Najlepsze ciasteczka na świecie – ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym

Każdy ma swoje popisowe danie. Wśród moich asów w rękawie są obłędne ciasteczka z kawałkami czekolady i sosem sojowym. Dlaczego nikt im się nie może oprzeć? Sekret tkwi w tym, że są bogate w smak umami. Dodatkowo czekolada, masło i sos sojowy idealnie do siebie pasuję.

Ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym – przepis:

120 g masła
180 g mąki
200 g cukru
1 duże jajko
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki japońskiego sosu sojowego (shōyu)
pół łyżeczki sody

Czekoladę drobno siekamy. Masło rozpuszczamy w misce dodajemy jajko, cukier, sos sojowy i dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy sodę oraz mąkę. Ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką masę formując spłaszczone kulki. Ciasteczka pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

Ciastka z kawałkami czekolady i sosem sojowym, Fot. Hanami®

Ciasto francuskie z musem czekoladowym, orzechami laskowymi i bezą

Ciasto francuskie można przełożyć też musem czekoladowym, posypać posiekanymi orzechami laskowymi i pokruszoną bezą.

Ciasto francuskie z musem czekoladowym, orzechami laskowymi i bezą – przepis:

gotowe ciasto francuskie (można też zrobić kruchy spód)
mus czekoladowy (przepis znajduje się tu, ale należy zmniejszyć o połowę ilość składników)
30-40 g orzechów laskowych
30-40 g bezy

Z ciasta francuskiego wykrawamy obręcz o średnicy 23-24 centymetrów (można też zrobić 3-4 mniejsze ciastka o średnicy 8-9 centymetrów). Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem o średnicy 22 cm (układamy tak, by ciasto wystawało około 1 centymetr na boki). Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na upieczony i ostudzony spód nakładamy równomiernie warstwę musu czekoladowego, a następnie posiekane orzechy laskowe. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Ciasto francuskie z musem czekoladowym, orzechami laskowymi i bezami, Fot. Hanami®

Wołowina z pomidorami koktajlowymi, młodym szpinakiem i zielonym sosem z herbatą matcha

Czasami, gdy mam więcej czasu lubię przygotowywać małe przystawki o ciekawym smaku. Jednym z moich ulubionych dodatków w kuchni jest japońska, sproszkowana, zielona herbata matcha. To świetny dodatek do deserów, cudownie sprawdza się też w daniach wytrawnych.

Wołowina z pomidorami koktajlowymi, młodym szpinakiem i zielonym sosem z herbatą matcha – przepis (1 talerz):

3 kostki z polędwicy wołowej (o wymiarach 1,5 x 1,5 cm)
1-2 g herbaty matcha
20 g klarowanego masła
1 łyżeczka japońskiego octu ryżowego
5-7 liści młodego szpinaku
2-3 pomidory koktajlowe
mąka
pieprz biały
sól

Do małego rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy je (na wolnym lub średnim ogniu). Dodajemy herbatę matcha, ocet ryżowy i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednorodnego sosu. Pomidory oraz szpinak myjemy i osuszamy. Mięso kroimy w kostki o wymiarach 1,5 na 1,5 centymetra. Kostki obtaczamy w mące i smaży na patelni do osiągnięcia ulubionego stopnia wysmażenia. Usmażone kostki układamy na desce, oprószamy je solą i białym pieprzem. Liście szpinaku, pomidory pokrojone w ćwiartki i kostki mięsa układamy na talerzu. Całość polewamy sosem.

Wołowina, pomidory koktajlowe, szpinak i sos z herbatą matcha

Herbatniki z mascarpone i malinami

Herbatnik z mascarpone i malinami świetnie sprawdzą się na śniadanie, jako dodatek do kawy czy deser na podwieczorek.

Herbatniki z mascarpone i malinami – przepis:

herbatniki maślane
maliny
mascarpone
opcjonalnie liście ziół i wiórki czekoladowe

Herbatniki smarujemy warstwą mascarpne. Na warstwę nakładamy maliny, ozdabiamy świeżymi liśćmi np. mięty i gotowe.

Herbatniki z mascarpone i malinami, Fot. Hanami®

Ciasto francuskie z crème pâtissière i czereśniami

I kolejny szybki przepis na ciasto z sezonowymi owocami.

Ciasto francuskie z crème pâtissière i czereśniami – przepis:

gotowe ciasto francuskie
crème pâtissière (przepis znajduje się tu)
ok 200 g czereśni
liście ziół do ozdoby

Z ciasta francuskiego wykrawamy obręcz o średnicy 23-24 centymetrów (można też zrobić 3-4 mniejsze ciastka o średnicy 8-9 centymetrów). Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem o średnicy 22 cm (układamy tak, by ciasto wystawało około 1 centymetr na boki). Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na upieczony i ostudzony spód nakładamy równomiernie warstwę crème pâtissière, a następnie dobrze umyte, osuszone, pozbawione pestek i pokrojone na pół czereśnie jagody. Ciasto ozdabiamy liśćmi świeżych ziół.

Ciasto francuskie z crème pâtissière i czereśniami, Fot. Hanami®

Baek kimchi – białe kimchi

Kimchi to pyszne i zdrowe koreańskie kiszonki. W Korei przygotowuje się wiele ich rodzajów używając różnych warzyw, owoców i orzechów. Nie do każdego kimchi dodaje się też ostre chilli, czego przykładem jest właśnie baek kimchi – białe kimchi.

Baek kimchi – przepis:

ok. 1 l wody
2 mniejsze kapusty pekińskie (ok. 1 1/2 kg)
1 biała rzodkiew
1 gruszka chińska (nashi)
7 ząbków czosnku
6-7 cebul szalotek
1/4 papryczki chilli
2 łyżeczki orzeszków pinii
100 g soli (ale można dostosować do własnych upodobań)

Kapustę kroimy na ćwiartki, odkrawamy grubszą część głąba, ale tak, by nie poodpadały liście, po czym dokładnie myjemy. Rzodkiew myjemy i obieramy ze skórki. Do miski z wodą wsypujemy 80 g soli i dokładnie mieszamy. Wkładamy do niej kapustę, rzodkiew i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie kapustę oraz rzodkiew płuczemy i odsączamy. W garnku gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej pozostałą ilość soli i czekamy, aż ostygnie.

Czosnek, szalotki oraz imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki. Gruszkę obieramy ze skórki i wraz z rzodkwią kroimy w cienkie słupki. Do miski wrzucamy czosnek, szalotki, imbir, papryczki chilli, orzeszki pinii, gruszkę oraz rzodkiew i dokładnie mieszamy (tak by nie połamać słupków). Dodatkami faszerujemy ćwiartki kapusty, wkładając je pod każdy liść. Kapustę układamy w kamionkowym naczyniu, po czym zalewamy solanką. Jeżeli solanki jest za mało by przykryć całą kapustę należy ją dorobić (20 g soli na 1 litr wody). Odstawiamy kimchi na 1-3 dni. Kiedy zacznie fermentować (zależne jest to od temperatury pokojowej), przenosimy ją do lodówki. Baek kimchi można jeść już po 3-4 dniach. W lodówce można je przechowywać przez około 2 tygodnie.

Więcej przepisów na koreańskie dania znajdziecie w mojej książce Tradycje kulinarne Korei!

Baek kimchi - białe kimchi, Fot. Hanami®

Ciasto francuskie z budyniem i świeżymi jagodami

Lato, słońce, wakacje. W takich warunkach wielu osobom nie chce się gotować. Co zatem podać na lipcowy podwieczorek? Najlepiej szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Oto jedno z nich.

Ciasto francuskie z budyniem i świeżymi jagodami – przepis:

gotowe ciasto francuskie
300 ml budyniu waniliowego
150-200 g jagód
liście ziół do ozdoby

Z ciasta francuskiego wykrawamy obręcz o średnicy 23-24 centymetrów. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem o średnicy 22 cm (układamy tak, by ciasto wystawało około 1 centymetr na boki). Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W między czasie przygotowujemy budyń waniliowy, a po ugotowaniu studzimy go. Na upieczony i ostudzony spód nakładamy równomiernie warstwę budyniu, a następnie dobrze umyte i osuszone jagody. Ciasto ozdabiamy liśćmi świeżych ziół.

Ciasto francuskie z budyniem i świeżymi jagodami, Fot. Hanami®

Ciasto z białą i gorzką czekoladą

Ciasta czekoladowego nigdy dość. W tym przepisie łączy się gorzką i białą czekoladę, a na ostateczny smak wpływa jeszcze pachnąca, słodka truskawka.

Ciasto czekoladowe z tymiankiem i truskawkami – przepis:

100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
130 g masła
150 g cukru
3 duże jajka
110 g mąki
truskawki

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekolady z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Później dodajemy przesianą przez sito mąkę. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem wycinamy kawałek przy pomocy foremki w dowolnym kształcie i ozdabiamy truskawką.

Ciasto z gorzką i białą czekoladą