Ciasto rabarbarowe na spodzie z płatków owsianych

To nie jest najpiękniejsze ciasto świata, ale jego smak w zupełności rekompensuje braki wizualne. Kwaśny rabarbar przełamuje smak słodkiej kruszonki. Całość uzupełniają lekko chrupkie płatki owsiane. Polecam!

Ciasto rabarbarowe na spodzie z płatków owsianych – przepis:

700-800 g rabarbaru
140 g mąki pszennej
90 g masła
100 g brązowego cukru
80 g cukru białego
200-220 g płatków owsianych
2 białka

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości 3-4 centymetrów. Białka ubijamy z białym cukrem na sztywną pianę. Dodajemy do nich płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (24 x 34 cm) przekładamy masę płatkową i formujemy z niej spód ciasta. Spód wstawiamy na 10-14 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Do miski wsypujemy cukier brązowy, mąkę oraz chłodne, drobno pokrojone masło. Całość rozcieramy. Kiedy spód jest już gotowy układamy na nim rabarbar, po wierchu posypujemy równą warstwą kruszonki i 35-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Ciasto z rabarbarem na spodzie z płatków owsianych, Fot. Hanami®

Zapiekanka ze szparagami z szynką sezonowaną

Trzeba korzystać z sezonu szparagowego póki trwa. Tym razem zapraszam na coś szybkiego – zapiekankę ze szparagami.

Zapiekanka ze szparagami z szynką sezonowaną – przepis:

ciasto francuskie/podpłomyk
pęczek zielonych szparagów
100 g sera
3-4 pomidory
1 cebula
5-6 plasterków szynki sezonowanej
sól, pieprz, oliwa z oliwek, oregano

Cebulę kroimy w kostkę, pomidory w plasterki, a szparagi na kawałki nieco krótsze niż szerokość keksówki. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i zapiekamy 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po tym czasie spód posypujemy serem, nakładamy cebulę, plasterki pomidora, doprawiamy. Na samej górze układamy pokrojone zielone szparagi. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-190 stopni. Przed podaniem nakładamy na zapiekankę kawałki szynki sezonowanej.

Zapiekanka ze szparagami z szynką sezonowaną, Fot. Hanami®

Tort z kremem kakaowym i płatkami migdałowymi

Dziś również na zewnątrz nie jest za specjalnie. Na poprawę humoru proponuję kawałek tortu z kremem kakaowym i płatami migdałowymi.

Tort z kremem kakaowym i płatkami migdałowymi – przepis:

120 g mąki pszennej
200 g cukru
50 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
250 ml śmietany kremówki 30%
150 g mascarpone
3-4 łyżki kakao
100 g płatków migdałowych

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem (130 g) na sztywną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną (dobrze jest je przesiać przez sito) i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26 lub 28 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy boków masłem). Ciasto wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy z wysokości około 50 centymetrów po czym wstawiamy ponownie do wyłączonego piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiach. Po około 30 minutach oddzielamy biszkopt od boków nożem i wyjmujemy go z formy (usuwamy też papier do pieczenia). Kiedy biszkopt przestygnie kroimy go na dwa lub trzy blaty. Kremówkę ubijamy z cukrem (70 g), kiedy jest już gotowa dodajemy mascarpone oraz kakao i ponownie miksujemy. Krem nakładamy do środka i na wierzch ciasta. Wierzch ciasta oraz boki posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wstawiamy na 1-2 h do lodówki.

Tort z kremem kakaowym i płatkami migdałowymi, Fot. Hanami®

Pierś kaczki w cynamonowym bulionie z makaronem mie

Pierś z kaczki lubię dobrze wypieczoną, podobnie jak wielu mieszkańców Azji. Dziś zapraszam na cienkie plastry kaczego mięsa zatopione w aromatycznym, cynamonowo-imbirowym bulionie z dodatkiem makaronu mie.

Pierś kaczki w cynamonowym bulionie z makaronem mie – przepis:

1300 ml bulionu warzywnego
300 g pieczonej piersi kaczki
300 g makronu mie
1 średnia marchew
3 szalotki
pęczek kolendry
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka imbiru w proszku
2 łyżki tłuszczu z pieczenia kaczki
sól, pieprz

Do garnka wlewamy bulion, dodajemy kaczy tłuszcz, marchew i szalotki pokrojone w plasterki oraz sól, pieprz, cynamon, oraz imbir. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy przez 20-30 minut. W międzyczasie gotujemy makaron mie. Kaczkę kroimy w plastry. Do miski nakładamy makaron, na wierzchu układamy plastry kaczki i zalewamy całość bulionem, tak by mięso było pod wywarem. Po wierzchu posypujemy posiekaną kolendrą. Jemy po 2-3 minutach.

Pierś kaczki w cynamonowym bulionie z makaronem mie, Fot. Hanami®

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chilli

Co najmniej raz w tygodniu na moim stole pojawia się szpinak. Dodaję go do quiche, zapiekanek, sałatek i oczywiście makaronów.

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chilli – przepis:

250 g makaronu
750 g świeżego szpinaku
200 g śmietany
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
sól, pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, papryczkę chilli kroimy, po czym trzy składniki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podsmażamy przez około 5-6 minut. Dodajemy śmietanę, sól pieprz oraz umyty szpinak. Dusimy pod przykryciem przez 5-6 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem.

Makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz papryczkami chilli, Fot. Hanami®

Tort orzechowy dla Mamy

Dziś Dzień Matki. Zapewne planujecie coś specjalnego, aby sprawić Waszym mamom niespodziankę. Moja Mama obchodzi urodziny w maju, kilkanaście dni przed tym świętem. Z okazji jej urodziny przygotowałam mały torcik orzechowy. Myślę jednak, że świetnie się on sprawdzi również na Dzień Matki.

Tort orzechowy dla Mamy – przepis:

biszkopt rzucany (z tej ilości składników wychodzą 2 ciasta o średnicy 13-14 cm)
250 g ciemno brązowego lukru plastycznego
250 g jasnego brązowego lukru plastycznego
180 g śmietany kremówki 36%
80 g mascarpone
30-40 g cukru
50 g gorzkiej czekolady
70-100 g orzechów laskowych

Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem. Po ostygnięciu kroimy go na trzy blaty. Śmietanę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy mascarpone i ponownie mieszamy. Orzechy laskowe drobno siekamy. Ciasto przekładamy kremem i w środku każdy blat posypujemy posiekanymi orzechami. Na sam koniec ciasto pokrywamy z zewnątrz cienką warstwą kremu, następnie wstawiamy je na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy ozdoby. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i maczamy w niej kostkę lodu (kulę). Kiedy czekolada zastygnie zdejmujemy z niej kształty. Lukier ugniatamy, robimy dwa walce (każdy w innym kolorze), układamy je obok siebie i rozwałkowujemy (w ten sposób otrzymamy dwukolorowy lukier). Powlekamy ciasto lukrem, tak by powstały draperie. Odstawiamy do przeschnięcia. Kiedy lukier już obeschnie na wierzchu układamy w formie płatków czekoladowe elementy, dodajemy jeden cały orzech laskowy i trochę posiekanych orzechów.

Tort orzechowy dla Mamy, Fot. Hanami®

Wygrana dla Polski w Gourmand World Cookbook Awards!

Bardzo miło mi podzielić się ze wszystkimi tą informacją. Japońskie słodycze zdobyły główną nagrodę Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska. Tegoroczna gala finałowa odbyła się w Pekinie podczas Beijing World Cookbook Fair. Jest mi tym bardziej miło, że jest to pierwsza główna nagroda dla polskiej książki w dziewiętnastoletniej historii konkursu. Gourmand World Cookbook Awards to jeden z najważniejszych konkursów książki kulinarnej (przepisy, historia kuchni, książki o alkoholach i napojach) nazywany kulinarnymi Oskarami. W 2013 roku do konkursu zgłoszono kilkanaście tysięcy książek z 187 krajów świata.

Już niedługo na Kuchniokracji pojawią się wpisy poświęcone kuchni Korei Południowej i Chin, a także relacja z samych targów Beijing World Cookbook Fair. Wyjazd do Pekinu odbył się przy wsparciu Ambasady RP w Pekinie.

"Japońskie słodycze" Gourmand World Cookbook Awards

Strona z katalogu Gourmand World Cookbook Awards 2014

ambrp_pekin

Ciasto czekoladowe bez mąki z musem czekoladowym i wafelkami

Ciasta czekoladowe się nie nudzą. To zrobiłam na Wielkanoc, ale idealnie nadaje się też na inne okazje. Podczas świąt podbiło ono serca gości i w ekspresowym tempie zniknęło ze stołu. Czy może być lepsza rekomendacja?

Ciasto czekoladowe bez mąki z musem czekoladowym i wafelkami – przepis:

Ciemny spód:

100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boków tortownicy masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.

Mus czekoladowy:

250 g śmietany kremówki 30%
100 g mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
10 g cukru
100-130 g wafelków w czekoladzie

kilka jajek lub kulek czekoladowych

Śmietanę ubijamy z cukrem po czym dodajemy mascarpone i ponownie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją z ubitą śmietaną. Mus wykładamy na ostudzone ciasto. Wafelki kroimy drobno i posypujemy nimi wierzch ciasta. Na sam koniec ozdabiamy placek jajkami czekoladowymi. Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Ciasto czekoladowe bez mąki z musem czekoladowym i wafelkami, Fot. Hanami®