Ostatnio miałam dłuższy wyjazd służbowy do Wrocławia, połączony ze spotkaniem o japońskich słodyczach (dziękuję wszystkim przybyłym za miły wieczór!) Niestety, nie było zbyt dużo czasu, aby pochodzić po mieście i stołować się w lokalnych restauracjach. W biegu wpadłam na wystawę Rodzina Brueghlów, arcydzieła malarstwa flamandzkiego, a w dniu samego odjazdu zjadłam śniadanie w modnej, jak mniemam po ilości ludzi, kawiarni Central Cafe (ul. św. Antoniego 10). Można tam oczywiście wypić kawę, przekąsić słodką bułkę, quiche, bajgla czy amerykańskie naleśniki. Miałam okazję spróbować bajgli i pancakes z owocami oraz masłem. Jedzenie było dobre, podane szybko.
Risotto dla malucha
Każdy lubi dobrze zjeść. Dzieci też i nie oznacza to pałaszowania parówek, frytek czy pizzy. Maluchom można przygotować ciekawe i dobre jedzenie. Wymaga to jednak odrobiny chęci oraz czasu. Jednym z takich dań jest risotto.
Risotto dla malucha – przepis:
5 łyżek ryżu do risotto
1 duży pomidor malinowy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
40-60 ml bulionu warzywnego
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
1 łyżka drobno posiekanej natki
pół plasterka szynki
sól, pieprz, tymianek, odrobina parmezanu
Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany, obrany ze skórki pomidor i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy ryż oraz przyprawy po czym dokładnie mieszamy. Po 1-2 minutach dolewamy bulion i dodajemy natkę z pietruszki. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż ryż będzie miękki. Do miarki do dawkowania syropu nakładamy ryż po czym wykładamy go na talerz. Przed podaniem posypujemy risotto odrobiną parmezanu i ozdabiamy szynką.
Polędwiczki w sosie śmietanowo-śliwkowym z kaszą perłową
Temperatura na zewnątrz spada a moje zapotrzebowanie na zupy i mięso drastycznie wzrasta. Co raz częściej wybieram treściwsze dania. Ostatnio przygotowałam delikatne polędwiczki wieprzowe z dodatkiem śliwek podane z kaszą perłową.
Polędwiczki w sosie śmietanowo-śliwkowym i kaszą perłową – przepis:
polędwiczka wieprzowa
500 g śliwek węgierek
200 ml śmietany 12%
2 małe cebule
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, tymianek
kasza perłowa
Polędwiczki kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Po około 5 minutach dodajemy obrane ze skóry śliwki i podsmażamy do momentu, aż z owoców zrobi się pasta. Na sam koniec dodajemy śmietanę (dodajemy stopniowo, tak by się nie zważyła), posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy po czym dokładnie mieszamy. Przesmażamy przez 2-3 minuty. Polędwiczki podajemy z kaszą perłową ugotowaną na sypko.
Masala cupcakes
Słowem masala określa się w Indiach mieszankę przypraw. Każda porządna gospodyni ma swój sprawdzony przepis na zestaw przypraw, którego używa do doprawiania dań, a także herbaty. Aromatyczna mieszanka może również wzbogacić smak wypieków.
Masala cupcakes – przepis:
150 g mąki pszennej
80 g cukru
130 g śmietany 12%
60 g masła
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kardamonu
Masło rozpuszczamy w misce po czym dodajemy do niego jajka, cukier, proszek do pieczenia, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy przyprawy. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po ostygnięciu możemy udekorować babeczki bitą śmietaną i cynamonem.
Makaron z natką pietruszki i pesto z pestek z dyni
Pesto to rodzaj sosu wywodzący się Genui (region Liguria). Początkowo nazwa odnosiła się wyłącznie do specjału przygotowywanego z czosnku, orzeszków pinii, parmezanu, bazylii i oliwy z oliwek. Wszystkie składniki były ucierane w moździerzu. Dziś wyrazem pesto określa się różne sosy, najczęściej ich cechą wspólną jest to, że są one na bazie oliwy i mają formę mniej lub bardziej gruboziarnistej pasty.
Makaron z natką pietruszki i pesto z pestek z dyni – przepis:
200 g makaronu
100 g pestek z dyni
6-8 łyżek oliwy
sól, pieprz, tymianek
100 g natki pietruszki
2 małe cebule
W moździerzu (albo blenderze) ucieramy pestki z dyni z oliwą, pieprzem, solą i tymiankiem. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy jest już miękka i złocista dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przesmażamy jeszcze przez 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy pesto dyniowe i dokładnie mieszamy. W między czasie gotujemy makaron. Po odlaniu go łączymy makaron z sosem z patelni.
Sernik z mango
Mus z mango ostatnio świetnie poprawia mi humor. Najczęściej robię z niego mango lassi – pyszny aksamitny koktajl. A ponieważ najczęściej kupuję mus w opakowaniach kilogramowych to starcza jeszcze na różne ciasta i desery. Oto jeden z moich ostatnich pomysłów.
Sernik z mango – przepis:
700 g sera do serników
250 g śmietany kremówki
300-400 g słodzonego musu z mango
3 jajka
50-100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do miski wrzucamy ser, śmietanę, jajka, cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy mus z mango i ponownie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem (moja miała 26 cm średnicy) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 70-80 minut. Przed podanie możemy polać ciasto odrobiną musu z mango.
Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki
Jesieni często towarzyszą przeziębienia. Aby się przed nimi uchronić powinniśmy dbać o odpowiedni ubiór, a także jedzenie z dużą zawartością witamin. Świetnym przykładem zdrowej, bogatej w witaminę C i minerały żywności jest bardzo zielona pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki
Pasta z bakłażana, cukinii, rukoli, czosnku i natki pietruszki – przepis:
2 małe bakłażany
1 mała cukinia
70 g rukoli
70-90 g natki z pietruszki
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sól, pieprz, tymianek
Bakłażany myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na 1,5 centymetrowe plasterki. Podobnie robimy z cukinią, ale jej nie obieramy ze skórki. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Do miski wrzucamy upieczone kawałki bakłażana, cukinii, natkę pietruszki, umytą i osuszoną rukolę, sól, pieprz, tymianek, oliwę z oliwek oraz ząbki czosnku. Całość przerabiamy blenderem na gładką masę. Podajemy jako pastę kanapkową.
Iri mame w cukrowej skorupce
Małe, kolorowe fasolki jadane zarówno na słodko, jak i na słono stanowią dużą grupę słodyczy w Kraju Kwitnącej Wiśni. Fasolowe łakocie to oryginalna alternatywa dla orzeszków ziemnych czy chipsów. Przepis pochodzi z mojej książki Japońskie słodycze.
A już jutro widzimy się na spotkaniu o japońskich słodyczach, które odbędzie się we Wrocławiu o godzinie 18:00, w Café Księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2. WSTĘP WOLNY!
Iri mame w cukrowej skorupce – przepis:
100 g ugotowanych ziaren soi
20 ml wody
90 g cukru
Soję moczymy przez noc po czym gotujemy, tak by ziarna były twarde i łatwo się nie rozgniatały. Następnie odstawiamy ją na około 2 godziny i osuszamy. Ziarna wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy do momentu aż zaczną strzelać (około 7-10 minut). Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy 50 g cukru, doprowadzamy do wrzenia po czym wrzucamy soję i zestawiamy z kuchenki. Dokładnie mieszamy. Kiedy cukier obklei ziarna oraz zrobi się lekko białawy dosypujemy kolejną partię cukru, wstawiamy na kuchenkę po czym mieszamy. Czynność powtarzamy 2-3 krotnie. Soję rozkładamy na papierze do pieczenia. Iri mame przechowujemy w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku. Nadaje się do spożycia przez około tydzień.