2018 to był długi rok. Trzy książki (angielska i gruzińska wersja Polish Culinary Paths dla MSZ i Tradycje kulinarne Finlandii). Dwie nominacje do Gourmand World Cookbook Awards. Badania terenowe w Finlandii. Świetna konferencja w Tours. Odkrywanie kuchni Austrii i Rugii. Food studies, liczne artykuły i rozmowy radiowe. A przede wszystkim wiele spotkań z cudownymi ludźmi. Znalazł się też czas aby popływać i postrzelać z łuku. Nie obyło się też bez lekcji życiowych. Na przykład, pomyślę dwa razy za nim pójdę ponownie do lokalu polecanego przez Oskara Wilda.
Kasza gryczana z wędzoną śliwką
Kaszę gryczaną mogłabym jeść codziennie i prawie w każdej postaci. Tym razem przygotowałam dla Was coś bardzo prostego i smacznego.
Kasza gryczana z wędzoną śliwką – przepis:
kasza gryczana niepalona
masło
śliwki wędzone (bez pestek)
sól
Kaszę gryczaną myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą około 1 cm powyżej powierzchni kaszy, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż będzie miękka. Pod koniec gotawania dodajemy trochę masła i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy w paski i dodajemy do ugotowanej kaszy. Podajemy na ciepło.
Boże Narodzenie 2019!
Świąteczne ciasteczka pierniczkowe
Ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to nieodłączny element świąt.
Świąteczne ciasteczka pierniczkowe – przepis:
190 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej
100 g miodu
1 jajko
50 g masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Do miski wsypujemy mąki i przyprawę piernikową. Dodajemy masło, jajko i miód. Ciasto wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Łakocie pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Turku i okolice
Święta i koniec roku sprzyjają układaniu planów na krótsze i dłuższe podróże. Jeśli szukacie miejsca, w którym można trochę pozwiedzać, trochę odpocząć i dobrze zjeść przy jednoczesnym braku tłumów turystów oraz zgiełku, to Turku jest dla Was. To stare fińskie miasto słynie przede wszystkim z zamku, na którym w sezonie letnim odbywają się turnieje rycerskie oraz wybudowanej pod koniec XIII wieku katedry. Wzdłuż rzeki Aury ciągnie się trasa spacerowa, a kiedy znudzi nam się chodzenie możemy przysiąść w jednej z wielu kawiarni czy restauracji.
Będąc w mieście trzeba koniecznie odwiedzić Luostarinmäki – Muzeum Rękodzieła. Składają się na nie liczne drewniane zabudowania z XVIII i XIX wieku. Znajdziemy tam dom ceramika, dekarza czy szewca. Na miłośników historii życia codziennego czeka też położona niedaleko miasta wioska Kylamaki, gdzie można poczuć klimat fińskiego gospodarstwa wiejskiego z lat pięćdziesiątych XX wieku.
W skład zespołu miejskiego Turku wchodzi malownicze portowe miasteczko Naantali – obowiązkowy punkt dla miłośników twórczości Tove Jansson. Na wyspie Kailo mieści się bowiem park rozrywki Muumimaailma (Świat Muminków). Po wizycie w baśniowym świecie można zajrzeć do Kultaranta – letniej rezydencji prezydenta Finlandii i pójść na spacer po miasteczku.
Kolejnym pomysłem na wyprawę jest pływanie po Archipelagu Turku liczącym około dwadzieścia tysięcy wysp i wysepek. Na te zamieszkałe bez problemu dotrzemy promem. Na turystów czeka tam piękna przyroda, trasy rowerowe, a także zaplecze hotelowo-gastronomiczne.
Okolice Turku, to także świetne miejsce dla osób szukających ciekawych smaków, ale o tym już w następnym wpisie.

Katedra w Turku

Rzeka Aura

Luostarinmäki

Muumimaailma

Naantali
Perunasalaatti – fińska sałatka ziemniaczana
Perunasalaatti to prosta i szybka fińska sałatka z ziemniakami. Świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki Tradycje kulinarne Finlandii.
Perunasalaatti (fińska sałatka ziemniaczana) – przepis:
500 g gotowanych ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 małe jabłko
1 mała cebula
30 g kapar
150-200 g śmietany
1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Ziemniaki, ogórki i cebulę kroimy w małą kostkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, ogórki, cebulę i jabłko. Dodajemy kapary, śmietanę, ocet, musztardę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie mieszamy składniki i wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem
Śledzie, to obowiązkowy produkt na wigilijnym stole. Poniżej prosty przepis na ich przygotowanie.
Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem – przepis:
śledzie w oleju
papryka czerwona
czerwona cebula
koperek
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz biały
Śledzie w oleju kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski (dodajemy tez olej). Dodajemy liść laurowy, pieprz i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę i paprykę drobno kroimy. Koperek siekamy. Warzywa dodajemy do śledzi i dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy z razowym pieczywem.
Zapach domu
Każdy dom ma swój zapach. Mój pachnie książkami, ciastem drożdżowym, cytrusami i kadzidłowcem. Trzy lata temu zaczęłam zastępować gotowe odświeżacze powietrza olejkami eterycznymi, później doszło jeszcze kadzidło olibanum. Głęboki, oczyszczający zapach utrzymuje się długo. Zazwyczaj odświeżam olibanum całe mieszkanie po sobotnim sprzątaniu, a następnie dokładnie wietrzę wszystkie pokoje. Zaletą kadzidła jest jego wydajność. Podobnie jest z olejkami eterycznymi. Starczają na długo, dodatkowo można je wykorzystać na wiele sposobów. Tymiankowy, z oregano i cytrynowy, to świetny zestaw do inhalacji podczas przeziębienia. Rozmarynowego używam do odświeżania powietrza, kiedy się uczę (wspomaga zapamiętywanie). Olejki cytrusowe, cynamonowy, goździkowy i z szałwii dodaję do kąpieli. Natomiast lawendowym skrapiam poduszeczki odświeżające do szaf. Niektórzy wykorzystuję olejki także do prania i nadawania zapachu domowym środkom czyszczącym.
Od początku mojej przygody z olejkami eterycznymi jestem wierna jednej marce, tej stworzonej przez Klaudynę Hebdę. Poza dobrej jakości produktami na jej blogu znajdziecie również wiele użytecznych porad dotyczących ich zastosowania.