Makaron z sosem pomidorowym i pieczarkami

Jeszcze wprawdzie nie sezon na pachnące pomidory, ale skusiłam się na zrobienie domowego sosu pomidorowego. Jest to bardzo łatwe, a stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. Wiosną i latem mamy duży wybór produktów, dzięki czemu możemy tworzyć przeróżne kombinacje smakowe. Sos pomidorowy dobrze komponuje z rybą, kurczakiem, rukolą, kukurydzą, fasolą czy cukinią.

Makaron z sosem pomidorowym i pieczarkami – przepis

200 g makaronu
2 cebule
4 pomidory
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
szczypiorek, ser do posypania
estragon, sól, pieprz

Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (na oliwę z oliwek). Smażymy 3-4 minuty, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron i polewamy umyte, nacięte pomidory gorącą wodą. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy aż zrobią się miękkie. Przy pomocy widelca rozgniatamy je tworząc pastę. Pastę doprawiamy estragonem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron łączymy z sosem, dobrze mieszamy. Podajemy posypane serem oraz szczypiorkiem.

Makaron z sosem pomidorowym i pieczarkami, Hanami®

Łosoś z imbirem i sosem sojowym podany z kaszą gryczaną

Ostatnio rzadko jadam rybę. Powód jest prosty, nie trafiam w sklepie na ładne mięso. Dwa dni temu skusiłam się na  mrożonego łososia. Ostatecznie jego jakość pozostawiała nieco do życzenia, ale dzięki odpowiednim dodatkom udało się przygotować z niego smaczny obiad. Tym razem skorzystałam z bogactwa smaku kuchni azjatyckiej. Sposób ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zapachem ryby – imbir bardzo go maskuje.

Łosoś z imbirem i sosem sojowym oraz kaszą gryczaną – przepis

4 dzwonki łososia
2 cebule
świeży imbir
sos sojowy
kasza gryczana, estragon, sól
rzodkiewki
oliwa z oliwek

Dzwonki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Nacieramy je oliwą i polewamy sosem sojowym, a następnie okładamy pokrojonymi w plasterki cebulą i imbirem. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podajemy z kaszą gryczaną gotowaną z estragonem i rzodkiewkami.

Łosoś z imbirem i sosem sojowym z kaszą gryczaną, Hanami®

Ciasto z nadzieniem czekoladowym i krokantem

Słabość do czekolady przejawia zdecydowana część społeczeństwa, w tym i ja. Z tego powodu na moim stole często pojawiają się czekoladowe desery oraz wypieki. Bardzo trudno byłoby mi wybrać to, co lubię najbardziej – mus czekoladowy z malinami, le Nègre, bezę czekoladową, czarny las, a może brownie z orzechami? Jeśli też nie możecie się zdecydować, to polecam przetestowanie przepisu na ciasto z nadzieniem czekoladowym i krokantem z orzechów laskowych.

Ciasto z nadzieniem czekoladowym i krokantem – przepis

ciasto francuskie albo ciasto kruche
200 g gorzkiej czekolady
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru
100 g krokantu z orzechów laskowych

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wypełniamy nim formę o średnicy 25 cm (próbowałam robić ciasto z grubszym oraz cieńszym spodem, ale z cieńszym smakuje znacznie lepiej). Nakłuwamy widelcem po czym wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 18-25 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ostygnie. Kiedy ciasto jest chłodne, zaczynamy przygotowywać nadzienie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą następnie łączymy z mascarpone. W międzyczasie ubijamy śmietanę z łyżką cukru po czym łączymy ją z czekoladowym mascarpone. Masę wylewamy na ciasto po czym posypujemy krokantem. Przed podaniem ciasto wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przechowujemy w lodówce.

Ciasto z nadzieniem czekoladowym i krokantem, Hanami®

Niebanalne śniadanie – jajka pieczone z szynką, kalarepa i szpinak duszone na maśle i tosty

W wolne dni lubię niespieszne śniadania. Zapach tostów albo świeżego pieczywa. Coś na ciepło i woń porannej kawy. Dodatkowo o tej porze można zjeść posiłek na zewnątrz. Czego chcieć więcej? Oczywiście tylko miłego towarzystwa.

Jajka pieczone z szynką, kalarepa i szpinak duszone na maśle i tosty – przepis

6 jajek
8 plasterków szynki
2 kalarepy
1 cebula
250 g szpinaku
2 łyżki masła
szczypiorek
sól, pieprz
chleb tostowy

Foremki smarujemy masłem. Do każdej z nich wbijamy jajko, przyprawiamy. Następnie do każdej foremki wkładamy pokrojoną szynkę i szczypiorek. Pieczemy 15-23 minuty (w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kalarepę i cebulę kroimy w kostkę po czym wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem. Przesmażamy 8-10 minut po czym dusimy pod przykryciem kolejne 5. Następnie dodajemy szpinak i dusimy kolejne 5 minut regularnie mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka podajemy z tostami i duszoną kalarepą ze szpinakiem.

Jajka pieczone z szynką, kalarepa i szpinak duszone na maśle i tosty, Hanami®

Krem z zielonych szparagów

Dziś jest Święto Pracy, czyli też święto każdej osoby, która gotuje. To chyba jedna z moich ulubionych prac. Pomaga odpocząć, zregenerować się po ciężkim dniu, a dodatkowo zawsze daje dobre efekty w postaci smakowitego dania czy wypieku. Z tej okazji przygotowałam lekki, pachnący krem z zielonych szparagów.

Krem z zielonych szparagów – przepis

700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
2 pęczki zielonych szparagów
300 g ziemniaków
1 kalarepa
śmietana
natka pietruszki
sól, pieprz

Ziemniaki, kalarepę i szparagi myjemy, a następnie obieramy ze skórki. Warzywa kroimy i wrzucamy do bulionu warzywnego. Gotujemy przez 60 minut, przed końcem gotowania przyprawiamy. Po tym czasie zupę przerabiamy przy pomocy blendera na krem (ja tym razem zrobiłam bardziej ziarnistą zupę). Podajemy przybraną śmietaną i natką pietruszki.

Krem z zielonych szparagów, Hanami®

Tarta z musem z mango

Jak zwykle, kiedy zbliżają się dni wolne, pogoda zawodzi. Nic mnie jednak nie zniechęci do spacerów i posiłków na świeżym powietrzu. Miejscówka z widokiem na małą uliczkę, dobra kawa, odrobina słońca. Do tego zestawienia brakuje tylko apetycznego ciasta. Na balkonowe podwieczorki czy pikniki idealnie nadaje się pachnąca tarta z musem z mango.

Tarta z musem z mango – przepis:

Spód:

230 g mąki
100 cukru
100 g masła
1 jajko

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy jajko, cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wypełniamy nim formę (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Masa:

200 g śmietany kremówki 30%
150 g mascarpone
300 g słodzonego przecieru z mango
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Do miski wrzucamy śmietankę, mascarpone, jajka, pure z mango oraz mąkę i dokładnie miksujemy. Po wyjęciu spodu z piekarnika wylewamy do środka masę o smaku mango i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 30-40 minut. Ciasto dobrze jest przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło. Tartę podajemy posypaną cukrem pudrem lub polaną musem z mango.

Tarta z musem z mango, Hanami®

Quiche ze szparagami, kalarepą, bakłażanem, botwinką

Pierwszy raz w tym roku odwiedziłam Hale Mirowskie. Warto było, bo wróciłam do domu obładowana świeżymi, pachnącymi warzywami. Lubię robić zakupy warzywno-owocowe na targach, ma to swój urok. Wśród zdobyczy znalazły się kalarepy, czarna rzepa, bakłażany, szpinak i oczywiście szparagi zielone, z których powstała zupa oraz quiche na pieprzowym spodzie. I tak oto za jednym razem rozpoczęłam zarówno sezon szparagowy jak i targowy.

Quiche ze szparagami, kalarepą, bakłażanem, botwinką – przepis:

Spód:

300 g mąki
100 g masła
1 jajko
sól, 2 łyżeczki pieprzu

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy mąkę, jajko, pieprz, sól i dobrze wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki.

Nadzienie:

pęczek szparagów
pół kalarepy
pół małego bakłażana
garść liści botwinki
pół pęczka natki pietruszki
300 g śmietany 12%
2 jajka
sól, cząber

Do miski wrzucamy śmietanę, jajka, sól i cząber i miksujemy przez 2 minuty. Po wyjęciu formy wyłożonej ciastem z lodówki, wstawiamy ją na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na dnie formy rozkładamy równo pokrojone warzywa, na wierzch układamy liście botwinki oraz posiekaną natkę pietruszki, a następnie wszystko zalewamy masą i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Quiche ze szparagami, kalarepą, bakłażanem, botwinką, Hanami®

Targ Śniadaniowy – Warszawa

Wczoraj na Żoliborzu (Aleja Wojska Polskiego, w godzinach 8:00-14:00), odbył się pierwszy Targ Śniadaniowy – kolejna inicjatywa przybliżająca mieszkańcom Warszawy dobre jedzenie. Jeśli nie wiedzieliście o wydarzeniu, nic straconego, targ ma się bowiem odbywać cyklicznie (następny targ 11 maja). Na stoiskach można było kupić wszystko, co niezbędne do przygotowania śniadania w domu (pieczywo, wędliny, sery, konfitury itd.) albo spróbować śniadaniowych specjałów dostępnych na miejscu (organizatorzy zadbali o to, by w wygodnych warunkach – przy zadaszonych stołach – można było zjeść posiłek). Był również mały plac zabaw dla dzieci.

Targ Śniadaniowy pokazał, że dobre jedzenie to dobre emocje. Nieznajomi uśmiechający się do siebie siedzący przy wspólny stole, pogoda ducha unosząca się w powietrzu oraz życzliwi sprzedawcy, których łączy z tym, co robią coś więcej niż przymus zarobkowy. Ja na pewno będę regularnie zaglądać. Poniżej kilka zdjęć z wczorajszej imprezy. Więcej informacji o wydarzeniu.

Targ Śniadaniowy - 27 kwietnia, Warszawa, Hanami®

Targ Śniadaniowy – 27 kwietnia, Warszawa

Targ Śniadaniowy - 27 kwietnia, Warszawa, Hanami®

Targ Śniadaniowy – 27 kwietnia, Warszawa

Targ Śniadaniowy - 27 kwietnia, Warszawa, Hanami®

Targ Śniadaniowy – 27 kwietnia, Warszawa

Przepyszne kanapki ze stoiska Myszy i ślimaki, Targ Śniadaniowy - 27 kwietnia, Warszawa, Hanami®

Przepyszne kanapki ze stoiska Myszy i ślimaki, Targ Śniadaniowy – 27 kwietnia, Warszawa

Stoisko z wyrobami z węgierskiej świnki, Targ Śniadaniowy - 27 kwietnia, Warszawa, Hanami®

Stoisko z węgierskimi i polskimi wyrobami, Targ Śniadaniowy – 27 kwietnia, Warszawa