Śledzie z burakami

Śledzie, to dla mnie raczej jedzenie jesienno-zimowe, ale nie pogardzę nimi i w lecie.

Śledzie z burakami – przepis:

śledzie w oleju
małe gotowane buraki
cebula
koperek
sól, pieprz

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Buraki kroimy na plasterki. Cebulę i koperek drobno siekamy. Kawałki śledzia przekładamy plastrami buraków. Całość posypujemy posiekaną cebulą i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.

Śledzie z burakami, Fot. Hanami

„Polish Culinary Paths” – książka o polskiej kulturze kulinarnej (wersja bezpłatna)

W tym roku nie mam letnich wakacji, ale za to pracuję nad różnymi projektami kulinarnymi. Oto pierwszy z nich. Polish Culinary Paths idzie dalej w świat! Na zlecenie MSZ została przygotowana anglojęzyczna wersja książki. Tak, jak w przypadku wcześniejszych edycji publikacja dostępna jest też w formie darmowej wersji online.

Polish Culinary Paths to opowieść o historii kuchni polskiej i krótki przewodnik po produktach. Całość została wzbogacona podaniami, legendami o potrawach i przysmakach, odwołaniami do literatury i sztuki oraz szesnastoma prostymi przepisami.

Odnośniki do bezpłatnych wersji książki w różnych wersjach językowych znajdują się poniżej. Miłej lektury!

Polish Culinary Paths [wersja angielska]
Polish Culinary Paths [wersja chińska]
Polish Culinary Paths [wersja japońska]
Polish Culinary Paths [wersja koreańska]
Polish Culinary Paths [wersja wietnamska]

Polish Culinary Paths

Schab smażony z młodymi ziemniakami

Latem najlepiej sprawdzają się proste obiady.

Schab smażony z młodymi ziemniakami – przepis:

schab
młode ziemniaki
cebula
koperek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk
masło

Mięso kroimy na kawałki o szerokości ok 1,5 cm i rozbijamy je. Kotlety smażymy na patelni, na koniec smażenia doprawiamy je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle na patelni. Dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy solą i lubczykiem. Kotlety podajemy z przesmażonymi ziemniakami. Przed podaniem danie posypujemy posiekanym koperkiem.

Schab smażony z młodymi ziemniakami, Fot. Hanami

Smothie bowl – banan, truskawki, jagody i borówki amerykańskie

Sezon owocowy w pełni, warto zatem sięgnąć po pachnące owocami smothie bowls.

Smothie bowl – banan, truskawki, jagody i borówki amerykańskie – przepis (3-4 miseczki):

1 banan
1 filiżanka jagód
70 ml mleka kokosowego
40 g masła orzechowego
400 g mrożonych truskawek
30 g mielonego siemienia lnianego
300 g borówki amerykańskiej
płatki migdałowe

Banana, truskawki, jagody, siemię lniane i masło orzechowe wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy. Masę przelewamy do miseczek. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie i płatki migdałowe.

Smothie bowl - banan, truskawki, jagody i borówki amerykańskie, Fot. Hanami

Food Studies po raz piąty!

Jak ten czas szybko leci. W kwietniu ruszyła rekrutacja na piątą edycję Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Rekrutacja trwa do końca października 2018 roku. Zajęcia startują od listopada 2018 roku.

Food Studies to roczne studia podyplomowe łączące wiedzę teoretyczną i praktyczną, przeznaczone są dla osób zainteresowanych tematyką kulinarną i wiążących swoją karierę zawodową z branżą gastronomiczną, turystyczną, mediami kulinarnymi oraz life stylowymi, a także tych, którzy chcieliby swoje dotychczasowe wykształcenie uzupełnić o wiedzę związaną z kulinariami w różnych aspektach. Przez cały rok akademicki grupa studentów zgłębia różne zagadnienia od antropologii jedzenia czy historii kuchni polskiej, na kuchniach zagranicznych, marketingu, neurogastronomii, food designie oraz dyplomacji kulinarnej skończywszy. Na program składają się zajęcia teoretyczne, spotkania z praktykami, wykłady oraz dyskusje.

Partnerami studiów są: Akademia Kulinarna Whirlpool, Browar Kormoran, Food Lab Studio, Kuchnia+, LOTTE Wedel, Magazyn Kuchnia, Muzeum Polskiej Wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka – Polish Vodka Association.

Więcej informacji o studiach: https://www.swps.pl/oferta/warszawa/podyplomowe/design-projektowanie/food-studies

Food Studies, Uniwersytet SWPS

Placki z mąką z siemienia lnianego i truskawkami

Zaraz już nie będzie truskawek, więc trzeba korzystać.

Placki z mąką z siemienia lnianego i truskawkami – przepis:

3/4 filiżanki mąki pszennej
1/4 filiżanki mąki z siemienia lnianego
2 jajka
mleko
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
truskawki
syrop klonowy
olej do smażenia

Do miseczki wsypujemy mąki, sodę i dodajemy tyle mleka, aż masa będzie w miarę płynna. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy jajka i ponownie całość mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Placki smażymy na patelni wysmarowanej olejem (średni ogień). Podajemy z syropem klonowym i truskawkami.

Placki z mąką z siemienia lnianego i truskawkami, Fot. Hanami

Naked cake z borówkami amerykańskimi

Po dłuższej przerwie wracam z przepisem na naked cake z borówkami amerykańskimi.

Naked cake z borówkami amerykańskimi – przepis:

110 g mąki pszennej
50 g mąki kokosowej
150 g cukru + 70 g cukru
6 jajek
1/4 łyżeczki sody
350 ml śmietany kremówki 30%
300 g mascarpone
barwnik niebieski
borówki amerykańskie
masło

Jajka ubijamy z cukrem przez 7-9 minut. Następnie dodajemy sodę oraz mąkę przesianą przez sito i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do wysokiej tortownicy (ja używam takiej o średnicy 15-17 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem). Ciasto wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Ciasto wyjmujemy z tortownicy i po ostygnięciu kroimy na 3 równe blaty. Możemy również rozlać masę do 3 płytkich tortownic i upiec. Kremówkę ubijamy z cukrem (70 g), kiedy jest już gotowa dodajemy mascarpone oraz barwnik i ponownie miksujemy. Na talerzu układamy pierwszy blat, następnie nakładamy warstwę kremu i kolejny blat. Na kremie możemy ułożyć też trochę borówek. Krem nakładamy także na wierzch ciasta, po czym dekorujemy borówkami amerykańskimi. Ciasto, po udekorowaniu wstawiamy na 1-2 h do lodówki.

Naked cake z borówkami amerykańskimi, Fot. Hanami

Tours i Paryż kulinarnie

Na początku czerwca miałam okazję uczestniczyć w Conference on Food History and Food Studies w Tours. Czterodniowy wyjazd do Francji spędziłam głównie na prelekcjach, oczywiście poświęconych tematyce jedzenia oraz badaniach terenowych, które obejmowały wizyty w lokalnych restauracjach i cukierniach. Poniżej kilka kulinarnych migawek z wyjazdu.
Sery, Fot. HanamiSery, Fot. HanamiKawa i rogalik, Fot. HanamiTartaletka z kremem cytrynowym, Fot. HanamiKanapka, Fot. HanamiBoeuf bourguignon, Fot. HanamiGrzanki, Fot. HanamiRyba, Fot. HanamiCiastko, Fot. HanamiEklerka, Fot. HanamiMakaroniki, Fot. Hanami