koperek myjemy i osuszamy. Do blendera wrzucamy pestki słonecznika, wlewamy olej lniany, ocet balsamiczny i dodajemy przyprawy. Mielimy na gładką pastę na sam koniec dodajemy koperek i ser Grana Padano. Ponownie miksujemy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron mieszamy z pesto i podajemy.

Makaron z pesto słonecznikowo-koperkowym, Fot. Hanami

Koktajl jabłko, jarmuż, mniszek lekarski i cytryna

Koktajle warzywno-owocowe to nie jest moja ulubiona grupa napojów, ale i tu trafiają się wyjątki. Ot na przykład takie połączenie: cytryna, jabłko i jarmuż. Dodatkowo urzekł mnie piękny zielony kolor.

Dziś o 11:30 zapraszam do słuchania Drogi przez mąkę. Będzie o kuchni koreańskiej.

Koktajl jabłko, jarmuż i cytryna – przepis (1 szklanka około 350 ml):

100 ml soku jabłkowego
250 ml wody
garść jarmużu
mała garść mniszku lekarskiego
sok wyciśnięty z połówki cytryny

Sok z cytryny, wodę i sok jabłkowy wlewamy do blendera. Dodajemy umyty jarmuż i mniszek lekarski po czym miksujemy. Koktajl można podawać z lodem.

Koktajl jabłko, jarmuż, mniszek lekarski i cytryna, Hanami

Charlotte z truskawkami

Charlotte to piękny i elegancki deser, ale od niedawno w moim otoczeniu zyskał roboczą nazwę „palisadki”. Pomysłodawcą nowego nazewnictwa jest sąsiad zza ściany. A więc, zapraszam na pachnącą wiosną palisadkę z truskawkami.

Przepis na Charlotte z truskawkami:

Biszkopt:

2 jajka
50 g cukru
60 g mąki

Jajka ubijamy z cukrem przez około 7-8 minut. Następnie powoli dodajemy przesianą przez sito mąkę i delikatnie mieszamy. Biszkopt przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm (lub dwóch o średnicy 10-11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 15-25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z tortownicy i odstawiamy do ostudzenia.

Krem waniliowy:

300 ml śmietany kremówki 30%
200 ml mleka
50 g cukru
8-10 g żelatyny
2 łyżki ekstraktu waniliowego
500-600 g truskawek
1 opakowanie biszkoptów kocie języczki (około 200 g)
świeże liście melisy

Mleko mieszamy z cukrem oraz ekstraktem waniliowym i doprowadzamy prawie do wrzenia. Zestawiamy z kuchni. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy po czym łączymy z przestudzonym mlekiem. Śmietanę ubijamy, a następnie łączymy z mlekiem. Zmniejszamy średnicę biszkopta o około 1 centymetr. Tortownicę (tą samą, w której piekliśmy ciasto) wykładamy po bokach papierem do pieczenia. Na dnie umieszczamy biszkopt, a na około układamy biszkopty. Na koniec nalewamy do środka masę. Ciasto wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki. Truskawki myjemy i dobrze osuszamy. Zależnie od ich wielkości i upodobania możemy je nakładać na masę w całości lub pokrojone. Ciasto wykańczamy świeżymi liśćmi melisy i przewiązujemy wstążką.

Charlotte z truskawkami, Fot. Hanami®
Charlotte z truskawkami, Fot. Hanami®

Rabarbarowe crumble z mąką z siemienia lnianego

Rabarbar aż prosi się o towarzystwo pysznej, chrupiącej kruszonki. Takie crumble mogłabym jeść na okrągło.

Rabarbarowe crumble z mąką z siemienia lnianego

400-600 g rabarbaru
50 g mąki pszennej
30-40 g masła
50 g brązowego cukru
15 g mąki z siemienia lnianego
bita śmietana lub lody lub krem

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki nie dłuższe niż 3 cm. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, mąkę z siemienia lnianego oraz chłodne, drobno pokrojone masło. Całość rozcieramy (tak jakbyśmy robili kruszonkę. Owoce wkładamy do naczynia żaroodpornego i zasypujemy je kruszonką. Crumble wstawiamy na 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy z bitą śmietaną czy lodami. Ja zaserwowałam deser z kremem korówkowym na bazie bitej śmietany i mascarpone.

Rabarbarowe crumble z mąką z siemienia lnianego, Fot. Hanami®

„Tradycje kulinarne Korei” na Warszawskich Targach Książki

Już dziś ruszyły Warszawskie Targi Książki. Jeżeli mielibyście ochotę nabyć książkę Tradycje kulinarne Korei w promocyjnej cenie i porozmawiać ze mną to będę na stoisku Hanami – 306/G – w piątek, sobotę (po godzinie 12:00) i w niedzielę (po godzinie 11:30). Ze wszystkimi publikacjami wydawnictwa można zapoznać się na stronie Hanami.

Tradycje kulinarne Korei, książka

Książkę polecają: Biblionetka.pl, Bloger Chef, Czas Wina, Food Lab Studio, Gildia.pl. Granice.pl, Jem Radio, Kuchnia+, KUKBUK, Mistrz Branży, Muzeum Azji i Pacyfiku, Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, Smak.

Wiosenna sałatka z musztardowcem, mniszkiem lekarskim, pasternakiem, serem kozim i pomidorami

Przyszła wiosna, więc częściej sięgam po sałatki. Po ostatnich udanych zakupach w Fortecy Kręglickich przygotowałam coś lekkiego i smacznego.

Wiosenna sałatka z musztardowcem, mniszkiem lekarskim, pasternakiem, serem kozim i pomidorami – przepis:

musztardowiec
mniszek lekarski
ser kozi z kozieradką
pasternak
pomidorki koktajlowe
olej lniany
sól, pieprz, oregano

Do blendera wlewamy wodę, sok z cytryny i sok. Dodajemy umyty jarmuż i miksujemy. Koktajl można podać z lodem.

Wiosenna sałatka, musztardowiec, ser kozi, Fot. Hanami®

Prosty krem czekoladowy z karmelem

To bardzo prosty, ale ujmujący deser. Mnie kilka łyżeczek czekoladowo-karmelowego deseru zawsze skutecznie poprawia humor.

Prosty krem czekoladowy z karmelem – przepis:

400 ml śmietany kremówki 30%
200 g gorzkiej czekolady
karmel (ja użyłam domowego z solą morską z oregano)
opcjonalnie biszkopty kocie języczki

Śmietanę wlewamy do rondelka. Dorzucamy kostki czekolady. Całość podgrzewamy i dokładnie mieszamy do momentu aż czekolada zupełnie się rozpuści. Rozlewamy deser do naczynek, czekamy aż ostygnie i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem polewamy karmelem. Możemy zaserwować z biszkoptami kocie języczki.

Prosty krem czekoladowy z karmelem, Fot. Hanami®

Basque Sandwich, Nevada – Rok z kuchnią USA

Pozostajemy w Nevadzie i klimatach baskijskich. Kuchnia Basków słynie z sezonowości i bardzo dobrej jakości produktów. Znajdziemy w niej ryby, owoce morza, mięsa i warzywa (w szczególności pomidory, paprykę, karczochy). Wśród technik kulinarnych szczególnie popularne jest grillowanie. Tradycyjnie, kuchnia ta jest prosta, ale na całym świecie można skosztować jej też w ekskluzywnym wydaniu w formie nowej kuchni baskijskiej (co jest nawiązaniem do francuskiej nouvelle cuisine). Basque Sandwich, czyli kanapka baskijska występuje w wielu przeróżnych wersjach. Oto moja propozycja.

Basque Sandwich – przepis:

małe bagietki
wędlina wieprzowa lub rillettes wieprzowe lub plastry pieczonej wieprzowiny
ser Idiazabal lub Manchego
czerwona papryka
majonez

Paprykę kroimy na kawałki i grillujemy, aż zrobi się lekko miękka. W piekarniku zapiekamy bagietki z mięsem i serem (oddzielnie spód z dodatkami i oddzielnie wierzch). Przed podaniem na spód z dodatkami nakładamy paprykę i majonez, po czym przykrywamy wiechem bagietki.

Basque Sandwich, Nevada – Rok z kuchnią USA, Fot. Hanami®