Fińskie bułeczki laskiaispulla

Odpowiednikiem polskiego tłustego czwartku jest jest w Finlandii Laskiainen obchodzone w niedzielę, siedem tygodni przed Wielkanocą. Dawniej wierzono, że spożywanie tego dnia tłustych, ciężkich produktów przełoży się na obfite zbiory, dlatego też wszyscy chętnie objadali się laskiaispulla – bułeczkami z pastą migdałową i konfiturami. Współcześnie popularne są także ciastka z bitą śmietaną. Więcej przepisów na fińskie dania znajdziecie w mojej najnowszej książce Tradycje kulinarne Finlandii.

Fińskie bułeczki laskiaispulla – przepis:

500 g mąki pszennej
130 g cukru
170-200 ml mleka
25 g świeżych drożdży
1 małe jajko
szczypta soli
½ łyżeczki kardamonu
1-2 żółtka jajka
płatki migdałowe
pasta migdałowa
konfitura malinowa
bita śmietana
cukier puder

Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dokładnie mieszając. Do miski wsypujemy mąkę, kardamon i sól, po czym dodajemy jajko i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką z materiału i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie bułeczki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, więc jeśli jest zbyt wilgotne, dodajemy więcej mąki.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka jajek roztrzepujemy w miseczce i tak przygotowaną mieszaniną smarujemy bułki przy użyciu pędzelka lub ręki, posypujemy płatkami migdałowymi. Bułeczki pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 225ºC. Po upieczeniu bułeczki studzimy. Zimne bułki kroimy na pół. Na spodnią część nakładamy warstwę pasty migdałowej, warstwę konfitury malinowej, bitą śmietanę i przykrywamy drugą częścią bułki. Laskiaispulla posypujemy cukrem pudrem.

Fińskie bułeczki laskiaispulla, Fot. Hanami

Turku od kuchni

W grudniu wrzuciłam wpis o atrakcjach, jakie czekają na turystów w Turku. Teraz czas przyjrzeć się miastu i jego okolicom od strony kulinarnej. Na zgłodniałych odwiedzających czekają restauracje i kawiarnie. Jest kuchnia lokalna, zagraniczna, można zjeść coś w fast foodach. Jeśli nie wiecie, co wybrać warto wykupić Food Walk Card, która daje możliwość spróbowania pięciu z dziesięciu specjałów uwzględnionych w folderze (oferta zmienia się co roku).

Mieszkańcy Turku bardzo lubią ziemniaki, nie zdziwcie się zatem, że są częstym dodatkiem do wielu potraw. Jakby tego było mało, to w czerwcu tego roku już po raz osmy odbędzie się w mieście festiwal Neitsytperunafestivaali (Festiwal Młodego Ziemniaka). Miłośnicy fine diningu nie mogą ominąć wizyty w restauracji Kaskis serwującej współczesną kuchnię fińską na bardzo wysokim poziomie czy lokalu Kakolanruusu, który mieści się w starym więzieniu. W Turku możemy też spróbować dobrej hiszpańskiej kuchni i fińsko-hiszpańskiej fusion. Po sutym posiłku warto wyskoczyć na drinka lub szklankę rzemieślniczego piwa czy cydru. The Old Bank, The Old School czy The Cow to jedne z ciekawszych lokali. Można wybierać z karty napojów, albo zdać się na kreatywność barmanów. A jeśli wybierzecie się do Muumimaailma (Świata Muminków) w uroczej miejscowości Naantali koniecznie zajrzyjcie do Ravintola Trappi, jednego z najstarszych lokali w mieście. Tamtejsi szefowie kuchni naprawdę wiedzą, jak podawać ryby i owoce morza.

Ostatnio Business Insider uznał Finlandię za najlepszy kierunek turystyczny 2019 roku. Myślę, że wpływ na decyzję miała kuchnia tego kraju. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się więcej o kulturze kulinarnej Finlandii, to zapraszam do zapoznania się z moją najnowszą książką Tradycje kulinarne Finlandii.

Tartaletka, restauracja Smör

Tartaletka, restauracja Smör

Sałatka z krewetkami, restauracja Brahen Kellari

Sałatka z krewetkami, restauracja Brahen Kellari

Ryba, restauracja Pinella

Ryba, restauracja Pinella

Tapas, restauracja Di Trevi

Tapas, restauracja Di Trevi

Tapas, restauracja Aune

Tapas, restauracja Aune

Ryby i kawior, Ravintola Trappi

Ryby i kawior, Ravintola Trappi

Ryba w sosie grzybowym, Ravintola Trappi

Ryba w sosie grzybowym, Ravintola Trappi

Deser z owocami, Ravintola Trappi

Deser z owocami, Ravintola Trappi

Trzyskładnikowe ciastka kokosowe

Czasem potrzeba niewiele, by powstała prosta przekąska.

Trzyskładnikowe ciastka kokosowe – przepis:

100 g mąki kokosowej
50-60 g drobnego cukru
około 200 ml tłustego mleka

Do miski wsypujemy mąkę kokosową i cukier. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Masę przekładamy do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciastka o średnicy około 4 cm. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Trzyskładnikowe ciastka kokosowe, Fot. Hanami

Krewetki w mleku kokosowym z ryżem

Krewetki polecają się na początek nowego roku.

Krewetki w mleku kokosowym z ryżem – przepis:

gotowany ryż basmati
700 g mrożonych krewetek
6 szalotek
1/2 średniego fenkułu
5 ząbków czosnku
1 mała cukinia
200 ml wody
500 ml mleka kokosowego
4 liście kafiru
garam masala
kurkuma
pasta chilli (najlepiej słodka)
olej do smażenia
sól, pieprz

Krewetki rozmrażamy i osuszamy. Szalotkę kroimy w plasterki, a fenkuł i czosnek w drobną kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy odrobinę oleju i przesmażamy na niej szalotkę, czosnek i fenkuł. Po około 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w półksiężyce i dokładnie mieszamy. Do garnka wlewamy 200 ml wody i dodajemy: kafir, garam masalę, kurkumę, pastę chilli, sól i pieprz. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy również krewetki. Całość gotujemy przez kolejne 3-5 minut. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 3-4 minuty na wolnym ogniu. Krewetki podajemy z ryżem.

Krewetki w mleku kokosowym z ryżem, Fot. Hanami

Rok 2018

2018 to był długi rok. Trzy książki (angielska i gruzińska wersja Polish Culinary Paths dla MSZ i Tradycje kulinarne Finlandii). Dwie nominacje do Gourmand World Cookbook Awards. Badania terenowe w Finlandii. Świetna konferencja w Tours. Odkrywanie kuchni Austrii i Rugii. Food studies, liczne artykuły i rozmowy radiowe. A przede wszystkim wiele spotkań z cudownymi ludźmi. Znalazł się też czas aby popływać i postrzelać z łuku. Nie obyło się też bez lekcji życiowych. Na przykład, pomyślę dwa razy za nim pójdę ponownie do lokalu polecanego przez Oskara Wilda.

2018 rok, Fot. Hanami

Kasza gryczana z wędzoną śliwką

Kaszę gryczaną mogłabym jeść codziennie i prawie w każdej postaci. Tym razem przygotowałam dla Was coś bardzo prostego i smacznego.

Kasza gryczana z wędzoną śliwką – przepis:

kasza gryczana niepalona
masło
śliwki wędzone (bez pestek)
sól

Kaszę gryczaną myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą około 1 cm powyżej powierzchni kaszy, dodajemy szczyptę soli i gotujemy aż będzie miękka. Pod koniec gotawania dodajemy trochę masła i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy w paski i dodajemy do ugotowanej kaszy. Podajemy na ciepło.

Kasza gryczana ze śliwką wędzoną, Fot. Hanami

Świąteczne ciasteczka pierniczkowe

Ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to nieodłączny element świąt.

Świąteczne ciasteczka pierniczkowe – przepis:

190 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej
100 g miodu
1 jajko
50 g masła
2 łyżeczki przyprawy do pierników

Do miski wsypujemy mąki i przyprawę piernikową. Dodajemy masło, jajko i miód. Ciasto wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka. Łakocie pieczemy przez 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Świąteczne ciasteczka pierniczkowe, Fot. Hanami