Kakaowe bezy przekładane bitą śmietaną i czereśniami

Od dziecka bezy były dla mnie czymś magicznym. Małe, białe, chrupkie z ciągnącym się środkiem. Bez problemu mieściły się w małych rączkach. Dziś jestem w stanie złapać kilka bez jedną ręką, nie zmienia to jednak faktu, że nie straciły one swojego uroku. Ba, nawet zyskały całą masę zastosowań, o jakich mi się nie śniło, kiedy byłam małą dziewczynką. Dziś zapraszam na szybki deser bezowy z bitą śmietaną oraz dwa spotkania, jedno o kuchniach azjatyckich, a drugie o kuchni japońskiej.

Od kilku tygodni na Żoliborzu na Alei Wojska Polskiego odbywa się Targ Śniadaniowy, gdzie można pod gołym niebem zjeść dobre śniadanie, a także kupić różne produkty na wynos. Co tydzień jest on w innym klimacie. W najbliższą sobotę tematem przewodnim będzie Orient, a ja o 10:30 rozpocznę spotkanie o kuchniach azjatyckich.

Kuchnia azjatycka, 20.07. 2013, godz. 10:30, Targ Śniadaniowy, Aleja Wojska Polskiego, Warszawa.

Azja to ogromny kontynent, nic więc dziwnego, że kuchnia azjatycka jest bogata i różnorodna. Są kraje gdzie jada się bardzo ostro, ale i państwa o delikatnej kuchni. Jedne narody opierają swoją dietę na nabiale, inne przez wieki nie używały tego typu produktów.

Kolejną imprezą godną polecenia są Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Qchnię Artystyczną, Martę Gessler i Zielony Jazdów w Zamku Ujazdowskim w Warszawie. Impreza potrwa od 19 do 21.07.2013 (w godzinach 10:00-20:00). Na miłośników wrażeń kulinarnych czekają spotkania i warsztaty (spotkania z dawną kuchnią polską, nowozelandzką, japońską; interaktywne rzeźby, wymiana książek, warsztaty dla dzieci, porady dietetyczne i wiele innych). Ja opowiem coś o walorach zdrowotnych kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni.

Kuchnia japońska i zdrowie, 20.07.2013 godz. 17:30, Zamek Ujzadowski, ul. Jazdów 2, Warszawa.

O Japończykach mówi się często, że nie tyją, nie starzeją się i rzadko chorują. Wśród czynników, które mają na to wpływ, jest również dieta pełna potraw sezonowych, świeżych, przygotowanych w odpowiedni sposób. O japońskich produktach mających pozytywny wpływ na zdrowie, a także o tym, jak można je wykorzystać na co dzień opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek.

Kakaowe bezy przekładane bitą śmietaną i owocami – przepis:

bita śmietana
czereśnie
3 białka
150 g cukru
2 płaskie łyżki kakao

Ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy cukier wymieszany z kakao i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy koła o średnicy 7-8 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na wyrysowane kształty. Bezy wstawiamy na 40-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż bezy ostygną. Kiedy bez są gotowe układamy jedną bezę na talerzu, następnie nakładamy bitą śmietanę (najlepiej jak delikatnie spływa z bez) i czereśnie bez pestek. Całość przykrywamy drugą bezą, znowu nakładamy odrobinę bitej śmietany po czym ozdabiamy czereśniami i świeżymi liśćmi ziół.

Kakaowe bezy przekładane bitą śmietaną i czereśniami, Fot. Hanami®

Tarta budyniowa z agrestem

W tym tygodniu pierwszy raz w tym roku zrobiłam coś z agrestem. Nie jest to mój ulubiony owoc, ale raz na jakiś czas lubię z nim coś zrobić. Kwaśne owoce bardzo dobrze nadają się na sosy do mięs i konfitury. Nie najgorzej wypadają też w słodkich ciastach.

Tarta budyniowa z agrestem – przepis:

Ciasto:

230 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 jajko

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy jajko oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Nadzienie:

1 budyń z cukrem
450 ml mleka
50-60 g masła
20-50 g cukru
400-500 g agrestu zielonego

Budyń gotujemy, dodając do niego dodatkowy cukier. Gdy jest gotowy dodajemy do niego masło i miksujemy, aż powstanie jednolita, kremowa masa po czym odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie myjemy i osuszamy agrest. Na koniec wylewamy przestudzaną masę budyniową do formy z upieczoną tartą, a następnie układamy na wierzchu owoce agrestu i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Ciasto podajemy na zimno.

Tarta budyniowa z agrestem, Fot. Hanami®

Pierogi z nadzieniem z cukinii

Latem dominują pierogi owocowe: z truskawkami, jagodami i wiśniami. Uwielbiam, kiedy przykryte są pod grubą warstwą śmietany posypanej cukrem. Chętnie jadam też pierogi nadziewane warzywami, jak te z cukinią oraz cebulą.

Pierogi z nadzieniem z cukinii – przepis:

Ciasto:

300-330 g mąki pszennej
3 duże jajka
2 łyżki oliwy

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy dwie łyżki oliwy i wbijamy 3 jajka. Ciasto wygniatamy, aż będzie jednorodne i lekko błyszczące (czyli około 10-15 minut). Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy okręgi (użyłam foremki o średnicy 5-6 cm). Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 5-6 minut po tym jak pierogi wypłyną.

Nadzienie:

600 g cukinii
1 mała cebula
natka pietruszki
sól, pieprz, tymianek
oliwa z oliwek

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a cukinię w paski. Warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy je na oliwie z oliwek. Na sam koniec przyprawiamy. Jeśli zostanie nam farsz możemy przybrać nim pierogi.

Pierogi z nadzieniem z cukinii, Fot. Hanami®

Ciasto z wiśniami

Ostatnio w domu mam prawdziwą faktorię wyrobów owocowych. Przerabiam kilogramy porzeczek, agrestu, jagód, moreli, czereśni i wiśni. Lądują one w ciastach, deserach, a niektóre nawet w towarzystwie mięs. Niestety, nie robię słoików, po prostu nie mam ich gdzie przechowywać. Tym razem będzie coś do kawy – szybkie ciasto z wiśniami.

Ciasto z wiśniami – przepis

230 g mąki
80-100 g cukru
100 g masła
3 żółtka
500-600 g wiśni
cukier puder

Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W międzyczasie drylujemy wiśnie i kroimy je na pół. Po wyjęciu spodu z piekarnika posypujemy wierzch odrobiną mąki i rozkładamy na nim wiśnie. Ciasto wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto z wiśniami, Fot. Hanami®

Pieczone warzywa z owczym serem i pastą z oliwek

W tym roku trafiam na wyjątkowo dobre i smaczne warzywa. Pękate cukinie oraz bakłażany, smukła fasolka szparagowa, jędrny bób, chrupkie ogórki czy słodkie pomidory w różnych kolorach i różnej wielkości, aż proszą się by coś z nich ugotować. Nie pozostaję głucha na ich wołanie. Dziś przygotowałam przepis na danie, które nadaje się zarówno na przystawkę, jak i danie główne.

Pieczone warzywa z owczym serem i pastą z oliwek – przepis:

1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
1-2 duże cebule
250 g pomidorów koktajlowych
natka pietruszki
twardy ser owczy
pasta z oliwek
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w średniej grubości krążki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy najpierw bakłażana, potem cebulę, a na końcu cukinię (przesypując każdą warstwę odrobiną soli i pieprzu). Między te krążki wkładamy trochę posiekanej natki z pietruszki i owczego sera. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Na każdym krążku układamy cztery połówki. Ozdabiamy je pastą z oliwek i ewentualnie odrobiną owczego sera. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy ciepłe i posypane natką z pietruszki.

Pieczone warzywa z owczym serem i pastą z oliwek, fot. Hanami®

Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół

Pierogi są dobre na wszytko. Zimą uwielbiam ruskie z podsmażanym boczkiem, z kaszą gryczaną i grzybami oraz te z soczewicą. Latem nie wyobrażam sobie tygodnia bez lekkich owocowych pierogów pachnących słońcem oraz tych z lekkimi warzywnymi nadzieniami. Dziś przygotowałam przepis na pierogi z nadzieniem z bobu. Testowałam też nowy sposób przygotowania ciasta. Szczerze mówiąc nie wiem skąd on pochodzi. Chyba kiedyś ktoś podał mi go podczas rozmowy. Ciasto okazało się dość dobre, ale do ideału mu jeszcze trochę brakuje.

Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół  – przepis:

Ciasto:

300-330 g mąki pszennej
3 duże jajka
2 łyżki oliwy

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy dwie łyżki oliwy i wbijamy 3 jajka. Ciasto wygniatamy, aż będzie jednorodne i lekko błyszczące (czyli około 10-15 minut). Następnie owijamy je folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy okręgi (użyłam foremki o średnicy 5-6 cm). Na krążki nakładamy farsz, zalepiamy końcówki, dociskamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy 5-6 minut po tym jak pierogi wypłyną.

Nadzienie:

500 g bobu
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz, świeże zioła: tymianek, macierzanka, ziele oliwne, estragon, hyzop)

Bób gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Wrzucamy do miski i lekko rozgniatamy widelcem. Dodajemy wyciśnięty czosnek, łyżkę masła i drobno posiekane świeże zioła. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy.

Pierogi z nadzieniem z bobu, czosnku i świeżych ziół, Fot. Hanami®

Ciasto francuskie z morelami i płatkami migdałowymi

Ostatnio zostało mi trochę ciasta francuskiego, a że nie lubię, jak jedzenie się marnuje zrobiłam z niego kolejny dość szybki deser z owocami. Tym razem główną rolę zagrały małe, pomarańczowe, soczyste morele, które pojawiły się w towarzystwie lekkich płatków migdałowych.

Ciasto francuskie z morelami i płatkami migdałowymi – przepis:

ciasto francuskie
morele
płatki migdałowe
masło
cukier

Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i pozbawiamy pestki. Następnie owoce wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną odrobiną masła. Podsmażamy na średnim ogniu przez 6-7 minut. Później dodajemy cukier, dokładnie mieszamy owoce i smażymy przez kolejne minuty 3-4 na wolnym ogniu (trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił, bo owoce wyjdą gorzkie). Przygotowujemy małe tortownice lub foremki (ja użyłam dwóch tortownic o średnicy 10 cm), smarujemy je masłem, a następnie wykładamy ciastem francuskim. Nakładamy morele, po czym posypujemy ciastka po wierzchu płatkami migdałowymi. Formy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 16-23 minuty.

Ciasto francuskie z morelami i płatkami migdałowymi, Fot. Hanami®

Sałatka z bobem, pomidorami i smażonym bekonem

Od kilku dni jem bób prawie codziennie. Muszę się nim nacieszyć zanim zniknie i znowu będę musiała czekać cały rok. Najczęściej są to fasolki podawane z masłem oraz odrobiną soli. Uwielbiam też sałatki z dodatkiem bobu. Tym razem przygotowałam coś z myślą o mięsożercach.

Sałatka z bobem, pomidorami i smażonym bekonem – przepis (porcja dla 4 osób):

600 g bobu
20 plasterków cienko pokrojonego boczku
1 mała cebula
20 pomidorów koktajlowych
1 ząbek czosnku
dobra oliwa z oliwek
ser owczy do posypania
sól, pieprz, świeża bazylia tajska

Na patelni smażymy boczek, aż zrobi się chrupiący. Bób gotujemy. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą i obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Do miski wrzucamy bób, cebulę, czosnek, przekrojone na pół pomidory koktajlowe, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek, po czym dokładnie mieszamy. Na talerz nakładamy trochę sałatki, na wierz każdej porcji układamy 5 plasterków bekonu, który następnie posypujemy posiekaną bazylią tajską i serem owczym. Sałatkę podajemy ze świeżą bagietką lub grzankami.

Sałatka z bobem, pomidorami i smażonym bekonem, Fot. Hanami®