Ciasteczka z pastą z czarnego sezamu

Zapraszam na pyszne, kruche sezamowe ciasteczka. Idealne na podwieczorek czy przekąskę.

Ciasteczka z pastą z czarnego sezamu – przepis:

200 g mąki
100 g cukru
90 g masła
70 g pasty z czarnego sezamu
1 średnie jajko
2 łyżeczki czarnego sezamu
pół łyżeczki sody

Masło rozpuszczamy w misce, dodajemy jajko, cukier i pastę z czarnego sezamu. Następnie dosypujemy sodę oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę, formując spłaszczone kulki o średnicy 4-5 centymetrów. Wierzch ciastek posypujemy ziarnami czarnego sezamu, które lekko dociskamy. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Ciasteczka sezamowe, Fot. Hanami®Ciasteczka sezamowe, Fot. Hanami®

Pork Belly Cubano, Oregon – Rok z kuchnią USA

Nie ma jak rozpocząć nowy tydzień porządnym, treściwym śniadaniem. Wprawdzie bardzo lubię kanapki z dużą ilością warzyw, ale Pork Belly Cubano urzekło mnie swoją mięsną prostotą. Danie pochodzi z Oregonu. Stan ten obecnie jest ważnym miejscem na kulinarnej mapie Ameryki, jeśli chodzi o mięso. Nawet jego stolicę pieszczotliwie nazywa się Porkland, czyli „kraina wieprzowiny”. Nieodłącznym elementem krajobrazu Portland są też food carts serwujące specjały z różnych zakątków świata.

Pork Belly Cubano, Oregon – przepis (4 kanapki):

4 średnie ciabaty (albo 2 duże)
300 g surowego boczku pokrojonego w cienkie plastry
8 plasterków wędzonej szynki
8 plasterków sera żółtego
czosnek marynowany
2 łyżki melasy
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki ziaren kopru
majonez
musztarda (najlepiej American yellow mustard)
sól, oliwa z oliwek

Mięso wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, sól, chilli, ziarna kopru oraz melasę. Dokładnie mieszamy, zaklejamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. Boczek podsmażamy na patelni. Ciabaty kroimy na pół i podpiekamy w piekarniku. Na spód ciabaty układamy plastry szynki wędzonej, sera, boczku, marynowany czosnek pokrojony w plasterki. Całość doprawiamy majonezem i musztardą.

Pork Belly Cubano, Fot. Hanami®

Makaron z boczkiem, cebulą, czosnkiem, mascarpone i gorgonzolą

Zimą najlepiej sprawdzają się pasty o intensywnym smaku i przyjemnej kremowej konsystencji. Dlatego szczególnie polecam połączenie boczku, mascarpone oraz wyrazistego sera gorgonzola.

Makaron z boczkiem, cebulą, czosnkiem, mascarpone i gorgonzolą – przepis:

250 g makaronu (ja użyłam orecchiette)
200 g boczku
100 g mascarpone
50 g sera gorgonzola
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
gruszka, rukola

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy aż warzywa zrobią się miękkie i złociste. Na sam koniec dodajemy sery: gorgonzola i mascarpone. Dokładnie mieszamy do momentu powstania kremowego sosu. Sos przyprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. W międzyczasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron łączymy z sosem. Makaron nakładamy na talerze, przybieramy plasterkami gruszki oraz liśćmi rukoli.

Makaron z boczkiem, cebulą, czosnkiem, mascarpone i gorgonzolą,  Fot. Hanami®

Banana Cream Pie, Oregon – Rok z kuchnią USA

I ruszamy dalej amerykańskim szlakiem. Witamy w Oregonie. Stan ten słynie przede wszystkim z marionberry, czyli krzyżówki dwóch odmian jeżyn – Chehalem oraz Olallie. Zaczęto je uprawiać w hrabstwie Marion w 1945 roku i stąd też pochodzi ich nazwa. Duże, słodkie, soczyste owoce bardzo szybko znalazły zastosowanie w cukiernictwie. Zaczęto przygotowywać z nich marionberry pie oraz różne cobbler. Niestety nie są one dostępne w Polsce, stąd też musiałam sięgnąć po inny deser – banana cream pie. Ciasto jest znane chociażby ze względu na to, że było bardzo popularne w lokalu Caprial’s Bistro z Portland. Bistro, w 2009 roku po siedemnastu latach istnienia zakończyło swoją działalność, ale miłość do banana cream pie pozostała. Deser przygotowałam na bazie przepisu Marthy Stewart, który pojawił się w programie Martha Bakes.

Banana Cream Pie, Oregon – przepis:

Spód:

325 g mąki pszennej
200 g masła
60-80 ml zimnej wody
szczypta soli

Mąkę z solą wyrabiamy z posiekanym zimnym masłem. Następnie dodajemy zimną wodę i ponownie wyrabiamy. Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je i przekładamy do formy wysmarowanej masłem (moja miała średnicę 28 cm). Ciasto nakłuwamy i wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po upieczeniu odstawiamy spód do ostudzenia.

Nadzienie:

750 ml mleka
120-150 g cukru
40-50 g skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
2-3 banany
40 g masła
bita śmietana
cynamon
sok z cytryny

Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy skrobię, ekstrakt waniliowy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając (tak by nie powstały grudki). W międzyczasie ubijamy jajka. Jajka wlewamy do gotującej się masy wolno, cały czas mieszamy. Po dodaniu jajek gotujemy mieszaninę jeszcze przez 2-3 minuty dokładnie mieszając (najlepiej jest to robić mikserem). Krem zdejmujemy z kuchenki, odstawiamy do przestudzenia, po czym garnek zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy krem, dodajemy do niego masło i mieszamy mikserem przez 2-3 minuty. Krem nakładamy na upieczony spód. Na kremie układamy pokrojone w plasterki i zamoczone w soku cytrynowym plastry banana. Całość przykrywamy pierzynką z bitej śmietany i posypujemy cynamonem. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Banana cream pie, Oregon, Fot. Hanami®

Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera

Dziś zapraszam na przepyszną mięsną zapiekankę.

Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera – przepis:

wołowina
gruszka
ser (użyłam Ragusano)
sól, pieprz, tymianek, oliwa

Mięso kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do miski, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem, dokładnie mieszamy. Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy na plasterki. Ser kroimy na grubsze plasterki. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą wkładamy na przemian plastry wołowiny, gruszki i sera. Zapiekankę pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Zapiekanka z wołowiny, gruszek i sera,  Fot. Hanami®

Krewetki – książka

Niedługo walentynki. Jeśli szukacie czegoś specjalnego z dodatkiem owoców morza, warto zajrzeć do książki 50 przepisów na krewetki  Moniki Ruszkowskiej. W publikacji zaprezentowano receptury na dania szybkie (gotowe w 15 minut) i takie, które wymagają ponad godzinnych przygotowań. Różny jest też ich sposób trudności. Moim typem jest sałatka Cezar z krewetkami.
50 przepisów na Krewetki

Ciasto czekoladowe z sosem sojowym

Ciasto czekoladowe bez mąki jest jednym z moich ulubionych. Ostatnio postanowiłam pobawić się nieco proporcjami składników i dodać coś niezastąpionego u mnie w domu – sos sojowy.

Ciasto czekoladowe z sosem sojowym (bez mąki) – przepis:

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
6 jajek
3-4 łyżki japońskiego sosu sojowego

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy (jednej o średnicy 28 cm lub dwóch o średnicy 16 cm) i pieczemy przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciasto czekoladowe z sosem sojowym (bez mąki), Fot. Hanami®

Nanaimo, Waszyngton – Rok z kuchnią USA

Była kanapka z Waszyngtonu, więc czas na deser. Stan słynie z trójwarstwowego przysmaku o nazwie nanaimo. Wywodzi się on z miasta o tej samej nazwie, które jest na wyspie Vancouver w Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie. Specjał dobrze przyjął się całym Zachodnim Wybrzeżu. A teraz zapraszam, na nieco zmodyfikowaną wersję nanaimo.

Nanaimo, Waszyngton – przepis:

Spód:
150 g krakersów z mąki razowej
120 g masła
30 g brązowego cukru
1 jajko
3 łyżeczki kakao
100 g posiekanych migdałów
40 g wiórek kokosowych

Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy kakao, cukier, po czym mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajko i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty dokładnie mieszając. Na sam koniec dodajemy pokruszone krakersy, migdały oraz wiórki kokosowe, mieszamy. Masę przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20 x 20 cm, ugniatamy i wstawiamy do lodówki na 60-70 minut.

Krem:
60 g masła
200 g śmietany kremówki 36%
100 g cukru pudru
150 g białej czekolady

Śmietanę miksujemy z masłem oraz cukrem następnie łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą. Lekko przestudzoną masę wylewamy na spód ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na 60 minut.

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
30 g masła

Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy nią deser, tak by była równomiernie rozprowadzona. Ja zrobiłam trochę inaczej. Po nałożeniu kremu wyjęłam deser z lodówki po 20 minutach, polałam polewą i przy pomocy wykałaczki lekko zamieszałam.

Nanaimo, Waszyngton – Rok z kuchnią USA,  Fot. Hanami®