Stara, karmelowa mumia – Halloween

W 1932 roku Karl Freund wyreżyserował amerykańsko-francuską produkcję pt. Mumia. Akcja czarno-białego filmu rozgrywa się w Egipcie, gdzie podczas wykopalisk grupa archeologów ożywiła Imhotepa, który to natomiast zamierza przywołać z krainy Ozyrysa swoją ukochaną. No cóż przyznaję się, mam słabość do horrorów. Uwielbiam też stare czarno-białe filmy. To właśnie ten stary horror zainspirował mnie do przygotowania halloweenowego deseru. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na bardzo starą, lekko zbrązowiałą mumię o smaku karmelowym. Strasszzzznie smaczna mumia…

Stara, karmelowa mumia – Halloween – przepis:

250 ml śmietany kremówki 36 %
250 ml mleka
60 g cukru
2 łyżeczki żelatyny
foremki mumie

Wsypujemy cukier do rondelka i czekamy, aż pod wpływem temperatury zamieni się w piękny złocisty karmel. Karmel trzeba dobrze oraz dynamicznie mieszać, aby się nie przypalił. Kiedy jest już gotowy, wlewamy do niego śmietankę, po czym dokładnie mieszamy. Później dolewamy mleka i gotujemy mieszając do momentu, aż mieszanina zacznie wrzeć. Rondelek zestawiamy z kuchenki. Do filiżanki wsypujemy żelatynę. Następnie zalewamy ją odrobiną zimnej wody. Kiedy mieszanina w rondelku przestygnie, dodajemy żelatynę i mieszamy. Całość rozlewamy do foremek w kształcie mumii. Podajemy do kawy, ciepłego mleka oraz horrorów w każdej postaci.

Stara, karmelowa mumia - Halloween

Stara, karmelowa mumia - Halloween

Ciasto dyniowe z masłem orzechowym

Mus dyniowy świetnie pasuje do różnych potraw. Ostatnio użyłam go do sernika czy babeczek. Tym razem pora na ciasto dyniowe z masłem orzechowym. Wynalazek ten w mojej kuchni gości od niedawna. Kanapki z galaretką i masłem orzechowym zrobione z chleba tostowego tak mocno wbiły mi się w pamięć podczas oglądania amerykańskich filmów i seriali, że przez bardzo długi czas omijałam ten specyfik szerokim łukiem. Okazało się, że nie taki diabeł straszny. Masło orzechowe przypadło mi do gustu, może nie na tyle by jeść je codziennie, ale w cieście nie odmówię.

Ciasto dyniowe z masłem orzechowym – przepis:

160 g mąki
80 g musu dyniowego
80 g masła
50 g masła orzechowego
80 g cukru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka sody

W misce roztapiamy masło. Następnie dodajemy do niego masło orzechowe, jajka, mus dyniowy oraz cukier, po czym dokładnie ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40-45 minut.

Ciasto dyniowe z masłem orzechowym

Czekoladowe nietoperze – Halloween

Czas na moją trzecią Halloweenową propozycję. Tym razem będą to ciasteczka czekoladowe w kształcie nietoperzy. Nietoperze należą do kanonu istot pojawiających się w horrorach. Według podań wplątują się w długie kobiece włosy i spijają krew. Mnie osobiście bardziej kojarzą się z Batmanem. Te czekoladowe świetnie pasują do kawy z mlekiem, albo szklanki samego mleka. Są też ciekawą przekąską na wieczór z filmami grozy.

Czekoladowe nietoperze – Halloween – przepis:

250 g mąki
40 g masła
40 g śmietany 18%
50 g cukru
50 g gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki sody

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy cukier, śmietanę oraz sodę. Na sam koniec dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto dobrze wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wykrawamy nietoperze, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a potem wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Czekoladowe nietoperze - Halloween

Czekoladowe nietoperze - Halloween

Tartaletki z figami, gruszkami i kozim serem

W przerwie między daniami z dyni i przygotowywaniem różnych Halloweenowych specjałów naszła mnie ochota na coś z owocową nutą. Coś lekkiego, na przekąskę albo kolację przy lampce różowego, wytrawnego wina. Przygotowałam zatem małe, pachnące tartaletki z figami, gruszkami oraz kozim serem twarogowym. Jest to przepis szybki i łatwy. Szkoda spędzać w domu taki ładny dzień.

Tartaletki z figami, gruszkami i kozim serem – przepisy:

ciasto francuskie lub jakieś ulubione ciasto na spód
3 figi
2 gruszki
ser kozi twarogowy
świeże zioła

Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy okręgi i wkładamy do foremek wysmarowanych masłem. Foremki wstawiamy do o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Gdy się podpieką wyjmujemy je i nadziewamy taraletki serem kozim oraz ozdabiamy figami oraz gruszkami. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Podajemy ciepłe z dodatkiem świeżych ziół. Można je również skropić glazurą balsamiczną.

Tartaletki z figami, gruszkami i kozim serem

Dyniowy sernik z polewą czekoladową

Nie darowałbym sobie, gdybym nie zrobiła w tym sezonie sernika z dynią. Wyszedł lekki, rozpływający się w ustach i przepięknie pomarańczowy. Jednogłośnie został ogłoszony przez szczęśliwych konsumentów jednym z najlepszych, wymyślonych przeze mnie ciast. Osobiście trudno mi ocenić, gdyż do każdej rzeczy jaką ugotuję mam duży sentyment. Sernik bezapelacyjnie miał w sobie to coś. I to coś sprawiło, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia kawałka, gdyż ciasto zniknęło w bardzo krótkim czasie. No cóż może następnym razem…

Dyniowy sernik z polewą czekoladową – przepis:

Spód sernika:

200 g ciastek owsianych
70 g masła

Ciastka miksujemy w blenderze, a następnie wsypujemy do miski z rozpuszczonym masłem. Całość dokładnie mieszamy po czym wykładamy na dno formy.

Masa serowa:

600 g sera do sernika
350 g musu z dyni (dobrze odciśniętego)
120 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ser mieszamy z cukrem, jajkami oraz mąką ziemniaczaną. Na sam koniec dodajemy mus z dyni i ponownie miksujemy tak, by nie było żadnych grudek. Masę wylewamy do formy z uprzednio przygotowanym spodem z ciastek. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni. Gotowe ciasto polewamy czekoladą.

Dyniowy sernik z polewą czekoladową

Nawiedzone babeczki – Halloween

Tym razem będzie trochę straszno, trochę słodko. Wszystko to za sprawą babeczek z białą czekoladą polanych serkiem z dodatkiem soku malinowego, przybranych suszoną żurawiną oraz duszkami zrobionymi z lukru plastycznego i kropelek czekoladowych. Ot taki gotyk na różowo…

Nawiedzone babeczki – przepisy:

100 g białej czekolady
200 g mąki pszennej
90 g masła
150 ml mleka
40 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
miałki serek twarogowy
sok malinowy
suszona żurawina, lukier plastyczny, kropelki czekoladowe

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę z sodą i ponownie mieszamy. Ciasto rozlewamy do papilotek. Pieczemy przez 23-26 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Serek mieszamy z sokiem malinowym (jeśli lubicie babeczki na bardzo słodko, można dodać jeszcze trochę cukru). Lukier plastyczny w kolorze białym lub kremowym cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego małe duszki. Z kropelek czekoladowych robimy im oczy. Ostudzone babeczki polewamy serkiem malinowym, ozdabiamy suszoną żurawiną oraz duszkami wykonanymi z lukru plastycznego.

Nawiedzone babeczki

Nawiedzone babeczki

Placki z dyni z kozim serem

Dynia daje możliwość kulinarnego wyżycia się. Da się z niej przygotować cały przekrój potraw od przystawek począwszy na deserze skończywszy. Gotowana, pieczona, grillowana, w kawałkach, w plasterkach, w formie musu. Wybór zależy wyłącznie od naszego humoru i oczywiście pomysłu, jaki mamy na obiad. Po serii dań z musem dyniowym zamarzyło mi się coś innego. Wybór padł na placki z dużą ilością przypraw podane z kozim serem – przystawkę, która smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Placki z dyni z kozim serem – przepis:

150 g dyni pokrojonej w cienkie, krótkie słupki
130 g mąki pszennej
50-60 ml mleka
2 jajka
1 łyżka stołowa śmietany
ser kozi (twarogowy)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, kmin rzymski, oregano, estragon

Jajka mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Dodajemy mąkę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pokrojoną w cienkie, krótkie słupki dynię, przyprawy i ponownie mieszamy. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placki wielkości 6-7 cm i smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią. Przed podaniem smarujemy kozim serem twarogowym i ozdabiamy świeżymi ziołami (ja wybrałam werbenę cytrynową).

Placki z dyni z kozim serem

Dyniowe ciasteczka – Halloween

Już niedługo Halloween. Zagraniczne upodobanie do strachów, potworów, przebierania się za monstra i zabawy w klimatach rodem z horroru cieszą się w Polsce coraz większym zainteresowaniem. Jeszcze wprawdzie nikt nie biega po ulicach krzycząc: „Cukierek, albo psikus!”, ale nie wiadomo, jak sytuacja będzie wyglądała za kilka lat. Nie jestem zwolenniczką przejmowania obcych świąt oraz obyczajów, ale ten jest wyjątkowo pocieszny. Nie ukrywam, że najbardziej podoba mi się kulinarne oblicze Halloween. Uwielbiam kulturę gotycką oraz horrory, a to święto daje możliwość wykorzystania tego w kuchni. Zapraszam zatem na pachnące, dyniowe ciasteczka w kształcie Jack-o’-lantern. A już niedługo kolejne straszne przysmaki, a także historia Halloween.

Dyniowe ciasteczka– Halloween – przepis:

150 g musu z dyni
120 g mąki pszennej
75 g cukru
60 g masła
2 jajka
1 łyżka stołowa śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody

W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy cukier, jajka ekstrakt waniliowy, łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy. Kolejnym składnikiem jest mus z dyni. Na sam koniec dosypujemy mąkę pszenną z łyżeczką sody. Mieszaninę ponownie mieszamy po czym rozlewamy do foremek w kształcie dyni. Ciasteczka pieczemy przez 23-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dyniowe ciasteczka - Halloween