Ciasto czekoladowe bez mąki z galaretką z musu mango

Ciasto czekoladowe bez mąki to moja uniwersalna baza do przeróżnych deserów z kremami, musami i galaretkami. Tym razem zapraszam na coś obłednie owocowego, pachnącego tropikami.

Przepis na Ciasto czekoladowe bez mąki z galaretką z musu mango:

Czekoladowy spód:

100 g gorzkiej czekolady
100 g cukru
80 g masła
4 jajka

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Do tej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.

Galaretka z musu z mango:

7-10 g żelatyny
60-70 ml gorącej wody
300-350 g musu z mango

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po krótkiej chwili łączymy po woli rozpuszczoną żelatynę z musem z mango (w temperaturze pokojowej). Dokładnie mieszamy, po czym wylewamy mieszaninę na ostudzony spód. Ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Ciasto czekoladowe bez mąki z galaretką z musu mango, Fot. Hanami®

Deser z białej czekolady z musem z mango

Czy można szybko przygotować coś smacznego? Oczywiście! Najlepszym przykładem na to jest obłędny trzyskładnikowy deser z białej czekolady, kremówki i musu z mango.

Deser z białej czekolady z musem z mango – przepis:

500 ml śmietany kremówki 30%
200 g białej czekolady
ok. 200 g musu z mango

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy. Łączymy czekoladę (zestawioną z kuchenki) z ubitą śmietaną. Dokładnie mieszamy. Rozlewamy do szklanek lub misek i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dodajemy mus z mango (u mnie jest to około 5-7 mm ponad wysokość białego kremu).

Deser z białek czekolady z musem z mango, Fot. Hanami®

Warzywa z mlekiem kokosowym

Moja letnia kuchnia jest znacznie lżejsza niż zimowa. Kremowe sosy śmietanowe ustępują miejsca warzywnym i tym na bazie mleka kokosowego. Na talerzach gości też mniej mięsa. Jest za to dużo pysznych, pachnących warzyw.

Kuchniokrację można śledzić też na Instagramie. Zapraszam na https://instagram.com/kuchniokracja, gdzie znajdziecie jeszcze więcej zdjęć w klimatach około kuchennych i nie tylko.

Warzywa z mlekiem kokosowym – przepis:

400 ml mleka kokosowego
300 ml wody
200 g zielonej fasolki szparagowej
1 średnia cukinia
1 duża cebula
2 małe marchewki
pół pęczka kolendry
2 łyżki pasty curry
1 łyżka masła

Do garnka wlewamy 300 ml wody. Wrzucamy fasolkę pokrojoną na pół oraz marchew pokrojoną w plasterki i gotujemy przez około 7-10 minut. Następnie dodajemy cukinię (pokrojoną w półksiężyce), posiekaną cebulę, mleko kokosowe i pastę curry. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż cukinia zrobi się miękka. Danie wykańczamy łyżką masła. Po rozlaniu do misek potrawę posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z pieczywem lub ryżem.

Warzywa z mlekiem kokosowym, Fot. Hanami®

Marchewkowe brownie

Brownie z warzywami to bardzo ciekawa propozycja na deser, która dzięki dodatkowi roślinnemu nabiera głębszego smaku.

Marchewkowe brownie – przepis:

240 g gorzkiej czekolady
120 g masła
150 g cukru
4 jajka
120 g mąki
2 średnie marchewki

Marchew myjemy, osuszamy, obieramy i ścieramy na tarce (bardzo drobno). Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Później dodajemy przesianą przez sito mąkę i marchew (ale nie wlewamy soku). Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy o średnicy 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Marchewkowe brownie, Fot. Hanami®

Koktajl truskawkowy z musem z mango

Owocowy koktajl to świetny napój na początek dnia.

Koktajl truskawkowy z musem z mango – przepis:

500 ml mleka
200-300 g truskawek
150 g musu z mango
cukier (opcjonalnie)

Truskawki myjemy i osuszamy. Owoce wrzucamy do blendera, dodajemy mus z mango i miksujemy. Kiedy truskawki są już dość dobrze rozdrobnione dodajemy mleko. Ponownie miksujemy. Wypijamy tuż po przygotowaniu.

Koktajl truskawkowy z musem z mango, Fot. Hanami®

Bliny ze szparagami i szynką

Uwielbiam bliny. Te z drożdżami, te gryczane, na słodko i na wytrawnie. Dziś zapraszam na placki ze szparagami i szynką sezonowaną.

Bliny gryczane ze szparagami i szynką – przepis (13-15 placków):

200 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
320 g ajranu
120-180 ml mleka
szczypta soli
pęczek zielonych szparagów
7-10 plasterków szynki sezonowanej
kwaśna śmietana

Do miski wsypujemy mąki i sól. Dodajemy ajran i 120 ml mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste to dodajemy jeszcze trochę mleka (masa jednak powinna pozostać dość gęsta). Na rozgrzaną, nienatłuszczoną patelnię wylewamy placki o średnicy 7-9 centymetrów i smażymy do uzyskania złotego koloru. Szparagi myjemy, kroimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy je i lekko osuszamy. Przed podaniem smarujemy bliny kwaśną śmietaną, nakładamy szparagi i kawałek szynki. Bliny najlepiej smakują na ciepło.

Bliny ze szparagami i szynką, Fot. Hanami®

Puszysty omlet z truskawkami

Zbliża się weekend, czas nieśpiesznych, leniwych śniadań. Jeśli szukacie czegoś łatwego i jednocześnie bardzo smacznego to polecam puszysty omlet z owocami. W mojej rodzinie cieszymy się jego smakiem co najmniej od czterech pokoleń.

Puszysty omlet z truskawkami – przepis (porcja dla 1 osoby):

1 jajko
1 łyżka mąki
3-4 łyżki mleka
1 łyżka oliwa
szczypta soli
truskawki
liście mięty

Do kubka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, oliwę i sól. Dokładnie mieszamy lekko ubijając. Na sam koniec dodajemy jajko i dobrze mieszamy, również lekko ubijając. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili przekręcamy omlet, po czy smażymy go na wolnym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Omlet podajemy z truskawkami (lub innymi owocami sezonowymi) i świeżymi liśćmi mięty.

Puszysty omlet z truskawkami, Fot. Hanami®

Makaron z sosem pomidorowym i szparagami

Niedługo skończy się sezon na szparagi, a mi nie udało się jeszcze przygotować wielu dań z ich dodatkiem. Dziś nadrabiam makaronem z sosem pomidorowym i szparagami.

Makaron z sosem pomidorowym i szparagami – przepis:

200 g makaronu
pęczek zielonych szparagów
3 średnie pomidory
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, tymianek, pieprz
ser do posypania

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Na patelnie z oliwą z oliwek wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Przesmażamy krótką chwilę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz, tymianek i przesmażamy je aż powstanie sos. Do sosu wrzucamy zielone szparagi przekrojone na pół i smażymy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie gotujemy makaron (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Makaron nakładamy do głębokich talerzy, polewamy sosem, przybieramy szparagami i posypujemy startym serem.

Makaron z sosem pomidorowym i szparagami, Fot. Hanami®