Dokładnie 8 lutego 2016 roku rozpocznie się rok Ognistej Małpy. Według chińskiego horoskopu będzie to czas niespodzianek i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Wszystkich czeka wiele pracy, ale takiej która przyniesie zadowolenie i profity. To również świetny czas na podejmowanie ryzyka.
Ciasto z kajmakiem, płatkami kokosowymi i orzechami włoskimi
Jeśli po świętach jeszcze mało Wam słodkości to proponuję pyszny kruchy placek pachnący orzechami.
Ciasto z kajmakiem, płatkami kokosowymi i orzechami włoskimi – przepis:
100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
50-60 g masła
1 małe jajko
100-150 g orzechów włoskich
garść płatków kokosowych
100-150 g kajmaku
Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy i przekładamy do formy o średnicy 17-20 cm. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy je przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Na ostudzony spód nakładamy warstwę kajmaku, a następnie całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami kokosowymi.
Nóżki kurczaka z sosem sojowym i słoniną
Przyznaję się. Mam ogromną słabość do słoniny. Uwielbiam kanapki z ciemnego pieczywa z soloną słoniną, jak i chrupiące skwarki. Tym razem wykorzystałam ją jako dodatek do nóżek kurczaka.
Nóżki kurczaka z sosem sojowym i słoniną – przepis:
około 500 g podudzia z kurczaka (4 nóżki) Nasz Kurczak QAFP (informacje dotyczące miejsc, gdzie można kupić Nasz Kurczak QAFP dostępne są tu)
1 łyżka oliwy
2-3 łyżki sosu sojowego (lub jabłkowego)
8-12 plasterków cienko krojonej słoniny
oregano, majeranek, estragon
Nóżki myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy oliwę i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Pokrywamy mieszaniną nóżki i odstawiamy na 60 minut. Po tym czasie ponownie pokrywamy nóżki mieszaniną, po czym posypujemy przyprawami. Nóżki pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia okładamy każdą nóżkę 2-3 plastrami słoniny.
„Tradycje kulinarne Korei” nominowane do Gourmand World Cookbook Awards
Wczoraj późnym popołudniem dostałam spóźniony prezent świąteczny, ale za to jaki. W skrzynce znalazłam maila z informacją, że Tradycje kulinarne Korei zostały uznane za najlepszą książkę w Polsce w konkursie Gourmand World Cookbook Awards w dwóch kategoriach. Bardzo się cieszę i trzymam kciuki, by trafiły do finału!
Wesołych Świąt!
Śledź z jabłkiem i orzechami włoskimi – Boże Narodzenie 2015
To już ostatnia śledziowa propozycja przed Wigilią. Tym razem coś dla miłośników jabłek.
Śledź z jabłkiem i orzechami włoskimi – przepis:
filety śledziowe
olej lniany
orzechy włoskie
pieprz
rozmaryn
Filety śledziowe kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy olejem lnianym. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i przesmażamy przez 2-3 minuty na patelni (uważając by się nie połamało). Jabłko doprawiamy pieprzem i rozmarynem. Orzechy włoskie drobno siekamy. Na talerzu układamy plasterki jabłka, a na nie śledzie. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.
Ciasteczka migdałowe z orzechami laskowymi – Boże Narodzenie 2015
Szukacie ciasteczek, które można podać do szklanki mleka? Te na pewno się sprawdzą.
Ciasteczka migdałowe z orzechami laskowymi – przepis:
100 g mąki pszennej
50 g mąki migdałowej
50-60 g masła
1 małe jajko
orzechy laskowe
Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5-4 mm. Przy pomocy okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka.. Ciasteczka posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi (lekko dociskamy go do ciastek), po czym pieczemy je przez 14-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.